Şok atlatılmasına rağmen altın gerilemiyor

Güncelleme Tarihi:

Şok atlatılmasına rağmen altın gerilemiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2010 12:38

Avrupa'da yaşanan borç krizi ve ABD borsalarında yaşanan çalkantılı düşüşten sonra hızlı yükselen altının, tansiyonun düşmesine rağmen gerilememesi yatırımcı kaygısının arttığının işareti olarak görülüyor.

Haberin Devamı

Perşembe gün boyu yüksek seyreden altın fiyatları, öğleden sonra ABD borsalarında hatalı işlemden kaynaklandığı ileri sürülen kısa süreli büyük düşüşten sonra hızla değer kazanmaya başladı.

 

Spot piyasada ons fiyatı yüzde 3 artarak 1,210 doları geçen altın, böylece en son 4 Aralık'ta kırdığı kritik 1,200 dolar seviyesinin yeniden üzerine çıkmış oldu. Altın, tarihi rekorunu da o dönemde 1,226 doları görerek kırmıştı.

 

BORSA TOPARLANDI ALTIN DÜŞMEDİ

Ancak, ABD borsaları yüzde 9'ları bulan büyük değer kaybını seansın sonlarına doğru toparlamayı başarırken, altın, ons fiyatında görülen yaklaşık 30 dolarlık yükselişten fazla bir şey kaybetmedi.

 

Haberin Devamı

Altının yükseldiği seviyeyi korumasının arkasında, yatırımcıların devam eden tedirginliği ve Yunanistan'da yaşanan borç krizinin yayılması tehlikesine karşı güvenli liman arayışı olduğu belirtiliyor.

 

ABD merkezli fon yönetimi şirketi Merk Mutual Funds'ın başkanı olan Axel Merk, altındaki yükselişle ilgili Reuters'a yaptığı değerlendirmede, "Altın da bir başka para birimi olarak görülebilir...Şu anda yaşanan sadece Yunanistan ya da Avrupa sorunu değil aksine küresel bir sorun... Altın da, risksiz başka yatırım aracının olmadığı bir ortamda, yatırımcıların varlıklarını çeşitlendirebilmesinin bir yolu" dedi.

 

Altın fiyatları genellikle ekonomik ve jeopolitik krizlerin yaşandığı dönemlerde yükseliş gösteriyor.

 

DAKİKALAR İÇİNDE ÇAKILDI

ABD’de gösterge Dow Jones endeksi dün gece bir anda yaklaşık 1,000 puan düşerek kısa sürede yüzde 9.2 geriledi. 1987 yılından beri görülen seans için en sert düşüş olarak kayıtlara geçen bu hareket, ABD borsasının toplam piyasa değerinin de yaklaşık 1 trilyon dolar buharlaşmasına neden oldu.

 

Haberin Devamı

ABD'de yaşanan düşüşün nedeni incelenirken, bir işlemcinin hatalı emir vermiş olması olasılığı üzerinde duruluyor. İddialara göre, bir şirket hisselerinde “milyon” yazmak istenirken, yanlışlıkla “m” yerine “b” tuşuna basıldı ve böylelikle işlem “milyar” (billion) olarak gerçekleşti. ABD'li yetkililer, olayın nedeniyle ilgili inceleme başlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!