Siyaset tek ses: Cinayetin kravat indirimi mi olurmuş

Güncelleme Tarihi:

Siyaset tek ses: Cinayetin kravat indirimi mi olurmuş
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2017 20:45

Kadın cinayetleri ve cinsel dokunulmazlığa ilişkin davalarda çok tartışılan ‘iyi hal’ ve ‘haksız tahrik’ indirimlerine AK Parti, CHP ve MHP’den ortak tepki geldi. Hürriyet’e konuşan kadın vekillerin görüşleri şöyle:

Haberin Devamı

ADALETLİ DEĞİL

AK Parti Antalya Milletvekili Gökcen Özdoğan Enç: 2010’daki anayasa değişikliğiyle birlikte devletin kadın, çocuk, genç ve engelliler gibi dezavantajlı grupların korunmasıyla ilgili sorumluluğunu artırdık. Bu dezavantajlı gruplara özel hükümler içeren bir çalışma yapılabilir. Kadına yönelik şiddet suçlarında ki bu şiddet cinayetlere kadar varabiliyor, ‘tutkulu sevme’, ‘karım aldatıyordu’, ‘namus sebebiyle cinnet geçirdim’, ‘yemeğimi yapmadı sinirlendim’ gibi gerekçelere dayandırılan haksız tahrik indirimine gidilmesini adaletli görmüyorum. Duruşmada takım elbise giyip kravat takıp pişmanım denmesi nedeniyle iyi hal indirimini de aynı şekilde doğru bulmuyorum. Bu durum çocuklara yönelik cinsel istismar suçları için de geçerlidir. Bunlarda kesinlikle haksız tahrik de iyi hal indirimi de uygulanmamalı. Cinayet suçunun kravat indirimi mi olurmuş? Uygulayıcılar açısından bunları işler hale getirmek için bir düzenleme yapmak gerekiyor, bu konuda bir yasal düzenlemeye gidilebilir.

Haberin Devamı

ŞİDDETİ CESARETLENDİRİYOR

CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin: Cezaların caydırıcılığının olması gerekiyor. Şiddeti yapan kişilerin bazen gözaltına bile alınmadığını, alınsa bile kısa sürede serbest bırakıldığını da görüyoruz. Bu da bu tür şiddet olaylarına meyilli olanları, nasıl olsa uygulayacağım şiddet cezasız kalacak diye cesaretlendiriyor. Hükümetin de bu konuda çok açık, net tavır koyması gerekiyor. Hâkimin takdirine bırakmayacak şekilde bu suçlarda ceza sistemine açıklık, netlik kazandırmak, sistemi yeniden kurgulamak gerekir. Burada vicdani olarak da bir sorun var hâkim açısından, bu konularda çok hassas olan bir hâkim farklı yorumlayabiliyorken, bir başkası ceza vermeyebiliyor. Sistemi açıklığa kavuşturmak gerekiyor.

UYGULAMADA SIKINTI VAR

MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu: Kadına yönelik şiddeti sadece öfke patlaması olarak görmek buzdağının üzerine bakmak olur, asıl altta yatan nedenlere bakılması, öfkeye yol açan farklı argümanları görüp onların çözümüne yönelik çalışılması gerekir. Aslında kanunlarda çok fazla eksiğimiz, sıkıntımız yok ama uygulamada, uygulamacılarda sıkıntı var. Kurumlar arasında koordinasyon eksikliği de bulunuyor. Kadına ve çocuğa yönelik şiddet başta olmak üzere her türlü şiddet suçlarında iyi hal ya da haksız tahrik gibi indirimler ise çok yanlış, biz buna karşıyız. Bunu bu işin uzmanı biri olarak da söylüyorum. Bu konuda gerekli yasal çalışmanın da yapılması gerekir.

BAKMADAN GEÇME!