Sivillere sehit kriterleri

Güncelleme Tarihi:

Sivillere sehit kriterleri
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2012 00:00

Haberin Devamı

Hükümetin şehit yakınları ve gazilere yönelik yeni düzenlemesiyle getirilen, terör eylemlerinde ölen sivil vatandaşların da şehit sayılmasına ilişkin uygulamanın ayrıntıları belli oldu. Terör eylemlerinde ölen vatandaşlardan kimlerin şehit sayılacağı, bu konudaki yargılamayı yapan mahkemeler ile terör eylemlerinin yol açtığı zararı saptamak amacıyla kurulan valilik komisyonlarının kararlarına göre belirlenecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca hazırlanarak Bakanlar Kurulu’na sunulan düzenleme, geçmişteki terör olaylarında ölenleri de kapsayacak. Bakanlık kaynakları, “Son şekli tabii ki Bakanlar Kurulu’nda verilecek düzenlemeyle asıl olarak PKK terörünün ortaya çıktığı 1984 sonrası öngörüldü” bilgisini verdi.

Mizgin de, Mustafa da

Başbakan Tayyip Erdoğan, düzenlemeye ilişkin bilgi verirken Batman’da öldürülen Mizgin Doru, Bingöl’de öldürülen Hatice Belgin ve Ankara Kumrular Sokak’ta öldürülen Mustafa Bingöl’ün şehit sayılacaklarını söyledi. Erdoğan’ın verdiği bu örnekler, yine geçmişte PKK terörünün hedef aldığı Ankara’daki Anafartalar Çarşısı, İstanbul’daki Mavi Çarşı ile AK Parti Milletvekili Oya Eronat’ın 17 yaşındaki liseli oğlu Eren’in de aralarında bulunduğu Diyarbakır’daki bombalı saldırılarda ölenlerin de şehit sayılmasının yolunu açtı.

Aydınların öldürülmesi

- Aynı kaynaklar, yine geçmişte uğradıkları suikastlar sonucu ölen Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok, Musa Anter ve Necip Hablemitoğlu gibi aydınların durumlarına ilişkin de aynı yorumu yaparak, “Yakınlarının başvurusu halinde durumlarına bakılacak, terör eylemi sonucu öldürüldüklerine ilişkin mahkeme ya da komisyon kararı bulunması halinde şehit sayılacaklardır” bilgisini verdiler.

Yazıcıoğlu’nun durumu

- Düzenleme, helikopter kazasında ölen eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’na da bu yolu açabilecek. Özel yetkili savcılığın terör örgütü kapsamında soruşturduğu kaza için mahkemenin de bu yönde karar alması halinde şehit sayılabilecek.

Tazminat ve aylık

- Hükümetin kısa sürede yasalaştırmayı hedeflediği düzenlemeyle şehit sayılacakların yakınlarına tazminat ödenip aylık bağlanacak. Ancak tazminat ve aylık ödemeleri geçmişe yürütülmeyecek, yasanın çıktığı tarihten itibaren geçerli olacak. Şehidin biri eş ya da çocuklarından, diğeri kardeşleri arasından olmak üzere 2 yakınına istihdam sağlanacak, aile üyeleri toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlandırılacak, yakınlarına yapılacak gayrimenkul hibelerine vergi muafiyeti getirilecek.

Hülle boşanmaya son

- Düzenleme, Terörle Mücadele Yasası kapsamı dışındaki nöbet, atış, tatbikat ve manevra gibi görev ve hizmetler sırasında şehit olan erbaş ve erlerin anne ve babalarına aylık bağlanması için aranan malullük ve muhtaçlık koşulunu da kaldırıyor. Anne ve babaya ödenecek aylığa bir alt taban da öngörülüyor. Mevcut sistemin, aylığa hak kazanabilmek için muhtaçlık belgesi alma zorunluluğu öngörmesi nedeniyle şehit anne ve babaları arasında “hülle” boşanmalara yol açtığı belirtildi. Bakanlık kaynakları, yeni düzenlemenin bu duruma son vereceğini söylediler.

Rütbe düzenlemesi

Haberin Devamı


- Şehit ve gazi aylıklarında artış sağlanması amacıyla, astsubaylıktan subaylığa geçenlerin aylıklarının hesaplanmasında esas alınan rütbenin yükselebileceği en üst sınır kıdemli albay, lisans mezunu olmayan polislerde de 3’üncü sınıf emniyet müdürü olarak belirlendi. Mevcut sistemde polisler için üst sınır başkomiserlikti. Şehit yakını ve gazilere geçmişte çıkarılmış borçlara ilişkin de faiz silinmesi ve borç yapılandırması olanağı getiriliyor.

Şehit sayılmayacak

SUİKASTA kurban giden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katillerin “Terör örgütü üyeliği”nden beraat etmesi nedeniyle şehit sayılması mümkün görünmüyor. Uludere’de terörist sanılıp bombalanarak öldürülen 34 köylünün şehit sayılıp sayılmayacağı konusunda ise bakanlık kaynakları, “Mahkeme ya da ilgili komisyonun kararına bağlı. Olay terör eylemi olarak sayılırsa yararlanırlar” dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!