Şoförler eğitim istemiyor

Güncelleme Tarihi:

Şoförler eğitim istemiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Valiliğin isteği üzerine taksi şoförleri dün ilkyardım eğitimine girdi. Eğitim yarın sona erecek. Ama şoförlerin meslek odası bu eğitimi gereksiz buluyor.

İlk olarak Bakırköy Belediye Başkanı Ahmet Bahadırlı'nın ortaya attığı şoförlerin afet ve ilkyardım konusunda eğitilmesi projesinde somut adımlar atılmaya başlandı. Ancak eğitim çok başlılık yüzünden tam bir karmaşa içinde sürüyor. İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası ise bu eğitimleri zaten aldıklarını belirterek projenin gereksiz olduğunu ileri sürüyor.

Ahmet Bahadırlı'nın Vali Erol Çakır'la bir görüşmesi sırasında ortaya çıkan bu fikir Valilikçe de benimsenince, bu konuda ilgili kuruluşlar görevlendirildi. Bunlar, ilçelerde kaymakamlıkların koordinatörlüğünde, Halk Eğitim müdürlükleri, Milli Eğitim müdürlükleri ve İl Sağlık Müdürlüğü ile Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü. İlk 65 kişilik grubun eğitimine Bağcılar'da Dr. Kemal Naci Ekşi Lisesi Salonu'nda dün başlandı. Eğitim üç gün sürecek ve yarın sona erecek.

Projeye göre kent trafiğinde seyreden bütün taksi şoförleri ilkyardım eğitiminden geçirilerek olası bir afet anında müdahaleye hazır duruma getirilecek. Proje için taksi şoförlerinin seçilmesinin nedeni de taksilerde bulunan ve iletişimin koptuğu anlarda kullanılabilecek telsiz sistemi. Bahadırlı projesini anlatırken gelişmiş ülkelerde taksiciliğin yarı kamu hizmeti kabul edildiğini hatırlatıyor:

‘‘İstanbul'daki bütün taksicileri eğitimden geçirip afet anı için örgütleyebilirsek elimizin altında telsizi ve ulaşım aracı olan dev bir kurtarma ordusu olur. Bunu değerlendirmek için çalışma içindeyiz.’’

Bakırköy'de belediye kendi kriz masası organizasyonuyla çalışmaya başlamış bile. Halk Eğitim Merkezi'nde ilçedeki şoförlere yönelik ilkyardım ve İngilizce kursları sürüyor. Milli Eğitim'in hazırlattığı İngilizce kitapçığı 15 güne kadar hazır olacak. Sivil Savunma Sertifikası verilen kurslar ise yine Halk Eğitim Merkezi'nde perşembe, cumartesi, pazar günleri sürüyor. Burada elde edilen veriler, olası felaket anında değerlendirilmek üzere belediyenin afet merkezinde bilgisarayara kaydediliyor. Böylece her şoförün eğitim durumu, kan grubu, telefon numarası ve adresi el altında hazır bulunacak.

130 bin kişi eğitilecek

Konuyla ilgili olarak çalışma yürüten bir başka kuruluş da Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü. Onlar şoförleri daha çok kazaları engellemeye yönelik olarak eğitiyor. Buna risk bilgisi eğitimi adını veriyorlar. Trafik Denetleme yetkililerinin verilerine göre İstanbul'da yaklaşık 130 bin kişi bu eğitimden geçecek. Amaç kaza olmadan kazayı önlemek için, teknik bilgilerin şoförlere yeniden hatırlatılması. 6-7 derste verilen eğitim bir aylık bir süreye yayılıyor. İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri ise şoförleri ilkyardım konusunda bir eğitime tabi tutmaya hazırlanıyor. İlgililerin söylediğine göre bu konuda henüz Vilayet'ten kendilerine geçilmiş resmi bir yazı yok. Ancak Bayram'dan sonra yoğunlaşması planlanan eğitimler için şimdiden minimum 30 saatlik bir süre öngörülüyor.

Şoförler ne diyor?

İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası yönetimi ise sürdürülen bu hummalı çalışmadan çok da memnun değil. Başkan Semih Kaçanoğlu kendisini sürekli arayan şoför arkadaşlarına bilgi vermeye çalıştığını ancak, çalışmanın amacını da anlamadığını belirtiyor: ‘‘Biz şoförlerin trafiğe çıkmadan önce tıpkı ehliyet gibi almamız gereken bir belge daha var. Buna taşıt kullanım belgesi diyoruz. Bu belgeyi alabilmek için de ya Gayrettepe Emniyet'te ya da Selamiçeşme Trafik Şubesi'nde kurs görüyoruz. Bu kursta da 5 saatlik trafik mevzuatı, 4 saatlik çevre dersi, 2 saat halkla ilişkiler konusu ve 3 saat turizm olmak üzere gereken eğitimlerden zaten geçiyoruz. Bunların dışında 50 saatlik ilkyardım eğitimi var. Havaalanı, turistik bölgeler ve otel taksicilerine yönelik İngilizce kitapçıklar hazırladık. Yani son yapılan çalışmanın amacı nedir çözebilmiş değilim.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!