Sınırda göç paniği

Güncelleme Tarihi:

Sınırda göç paniği
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 1997 00:00

Haberin Devamı

Bağdat ile ABD arasındaki kriz ve Kuzey Irak'taki çatışmaların sürmesi Türkiye'de büyük bir göç korkusunu yeniden uyandırdı. Yerel kaynaklar, Saddam'ın ABD ile gerginliği bahane ederek, Kuzey Irak'ta yeniden saldırıya geçmesi halinde 1991'dekine benzer büyük bir göç hareketinin yeniden yaşanabileceğini belirttiler.

Çatışmalar nedeniyle evsiz kalan ya da Avrupa'ya giderek yeni bir hayat kurmak için Türkiye'ye girmek isteyenlerin sayısı da her geçen gün artıyor.

Başbakan Mesut Yılmaz'ın ‘‘Sınırda 5 bin kişi bekliyor’’ açıklamasını İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu, Hürriyet'e şöyle değerlendirdi:

‘‘O bölgede 2 bin 600 aile sınıra yakın yere göç etmiş durumda. Eğer operasyonun hemen ardından, yeni bir göç hareketi yaşandıysa o konuda bilgim yok. Bir süredir 2 bin 600 aile o bölgede beklemede.’’

Türk-Irak sınırındaki yerel kaynaklar ve uluslararası gözlemciler de, bu kişilerin geçen yıl Saddam'ın saldırısından sonra ABD ile işbirliği yapan Kürt ve Türkmenler'den 3'üncü ülkelere gidemeyip geride kalan kişiler olduğunu söylediler. Bu ailelerin bir yıldır Türkiye'ye girmek için çaba harcadıkları belirtiliyor.

Irak muhalefet örgütü INC'nin bir yetkilisi ise son dönemde 1000 kişinin Türk sınırını geçtiğini ve sınır bölgesinde Türk makamları tarafından iskan edildiklerini söyledi. Yetkili 5 binden fazla kişinin ise yasadışı yollarla Türkiye'ye girdiklerini ve Avrupa'ya geçmek için çabaladıklarını belirtti.

Başesgioğlu da, Irak ve İran'dan gelip Yunanistan üzerinden Avrupa'ya geçmek isteyen çok sayıda kişinin bulunduğunu da belirterek, ‘‘Sayıları 5 bin civarında olduğu söyleniyor. Sürekli olarak Yunanistan üzerinden Avrupa'ya geçmek için çaba sarfediyorlar. Gemilerle teknelerle kaçak olarak gitmek isteyenleri sürekli yakalıyoruz. Ama kesilmek bilmiyor’’ dedi.

Kuzey Irak'ta Kürt gruplar çatışmalarda birbirlerine üstünlük sağlayamayınca karşılıklı olarak sindirme ve göç ettirme politikası izlemesi sonucu yaklaşık 10 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı bildirildi. Bu ailelerin büyük bölümünün İran sınırına veya diğer kesimlerdeki yakınlarının yanına gittiği kaydedildi. Barzani güçlerinin evlerinden sürdüğü bir çok Kürt'ün zor durumda kalınca Türkiye üzerinden Avrupa'daki yakınlarının yanına göç etmeye çalıştığı da öne sürüldü. Son olarak İtalya'ya geçen hafta sonunda bir şileple kaçan yaklaşık 1000 kişi yakalanmıştı.

İtalya, geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye başvurarak Kuzey Irak'tan kaçanların geçişlerinin önlenmesini istemişti. Geçen hafta sonunda bir şileple İtalya'ya kaçak gelen yaklaşık 1000 Kürt'ün akıbeti belirsizliğini korurken, İtalya yönetimi Türkiye'nin Ege ve Akdeniz sahillerinde 5 bin kadar mültecinin kaçma hazırlığı yaptığını öne sürerek Ankara'dan yardım istedi.

Washington Post Gazetesi de, İtalya'ya kaçak yollarla yapılan Kürt göçüne değinirken, geçen yıl Arnavut akınına uğrayan İtalya'nın yeni bir sorunla karşı karşıya olduğunu yazdı. Gazete, son birkaç gün içinde deniz yoluyla 1000 kadar Kürt'ün İtalya'ya geldiğini vurguladı, şunları aktardı:

‘‘Lübnan bandıralı şilepte 796 kişi bulunuyordu. Diğer grupları da, başka gemiler getirdi. İstanbul'dan 1 hafta önce ayrıldıklarını, açıkta başka gemiye nakledildikten sonra bir Yunan adasına uğrayıp İtalya'ya geldiklerini söylediler. Kürtler, İtalyan Hükümeti'nin haklarında vereceği kararı beklerken, bu kişiler seyahat özgürlüğüne sahipler. Çoğunun Fransa ve Almanya'da iş bulabilmek için kuzeye gitmeleri bekleniyor. 15 gün içinde ayrılmayanların ise tutuklanmaları ve sınırdışı edilmeleri mümkün.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!