Slovakya’ya milyoner devlet başkanı

Güncelleme Tarihi:

Slovakya’ya milyoner devlet başkanı
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2014 10:29

SLOVAKYA’da milyoner işadamı Andrej Kiska (51), ülkenin komünizm geçmişi olmayan ilk devlet başkanı seçildi. Herhangi bir partiden aday olmayan Kiska, zafer konuşmasında 5 yıllık görev süresince tüm maaşını hayır kurumlarına bağışlayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Başkent Bratislava’da yaptığı açıklamada “Halkın cumhurbaşkanlığına güvenini yeniden sağlamak istiyorum. Daha insani bir siyaset için çalışacağım” diyen Kiska, yüzde 99’u açılan oyların yüzde 59.4’ünü aldı. Rakibi sosyalist demokrat Slovakya Başbakanı Robert Fico’nun (49) oyları ise yüzde 40.6’da kaldı. Slovak analistler, sonuçları “Bu seçimler Fico iktidarı için bir referandum niteliğindeydi ve o da çok açık bir şekilde kaybetti.

Kemik seçmenini yönetmekte başarısız oldu” diye değerlendirdi. Bağımsızlığını 1993’te ilan eden Slovakya, o tarihten bu yana komünizm geçmişi olmayan bir lider çıkarmamıştı. Parlamentoda 150 sandalyeden 89’una partisi sahip olan Başbakan Fico’ya tepki gösteren vatandaşlar, gerekçe olarak “aşırı güç tutkunu olması ve tek parti yönetiminin doğru olmamasını” gösteriyor.Tüketici kredisi işi yapan Kiska, ülkesinde hayırsever kişiliğiyle tanınan bir işadamı. Kendi emekleriyle zenginleştiğinin bilinmesi, Kiska’nın 2011 yılında sağ partinin yolsuzluk skandalından dili yanan ülke halkının gözünde önemli bir yer edinmesinde büyük rol oynuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!