'Sismik-2'den tasarruf sorumsuzluk'

Güncelleme Tarihi:

Sismik-2den tasarruf sorumsuzluk
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2001 00:00


Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Çelebi, MTA Sismik-2 gemisinin alım projesinin ''tasarruf tedbirleri bahanesiyle durdurulmasının sadece bilimsel bir gaflet değil, ciddi anlamda siyasal bir sorumsuzluk'' olduğunu savundu.

Aydın, yaptığı yazılı açıklamada, MTA Sismik-1 gemisinin teknolojik ve yapısal olarak işlevini yitirmesi nedeniyle, yeni bir ''Deniz Jeoloji Araştırma Gemisi'' yapım projesinin 1998 yılında yatırım programına girdiğini hatırlattı.

1999 Marmara depremlerinde sonra yaşamsal gerekliliği yeniden anlaşılan, tüm araştırma aksamıyla birlikte yalnızca 25 milyon dolara mal olacağı bilinen bu projenin dondurulmasının toplumun can ve mal güvenliğini sağlamakla sorumlu siyasal iktidarın ''tam bir aymazlık içinde'' olduğunu gösterdiğini belirten Aydın, şunları kaydetti:

''Bilindiği gibi beklenen ve en iyimser senaryolara göre 100 bin konutun yıkılmasına neden olacak olan 'İstanbul Depremi'nin 15 yıl içerisinde gerçekleşme olasılığı yüzde 63'dür. İstanbul'u etkileyecek olan depreme neden olan faylara ilişkin verilerin bir an önce saptanması, deniz tabanı jeolojik ve jeoteknik özelliklerinin belirlenmesi ancak yeni donanmış bir araştırma gemisiyle mümkündür.

Söz konusu araştırma gemisinin sadece Marmara depremselliği ve zemin özelliklerini değil, aynı zamanda üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde araştırma yapacak olması, sorunun önemini ortaya koymaktadır. Ayrıca bu araştırma gemisi, denizlerimizdeki petrol-maden kaynaklarını, kıyı kentleri mühendislik yapılarına yönelik jeoteknik araştırmalar için de ulusal çıkarlar açısından vazgeçilmez bir gereksinimdir.''

Aydın, Sismik-2 gemisinin alım projesinin ''tasarruf tedbirleri bahanesiyle durdurulmasının, sadece bilimsel bir gaflet değil, ciddi anlamda siyasal bir sorumsuzluk'' olduğunu ileri sürdü. (Ankara/aa)


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!