Sivil plan devrede

Güncelleme Tarihi:

Sivil plan devrede
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

İrticaya karşı mücadeleyi tek merkezde, Başbakanlık'ta toplayan hükümet, devletin tüm birimleri ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle sivil planı devreye sokuyor. SÇG Başbakanlık Müsteşarı Yaşar Yazıcıoğlu'nun başkanlığında Adalet, İçişleri, Dışişleri ve Milli Eğitim bakanlıkları ile MİT, Emniyet, ve Genelkurmay temsilcisinden oluşan SÇG, yasa teklifleri hazırlıyor. İşte çok ayaklı ‘Ahtapot Operasyonu’:

RTÜK

Dengeler değişti. Değerlendirme dışı kalan yayın izleme raporları gündeme geldi. İrticai yayın yapan kuruluşlar, 30 güne kadar uzayan sürelerle durdurulmaya başlandı.

VAKIFLAR

SÇG'nin talebi ve kontrol amacıyla öncelikle Vakıflar Tüzüğü ve yönetmeliği değiştirildi. Vakıfların mali denetimlerini sıkılaştıran yasa taslağı da Bakanlar Kurulu'na sunulacak.

İÇİŞLERİ

Yahya Gür'ün İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı'na getirilmesiyle başlayan operasyon, SÇG'nin illerden göndereceği raporlar ışığında emniyet, vali ve kaymakamları da içerecek bir yelpazede genişletilecek. Tarikatlarla ve irticai örgütlerle bağlantısı olduğu belirlenen vali, kaymakam ve emniyet müdürleri değiştirilecek.

EMNİYET

Terörle Mücadele Şubesi, irticayla bağlantısı olduğu ihbar edilen yurtlara ve vakıflara operasyonlar düzenlerken, gümrüklerdeki giriş çıkışlar kontrol altına alındı. Olası irticai mitinglere izin yok.

DDK

Cumhurbaşkanı Demirel de, Devlet Denetleme Kurulu'nu iki kez görevlendirdi. Kurulu, Diyanet Vakfı'nı denetlenmesi için harekete geçiren Demirel, ikinci kez düğmeye Batı Çalışma Grubu'nun tarikatçı vali ve kaymakamlarla ilgili raporu konusunda bastı.

MEB

Kuran kursları yeniden yapılandırılarak, 8 yıllık ilköğretim diploması zorunlu kılınacak. ANAP'ın hazırladığı yasa önerisiyle, ilköğretim 5'inci sınıftan itibaren yalnız yaz kursu açılabilecek. Bunun dışında vakıf ve dernekler hiçbir biçimde Kuran kursu açamayacak. Kursları Milli Eğitim Bakanlığı denetleyecek.

TÜRBAN

Tüm öğrenci, öğretmen ve personel için koyulan türban yasağı ve ceza uygulaması sürecek. Yine tüm üniversitelerde başlatılan ‘mevzuata aykırı giyim yasağı’ da, tavizsiz uygulanacak.

İMAM-HATİP

Orta kısımları kaldırılan imam-hatipleri ‘kuruluş amacına döndürme’ planı da kademeli olarak uygulamaya sokulacak. Meslek okulu olarak kurulmalarına karşın, zamanla dini eğitim veren liselere dönüşen bu okullar 4 yıla çıkarılacak.

SERMAYE

Tarikatçı bazı şirketlere verilen teşvikler incelemeye alındı.

TBMM

Bazı FP milletvekillerinin başörtülü sekreter çalıştırması, gelen ziyaretçilerin kılık kıyafetleri Meclis yönetimini de harekete geçirdi. TBMM Başkanı Hikmet Çetin'in talimatıyla, personel devlet memurlarına uygun kıyafet giymesi yönünde uyarıldı. CHP de dün tarikatlarla bağlantılı 5 valiyi Meclis gündemine getirdi.

5'Lİ BLOK

Refahyolun yıkılmasında etkili olan sivil toplum örgütleri irticaya karşı blok oluşturdu. Beşli Sivil İnisiyatif, 27 Mart'taki kritik MGK'nın arifesinde biraraya gelerek, irticaya karşı ‘manifesto’ yayınlayacak. Türk-İş, DİSK, TESK, TOBB ve TİSK'ten oluşan sivil blok, ‘İrticaya karşı mücadelenin hep yanında olduğunu’ açıkladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!