Sipariş bebek bombası

Güncelleme Tarihi:

Sipariş bebek bombası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hürriyet'in dünkü, ‘‘Tıpta En Son Mucize’’ başlıklı manşeti geniş yankı uyandırdı. Sağlık Bakanı Özsoy, ABD'deki tüp bebek merkezlerinde olduğu gibi isteyene kız, isteyene erkek bebek olanağına yeşil ışık yaktı. Ancak, Tüp Bebek Etik Kurulu, bebek cinsiyetini önceden belirlemenin yönetmeliğe göre yasak olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanı Dr. Halil İbrahim Özsoy, hücre kopyalamanın gerçekleştirildiği, organ ve canlı kopyalamanın tartışıldığı bir ortamda, Türkiye'nin, tıbbi teknolojik gelişmelerin dışında kalamayacağını belirterek, Tüp Bebek Merkezleri'nde cinsiyet belirlemeye izin verilebileceği sinyali verdi. Bakan, konunun önce toplumda, hekim kamuoyunda ve bilimsel çevrelerde tartışılması gerektiğini belirtti. Özsoy, Hürriyet'in dünkü manşetinde, ‘‘Tıpta En Son Mucize’’ başlığıyla yeralan ve ABD'de tüp bebek merkezlerinde isteyene kız, isteyene erkek çocuk olanağı veren uygulamayla ilgili görüşlerini açıkladı. Özsoy, ‘‘Tıp teknolojisinde kopyalama dönemine girilirken, Türkiye bu gelişmelerin dışında kalacak değil. Bilimsel ve etik kurullar olayı değerlendirir ve olumlu karar alırlarsa, biz de konunun takipçisi oluruz’’ diye konuştu.

TEK BİR CİNSİ ÇOĞALTMAZ

Özsoy, Türk toplumunda sanıldığı gibi erkek çocuk isteyenlerin ağırlığı olmadığını savunarak, ‘‘Bizim tespitlerimize göre, yer yer kız çocuk isteyen aileler öne geçiyor. Tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmak isteyenlerin oranı, nüfusun cinsiyet yapısını etkilemez. Bu nedenle bizim, toplumda kız veya erkek cinsi çoğalacak diye bir kaygımız yok’’ dedi. Son zamanlarda özellikle tüp bebek kuruluşlarında büyük bir artış olduğuna dikkat çeken Özsoy, ‘‘Bu merkezlerin açılmasına izin verirken ve denetlerken çok sıkı ve titiz davranıyoruz’’ dedi. Özsoy, şunları söyledi: ‘‘Tıp biliminde kopyalama dönemine girildi. Türkiye, bu gelişmelerin dışında kalamaz. Elbette, bu alanda söz sahibi otoritelerin oluşturduğu bilimsel ve etik kurulların konuya ilişkin görüşleri belirleyici olur. Biz de bakanlık olarak takipçi oluruz. Tıp'ta yeni çıkan bir teknoloji anında Türkiye'ye getiriliyor. Eğitim hastanelerimiz, üniversiteler konuyu dikkatle izliyor. İnsanımız için kız ve erkek çocukları aynı değerde.’’

KIZ-ERKEK ORANI DEĞİŞMEZ

Özsoy, tüp bebek merkezlerindeki doğum oranının, toplumda kız-erkek dengesini etkileyecek bir ağırlıkta olmadığını anımsatarak, şöyle dedi: ‘‘Hatta, kızlar anne-babaya daha bağlı olduğu için kız isteyenler daha çok yer yer. Kızlar biraz önde deniyor. Ailenin isteğine kalmış bir konu. Biz, şu cinsiyet çoğalacak-azalacak diye düşünmüyoruz. Tüp bebek doğumları, normal doğumlar yanında çok cüzzi bir miktardır. Oranı değiştirmeye tesir edecek büyüklükte değil. Zaten, normal doğum yapanlar arasında cinsiyet isteyenlerin oranı da çok düşük. Fizyolojik olarak normal prosedür devam ediyor. Bir cinsiyet çoğalacak kaygısı yok.Tüp bebek merkezlerine başvuranlar çaresiz. Birçok aile bir çocuk sahibi olabilmek için, yaşamı boyunca biriktirdiği bütün varlığını gözden çıkarıyor. Bu nedenle, bu merkezlerin dürüst ve bilimsel ölçülere göre çalışması çok önemli. Hastaya umut, laboratuvar tahlillerine göre, doğru bilgiler ışığında verilmeli. Biz bunun takipçisiyiz.’’

YÖNETMELİĞE GÖRE YASAK

Tüp bebek merkezlerinin çalışmasını düzenleyen Sağlık Bakanlığı Genetik Hastalıklar Tanı Merkezleri Yönetmeliği'nde, ‘‘Cinsiyete bağlı hastalıklar dışında cinsiyet belirleme yapılamaz’’ yasağı yer alıyor. Dün, olağan olarak toplanan Tüp Bebek Etik Kurulu'na başkanlık eden Ana-Çocuk Sağlığı Genel Müdürü Dr. Rıfat Köse ise yönetmelikle kesin olarak yasak olduğu için, gündemlerinde cinsiyet belirlemeye izin vermenin olmadığını söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!