Sistem 3 kez uyardı, THY pilotu jeti görünce uyandı

Güncelleme Tarihi:

Sistem 3 kez uyardı, THY pilotu jeti görünce uyandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2010 00:00

İngiltere Havayolu Kazalarını Araştırma Birimi, Türk Hava Yolları uçağının 27 Temmuz 2009’da bir jetle çarpışma tehlikesi atlattığını açıkladı. Rapora göre, çarpışmayı engelleme sistemi üç kez uyarı vermesine rağmen THY pilotları fark etmedi, kaza bir pilotun jeti pencereden görmesiyle önlendi.

LONDRA seferini yapan 232 yolcu ve 6 mürettebat taşıyan Türk Hava Yolları’na ait uçağın, 27 Temmuz 2009’da özel bir jetle havada çarpışma tehlikesi atlattığı açıklandı. İngiltere Havayolu Kazalarını Araştırma Birimi’nden (AAIB) yayınladığı rapora göre, iki uçak yaklaşık 1200 metre yükseklikte çarpışmanın eşiğinden döndü.

Boeing 777 tipi THY uçağı iniş için Londra Heathrow Havalimanı’na yaklaşırken, Londra’daki City Havalimanı’ndan kalkan Citation 525 tipi jet, THY uçağının yaklaşık 61 metre altındaydı. Ancak pilot 1200 metreye yükseldi. Kule pilotun bu kararını fark etmedi. O sırada THY uçağı da iniş için 1200 metreye alçalma onayı almıştı.

İki uçağın, birbirine bu kadar yaklaşması durumunda çarpışmayı engelleyebilecek tek şeyin uçaklardaki çarpışmayı engelleme sistemi olduğu açıklandı. Özel jette bu sistem yoktu. THY pilotları ise sistemin üç kez uyarmasına rağmen bu uyarıyı fark etmedi. Kaza, THY uçağının gözlemci koltuğunda oturan bir pilotun özel jeti pencereden görmesiyle son anda önlendi. AAIB, bu olayın ışığında çarpışmayı engelleme sistemlerinin Londra hava sahasına girecek uçaklar için zorunlu kılınmasını önerdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!