Şirketlerin vadeli alacaklarını sigortaladık, Türkiye’de 2 milyar Euro’luk risk üstlendik

Güncelleme Tarihi:

Şirketlerin vadeli alacaklarını sigortaladık, Türkiye’de 2 milyar Euro’luk risk üstlendik
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2008 00:00

Sadece iki yıl içinde 200 büyük şirket, vadeli satışlarından doğan alacaklarını kredi sigorta şirketlerine sigortalattı. Coface Sigorta Genel Müdürü Belkıs Alpergun, kredi sigortası ile yurtiçinde 2 milyar Euro’luk riski üstlendiklerini söyledi.

COFACE Sigorta Genel Müdürü Belkıs Alpergun, Türkiye’de 200 şirketin vadeli satışlarından doğan alacaklarının ödenmeme riskine karşı kredi sigortası yaptırdığını açıkladı. Alpergun, bu şirketlerin yüzde 60’ının da yurtiçindeki alacaklarına karşı sigorta teminatı istediklerini söyledi. Belkıs Alpergun, kredi sigortası ile yurtiçinde 2 milyar Euro’luk riski üstlendiklerini de vurguladı. Alpergun, "Bu rakam bizim sadece Türk şirketlerine verdiğimiz teminat tutarıdır. Temsilcisi olduğumuz Coface’ın ise Türkiye riski bunun iki mislidir. Yani, 4 milyar Euro’dur" dedi.

Belkıs Alpergun, alacak riskini üstlendikleri için kredi sigortasının en önemli noktasının tüm şirketlerin ticari bilgilerine ulaşmak olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

40 bin şirketin bilgisi elimizde

"Müşterimiz vadeli mal sattığı için alacağını sigortalatmak istiyor. Bir anlamda vadeli alacağını sigortalatıyor. Bunun üzerine biz de karşıdaki alıcı şirketi inceliyor, ona göre de müşterimize bilgi veriyoruz. Eğer vadesinde parasını alamazsa sigorta şirketi olarak devreye giriyoruz. Bu aşamada da bizim için en önemli konu tüm şirketler hakkında bilgi sahibi olmak." Belkıs Alpergun, Türkiye’de 40 bin şirketin bilgilerine sahip olduklarını da söyleyerek, "Yani, 40 bin Türk şirketinin ticari reytingi, borçlarını zamanında ödeyip ödememe kapasitesi, kısacası tüm finansal bilgileri bizde mevcut. Temsilcisi olduğumuz Coface ise, dünyada 50 milyon şirketin bilgilerini elinde tutuyor. Dolayısıyla hem yurtiçi hem de ihracata yönelik alacakların takibi için ciddi bir dataya sahibiz."

Belkıs Alpergun, Türkiye’de kredi sigortası yaptırması gereken bir milyona yakın şirket olduğunu da belirterek, kredi sigortasının Türkiye’de yeni bir uygulama olduğundan, sigortadan yararlanan şirket sayısının da şimdilik sınırlı kaldığını kaydetti. Alpergun, sigortayı tabana yaymak için uğraştıklarına da değinerek, "Bugün için büyük şirketler yaptırıyor. KOBİ dediğimiz firmalar aslında bankalar aracılığı ile bu hizmeti daha kolay alabilirler. Bunun için de bankalarla görüşüp, işletmelere yönelik farklı planlar geliştiriyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye’de hasar oranımız yüksek

Alpergun, Türkiye’de kredi sigortasında hasar oranının yüksek olduğuna da dikkat çekerek, "Topladığımız primin yüzde 50-52’sini risk olarak görüyoruz. Yani, topladığımız her 100 liralık primin 50 lirasını ödeyeceğimizi düşünüyoruz. O yüzden de genel olarak Türkiye’de hasar oranımız yüksek. Ama bu hasarın sigorta şirketi tarafından tahsil edilebilir olması da önemli" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!