Sivas katliamı davası zaman aşımına uğradı

Güncelleme Tarihi:

Sivas katliamı davası zaman aşımına uğradı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2023 07:00

Firari 3 sanık yönünden devam eden Sivas Katliamı’na ilişkin davada, mahkeme zaman aşımı nedeniyle davanın düşürülmesine hükmetti. Karar tepkilere neden oldu.

Haberin Devamı

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te “Pir Sultan Abdal Şenlikleri” sırasında Madımak Oteli’nin yakılması sonucu, aralarında aydın ve  sanatçıların da bulunduğu 33 kişi ile 2 otel çalışanı ve 2 gösterici yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetmişti.  

TAHLİYE OLUNCA FİRAR ETTİLER

Davada ilk karar 1994’te çıktı. Mahkeme, 87 sanığı 2 ila 15 yıl arasında değişen hapis cezalarına mahkûm etti. Mahkeme, cezalarda “haksız tahrik indirimi” uygulamıştı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, bu kararı bozdu. Yargıtay’ın bozma kararından sonra kayıplara karışan firari sanıklar Eren Ceylan, Murat Karataş ve Murat Sonkur yönünden dava Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyordu. Dünkü duruşmada müşteki avukatları savunmalarında, söz konusu eylemin insanlığa karşı suç olarak görülerek dava hakkında zaman aşımı kararı verilmemesini talep etti. Duruşma savcısı ise  mahkemeye sunduğu mütalaada, müşteki avukatlarının süre taleplerinin yargılamayı sürüncemede bırakacağı gerekçesiyle kabul edilmemesini ve 30 yıllık zaman aşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle davanın düşürülmesini talep etti. Mahkeme heyeti, söz konusu davanın zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine hükmetti. Mahkemenin kararına salonda bulunan izleyiciler tepki gösterdi. 

KILIÇDAROĞLU: SUÇ ORTAKLIĞIDIR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, karara sert tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda  "İnsanlık suçunun zaman aşımı olmaz. Bu karar adalet için Türk Milleti adına değil, tek bir kişinin isteği doğrultusunda verilmiştir. Buna karar denmez, olsa olsa suç ortaklığıdır" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!