Şişli'de demokrasi kazandı

Güncelleme Tarihi:

Şişlide demokrasi kazandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sahmerdan Sokağı'nın trafiğe açılması için düzenlenen referandumu 'evet'çiler kazandı.

Toplam 248 oy kullanıldı. Şahmerdan sakinlerinden 175'i sokağın trafiğe açılmasını, 72'si ise açılmamasını istedi, bir oy da geçersiz sayıldı.

Feriköy'deki Şahmerdan Sokağı’nın trafiğe açılıp açılmamasını belirlemek için dün bir referandum yapıldı. Şişli Belediyesi'nin öncülüğünde yapılan referandum oldukça hareketli ve çekişmeli geçti. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül oylama öncesinde bir konuşma yaparak referandumun amacını anlattı. Sarıgül'den sonra söz alan mahalle sakinleri de sokağın geleceği konusunda görüş ve önerilerini açıkladılar.

Dün Şişli'de, Türkiye'ye örnek olacak bir demokrasi deneyi yaşandı. Feriköy'deki Şahmerdan Sokağı’nın geleceğini sokak sakinleri oylarıyla belirledi. Oylama öncesinde bir konuşma yapan Mustafa Sarıgül, amaçlarının yerinden yönetim ve taban demokrasisini harekete geçirmek olduğunu söyledi. Sarıgül, parmak demokrasisinden doğrudan demokrasiye geçilmesi gerektiğini de savundu. Şahmerdan Sokağının sorunlarını ve ihtiyaçlarını en iyi bilenlerin burada oturanlar olduğunu ifade eden Sarıgül, sözlerini ‘‘Artık karar sizindir’’ diyerek bitirdi.

Başkan Sarıgül'den sonra söz alan mahalle sakinlerinden Hicran Akkaya sokağın trafiğe açılması gerektiğini savundu. Her akşam, sokağa çöp arabasının girmesi için 154 trafik hattını aradıkların söyleyen Akkaya, ‘‘Çünkü buraya park eden araçlardan ötürü evlerimizin önüne çöp arabası gelemiyor. Onları çektirmek için 154'ü aramak zorunda kalıyoruz’’ dedi. Evlerden birinde yatalak ya da bir ağır hasta olması durumunda yine burada park eden araçlardan ötürü sokağa ambulans ya da taksi giremediğini belirten Akkaya, bu çileye son vermek için yolun trafiğe açılmasını istedi.

Çocuklar ‘hayır’ dedi

Daha sonra mikrofonu alan Hasan Coşkun, 30 yaşında olduğunu ve beş yaşından beri bu sokakta oynayarak büyüdüğünü söyledi. ‘‘Tıpkı benim gibi çocuklarımın da Şahmerdan'da oynayarak büyümesini istiyorum’’ diyen Coşkun'a mahalle sakinlerinden biri, ‘‘Sokak oyun yeri değil geçiş güzergahıdır’’ diye itiraz etti. Hasan Coşkun da bunun üzerine, ‘‘Burada oturan bazı komşularımız, sokakta oynayan çocukların sesinden rahatsız oldukları için trafiğe açılmasını istiyor. Çocuk sesinden rahatsızlık duyanları çocuk düşmanı ilan ediyorum’’ dedi.

Şahmerdan'da oturan çocuklar da Hasan Coşkun gibi düşünüyordu. Ellerinde ‘‘Sokağımızı istiyoruz’’, ‘‘Şahmerdan bizimdir bizim olacak’’ ve ‘‘Trafiğe hayır’’ yazılı dövizler taşıyan çocuklar ev ev dolaşarak trafiğe karşı oy kullanılmasını istedi. Seçim sırasında ‘‘propaganda yasağı’’ olmadığı için çocuklar sandık başında da gösterilerine devam etti.

Noter gözetiminde yapılan oylama saat 11.00'de başlayıp 16.00'da sona erdi. Oylama sonucunda ‘‘trafiğe evet’’ diyenler kazandı. Çocuklar kaybetti ama demokrasi galip çıktı.

Feriköy'deki Avukat Caddesi ile Evrenozzade Caddesi arasında kalan Şahmerdan Sokağı’nın Evrenozzade Caddesi'ne açılan kısmı, bir buçuk - iki metre yüksekliğinde bir setle ana caddeden ayrılıyor. Yürürlükteki imar planlarına göre Şahmerdan Sokak yol olarak gözüküyor. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, belediye sokağın trafiğe açılması yönünde bir çalışmaya başladığında, halka sormadan karar alınmasına karşı çıkmıştı. Bunun üzerine hazırlanan bir proje sonucunda referandum yapılmasına karar verilmiş ‘‘Referanduma Katıl Sokağının Kaderini Kendin Belirle’’ sloganıyla sokak sakinleri referandumda oy kullanmaya davet edilmişti.

Çocukları teselli etti

Feriköy'deki Şahmerdan Sokağı’ndaki oylama öncesinde bir konuşma yapan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, sadece seçimden seçime oy kullanılması ve seçilenlere tüm iradenin devredilmesinin doğru olmadığını söyledi: ‘‘Bana, Şahmerdan için belediye meclisinin kararının yeterli olduğu söylediklerinde, 'o sokak belediye meclisinin değil halkındır' dedim ve referandum kararını çıkarttım. Yerel yönetimler, ilçeleri ve beldeleri orada oturan insanlarla birlikte yönetmelidirler. Artık karar sizindir’’. Sarıgül, seçimi kaybeden çocukları teselli etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!