SİT alanında 'gizli' inceleme

Güncelleme Tarihi:

SİT alanında gizli inceleme
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2011 14:49

Rize’nin Fındıklı İlçesi’nde doğal SİT alanı ilan edilen Arılı Vadisi’nde enerji şirketi temsilcilerinin gizlice inceleme yaptığı iddia edildi.

Fındıklı Derelerini Koruma Platformu Sözcüsü Hüseyin Acar, yaptıkları başvuru üzerine dönemin Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Arılı Vadisi’ni doğal SİT alanı ilan ettiğini, HES yapımını planlayan şirketlerin de kararın iptali istemiyle açtığı davanın Danıştay’da sürdüğünü hatırlattı. Dava sürecinde HES yapmak isteyen şirketlerin çeşitli bahanelerle vadilerde inceleme yapmaya çalıştığını anlatan ancak doğal SİT ilan edilen vadilere hiçbir müdahalede bulundurmayacaklarını ifade eden Acar, şunları söyledi:
"Daha önce de böcek arama, bitki çeşitliliğini inceleme, su numunesi alma, petrol arama gibi amaçlarla bölgeye gelenlerin asıl amaçları HES şirketlerine vadiler hakkında çeşitli bilgi ve raporlar sunmaktır. Çünkü gelen bu kişilerin üzerlerinde ve araçlarına HES haritaları gördük. Dolayısıyla gelen bu kişilerin vadilerimizde inceleme yapmasına izin vermiyoruz, vermeyeceğiz. Çevremizde benzer tutumlara karşı duyarlılığımız sürecek. Önceki gün vadiye habersiz gelen 3 şüpheli araç olduğunu fark edince kendilerinden bilgi almak istedik. Ancak araçlarda bulunanlar bize saldırmaya kalkıştı. Bu kişilerin HES firması temsilcileri olduğunu düşünüyoruz. Gerekli başvurumuzu yaparak şikayetçi olduk. Vadimiz doğal SİT alanıdır. Hiçbir şekilde ölçüm ve keşif yapılmasına izin vermeyeceğiz."

'HES’LERİN ÖNÜNDEKİ SİT ENGELİ KALDIRILMAYA ÇALIŞILIYOR'

Acar, HES’lerin önündeki SİT engelinin kaldırılmaya çalışıldığını belirterek, "Kanun Hükmünde Kararname ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları ortadan kaldırıldı. Yerine bakanlık bünyesinde Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü oluşturuldu. Bu kurulda SİT alanlarını ortadan kaldırmak için çalışmalarına başladı. SİT alanı olarak tescil edilmiş alanlar, statülerinin yeniden değerlendirilmesi için en geç 6 ay içinde Bakanlığa devredilecek. Bu yasalara karşı halk olarak bölgedeki mücadelemize devam edeceğiz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!