Siyanür Karadeniz'e akıyor

Güncelleme Tarihi:

Siyanür Karadenize akıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Avrupa'da Çernobil'den sonraki en büyük çevre felaketi

Avrupa'yı alarma geçiren ve Balkan ülkelerinin tüm ekolojik yapısını mahveden siyanür faciası, Tuna Nehri aracılığıyla Karadeniz'e kayıyor. Dolayısıyla siyanür, Karadeniz’deki balıkçılık sektörünü de tehdit ediyor.

Romanya'nın kuzeyindeki bir altın madeni barajının çökmesi sonucu Tizsa Nehri'ne, onun aracılığıyla da Tuna Nehri'ne sızan 100 bin metreküp siyanür, Yugoslavya kıyılarına ulaştı. Macaristan'dan da geçen Tizsa Nehri'nde toplu katliam yaşandığını belirten Sırp Çevre Bakanı Bratislav Blazic, bölgede incelemelerde bulunduktan sonra,‘‘Tizsa öldü. Artık bakteri bile yaşamıyor. Tazminat davası açacağız ve suçluların cezalandırılmasını isteyeceğiz’’ dedi. Sırbistan'ın kuzeyi, ülkenin ‘‘buğday deposu’’ olarak biliniyor ve bu bölgenin sulanmasında Tizsa nehrinden yararlanılıyor.

Macaristan Parlamentosu Çevre Komitesi Başkanı Zoltan Illes ise ülkenin en büyük nehirlerinden Tizsa'yı yok eden facianın tüm besin zincirini yıllarca zehirleyeceğine dikkat çekti. Illes, Çernobil'den sonra Avrupa'nın en büyük çevre faciasıylakarşı karşıya bulunulduğunu, kirlenen nehirlerin ağır metallerden çok zor arınabildiğini vurguladı.

Facia geçen 30 Ocakta meydana geldi. Romanya'nın kuzeyinde Baia Mare'da bulunan bir altın madenindeki barajın yıkılması sonucu, altın aramada kullanılan siyanür nehirlere sızıp önce Macaristan'a, ardından da Yugoslavya'ya ulaştı ve nehirlendeki tüm canlı yaşamı yok etti. Nehirlerdeki balık ve kurbağa gibi canlılarla beslenen kuşlar ve memeliler de zehirlendi. Tarım alanlarının sulanması sonucu, tüm tarım ürünleri de zehirlendi.

Öte yandan Romanya Çevre Bakanı Anton Vlad ise siyanürün etkisinin engin Tuna Nehri'nde kaybolacağını öne sürdü. Sırbistan Tarım Bakanı Jovan Babovic de zehirli atıkların Tuna'ya girmesinden sonra litrede 0.2 miligrama düştüğünü ve bunun ölümcül oranda olmadığını belirtti.

Belgrad Üniversitesi'nden bir uzman, daha önce siyanür seviyesinin kabul edilebilirin 20 katı olduğunu, bunun balıklarla beslenen kuşları ve diğer canlıları da etkilediğini, toprağı, çimeni, hayvanları etkilediği uyarısında bulunmuştu. Görgü tanıkları ise Tuna Nehri'nde de yüzlerce ölü balığın cesedinin kıyıya vurduğuna dikkat çektiler.

Siyanürle tilki katliamı sürüyor

İki gün önce Konya-Cihanbeyli arasında kontrol yapan jandarma ekipleri, Kemal Kaya ve Haydar Yıldız adlı şahıslara ait 34 FFJ 72 plakalı minibüste siyanürle zehirlenerek öldürülmüş 25 tilki, 1 ruhsatsız av tüfeği, 500 gram siyanür ele geçirdiler. Daha sonra yakalanan kişilerin yer göstermesi ve arazide yapılan arama sonucunda, yine sinayürle öldürülmüş halde 18 tilki ölüsü daha bulundu. Konya İl Jandarma Alay Komutanı Pilot Kıdemli Albay Mustafa Tunç, yakalanan kişiler hakkında 2572 sayılı Çevre Kanunu uyarınca 298'er milyon 870'er bin lira ara cezası verildiğini söyledi. Kaya ve Yıldız'ın araç, tüfek ve siyanürüne el kondu. Katliamcı avcılar, yapılan sorgulamalarından sonra tutuklandılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!