Sıvas davası gerekçesi: Böyle vahşet görülmedi

Güncelleme Tarihi:

Sıvas davası gerekçesi: Böyle vahşet görülmedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

37 kişinin yanarak öldüğü Sıvas olayları davasının gerekçeli kararında, ‘‘Türk-İslam tarihi böyle vahim bir olay görmedi’’ denildi. 33 sanığın idama mahkum edildiği Ankara 1 No'lu DGM'nin kararında, insanlar yanarken zevkle izleyenlerin, şeriat sloganları attıkları da vurgulandı.

ANKARA 1 No'lu DGM, Sıvas'ta 2 Temmuz 1993 günü Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümü, 56 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaydan sonra açılan davada, 3. yargılama sonunda 33 sanığı idam cezasına mahkum ettiği kararın gerekçesini açıkladı.

Mahkeme olayın vahametini, ‘‘Türk-İslam tarihi böyle vahim bir olay görmedi’’ diyerek açıkladı.

KATLİAM GÜNÜ

Gerekçeli kararda, katliam günü şöyle anlatıldı:

‘‘13.30 sıralarında Sivas Paşa ve Meydan camilerinden cuma namazını kılıp çıkan topluluk, güvenlik güçlerinin ihtarına rağmen Kale Camii'nden gelen toplulukla birleşerek, sloganlar atarak Kültür Merkezi'ne yürümüştür ve burada, bir gün önce dikilen Ozanlar Anıtı'nı tahrip etmiştir. Burada dağılan grup, daha sonra saat 18.00 sıralarında Madımak Oteli önünde toplanan grupla birleşmiş ve 10-15 bin kişiye ulaşan topluluk 'Cumhuriyeti burada kurduk, burada yıkacağız', 'yaşasın şeriat, hizbullah', 'kahrolsun laiklik' şeklinde sloganlar atmışlardır. Otel taşlanmış, önündeki arabalar ters çevrilerek tahrip edilmiş, güvenlik güçlerinin oluşturduğu barikat zor kullanılarak otele girilmiş ve 'yak, yak' sloganları altında arabalar ve otel ateşe verilmiştir.’’

Mahkemenin gerekçesinde şöyle denildi:

‘‘Sanıklar, Madımak Oteli'ni yakmak suretiyle 37 kişiyi yakarak öldürmüşlerdir.

Yanan kişilerin 'bizi kurtarın' çığlıklarına rağmen bırakın kurtarmayı, güvenlik kuvvetlerinin ve itfaiyenin yanan kişileri kurtarma teşebbüsüne bile engel olmuşlardır. Yanan kişilerin ölüm çığlıkları karşısında kılları bile kıpırdamamış, ölmelerini şeriat yanlısı slogan atarak zevkle izlemişlerdir.

Türk milleti, tarihte geçirdiği en zor dönemde bile can düşmanı olan devletlerin masum insanlarına silah çekmemiş, onlarla ekmeğini paylaşmış, onlara her alanda yardımcı olmuştur.

Türk-İslam tarihinde böyle vahim bir olay görülmemiştir.

Kutsal kitaplarda, değil bir insanı, bir karıncayı bile yakarak öldürmek, en büyük günah sayılmıştır.

37 kişi yanarak ölürken, sanıkların vicdanlarında en ufak bir acıma hissi uyanmamıştır.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!