Sniper avcıları

Güncelleme Tarihi:

Sniper avcıları
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kosova'daki Fransız KFOR birliğinde ‘‘anti-sniper’’lar göreve başladı. Dünyanın en keskin nişancılarından oluşan anti-sniper'lar, insanları uzaktan kalleşçe avlayan Sırp sniper'ları avlıyorlar. Fransız Deniz Piyadeleri'ne (RIMA) bağlı 3'üncü bölüğün keskin nişancıları, hem Fransız askerlerini, hem de sokaktaki çoğu Arnavut, masum insanları, Sırp sniper'lardan koruyorlar.

Saraybosna halkı, ‘‘sniper’’ adı verilen keskin nişancılardan çok çekmişti. Kentin Sırp kesimindeki binaların üst katlarına saklanan Sırp keskin nişancılar, ellerindeki uzun menzilli tüfeklerle çoluk çocuk, kadın erkek demeden, sokaktan masum insanları kalleşçe öldürüyorlardı. Öyle ki Saraybosna'da herhangi bir sokakta yürümek, ‘‘intihar’’ etmekle eşanlamlı hale gelmişti.

Bosna'da artık barış var ve o korkunç günler geride kaldı. Ama sniper kalleşliği, bu kez de Kosova halkını ve burada görev yapan KFOR askerleri hedef aldı. Mitrovica'da yılbaşından bu yana, tam 50 asker, İbar ırmağının karşı kıyısından gelen sniper kurşunlarına hedef oldu.

EN KESKİN NİŞANCILAR

Ama KFOR'da görev yapan Fransızlar, Sırp sniper'lara karşı özel bir birlik kurdular. Özel olarak yetiştirilen Fransız keskin nişancıları ‘‘en iyiler’’ arasından seçiliyor ve şu niteliklere sahip olmaları isteniyor:

Her şeyden önce çok iyi bir nişancı olmak, askeri açıdan (her konuda) bilgili olmak, Mükemmel bir zihinsel ve fizik güç, kararlılık, hem yalnız, hem ekip çalışmasına uygunluk , girişimcilik ve sigara kullanmamak

BİR KURŞUN, BİR ÖLÜ

Fransa'nın en çok okunan dergilerinden VSD, son sayısında ‘‘anti-sniper’’ları geniş olarak işledi. Dergideki yazıya göre Fransız anti-sniper'ları, bir İngiliz subayı yetiştiriyor. Aslında sniper'lık İngiltere'de bir uzmanlık haline gelmişti. İrlanda'da süren terör nedeniyle kraliyet askerleri, Belfast'ta 1973'ten beri her gün gerçek mermiyle eğitim yapıyorlar. İngiliz ordusunun en iyi keskin nişancılarını da Galler Prensesi'nin (Leydi Di) 1'inci Kraliyet Taburu yetiştiriyor. Bu ünlü taburun ‘‘basic sniper’’ (keskin nişancılığın temeli) denilen eğitimi 6 hafta sürüyor. Bu 6 haftada 7 temel eğitim veriliyor:

1. Balistik, silahların niteliği gibi genel temel bilgiler

2. Topografi

3. Yaklaşma teknikleri

4. Gözetleme

5. Kamuflaj

6. Mesafe tayini

7. Atış ve vuruş

Bu son konuda keskin nişancıların hedefi ise ‘‘One shot, one kill’’ yani ‘‘bir kurşun, bir ölü!..’’

KENT SAVAŞLARI

Anti-sniper timi, kendini kanıtlamış durumda. Örneğin geçen 13 Şubat günü, Mitroviça'da çıkan çatışmalar sırasında, bir Fransız keskin nişancı, İbar nehrinin karşı kıyısından gelebilecek tehlikeyi sezerek bir binanın çatısında mevzilendi. Fransız askerleri ‘‘Böyle bir kalabalık toplandı mı, sniper'lar fırsatı kaçırmaz’’ diye konuşuyorlar. Anti-sniper Fransız askeri, en çok bir saat bekledi. Sonunda bir sniper hedefe girdi. Tam aşağıdan geçen insanlara nişan aldığı sırada, Fransız askeri tetiğe bastı. Tek kurşunla işini bitirip kalktığı sırada, VSD Dergisi'nin muhabiri ‘‘Nasıl bu kadar soğukkanlı olabiliyorsunuz? Bir adam öldürdünüz, hiç bir şey olmamış gibi birliğinize döneceksiniz?’’ diye sordu. Anti-sniper Fransız, şu cevabı verdi:

- Öldürdüğüm herhangi birisi değil. Bir duvarın arkasına saklanıp dünbünlü tüfekle masum insanları vuran, sonra da bara gidip arkadaşlarıyla bira içen bir çirkef...

1800 metreden tek kurşunla

ABD'li ve İngiliz uzmanlara göre Fransız yapımı ‘‘PGM 12.7’’ dünyanın tartışmasız en iyi

suikast tüfeği. 1800 metreye kadar keskin nişan imkanı veriyor, ancak biraz ağır (17 kg).

PGM 12.7

model tüfek 10 kere büyüten Scrom dürbünlü ve namlu ağzı geri tepmeyi asgariye indirecek şekilde yapııyor.

Sadece 7 kere büyütmesine rağmen mesafeyi ve açıları çok doğru hesaplama imkanı veriyor.

Bushnell tüfek dürbünü

22 kere büyütüyor ve hedefin

mesafesi ve pozisyonu hakkında bilgi veriyor.

En çok 7 kurşun

Şarjör en fazla 7 mermi alıyor. Mermiler çeşitli tiplerde olabiliyor

Ölçüm aletleri

Altimetre-termometre, anenometre ve hesap makinesi (soldan sağa). Bu aletler, irtifayı, ısıyı, rüzgarın hızını, hedefin mesafesini ve kullanılan mermiyi dikkate alarak nişan hesaplarını yapmayı sağlıyor. Anti-sniper'ın hedefi tek kurşunla vurmaktan başka şansı yok.

Kent savaşı tekniği

Sniper'lar 3 kişilik iki

tim oluşturuyor: Birinci timde atış için hesapları yapan 2 ateşçi ve 1 keskin nişancı bulunuyor. İkinci tim ise, birinci timi muhtemel sniper'lara karşı koruyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!