Sınırda gerçek bayram

Güncelleme Tarihi:

Sınırda gerçek bayram
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin girişimiyle Suriye sınırındaki dikenli teller kaldırıldı. 10 yıldan beri görüşemeyen aileler bayramda ilk defa kucaklaşıp hasret giderdi.

Suriye sınırı, iki tarafında yaşayan arkabaların yıllardır ilk kez bu bayram, dikenli teller arkasından değil, birbirleriyle kucaklaşarak bayramlaşmasına sahne oldu. Türkiye'nin girişimiyle sağlanan bu olanaktan yararlanmak için Nusaybin ve köylerinde oturan yaklaşık 1500 kişi sınıra giderken, Suriye'den 1000 kişi geldi.

10 yıllık eziyet bitti

Güvenlik nedeniyle 10 yıldan beri bayramlarda sınırda biraraya gelmelerine izin verilmeyen akrabaların özlemi, bu bayram dindi. Mardin Valisi Fikret Güven ve Şanlıurfa Valisi Şahabetin Harput'un Suriyeli meslektaşlarıyla yaptıkları görüşmeler sonucu, her iki ülkede bulunan akrabaların bayramda bir araya getirilerek bayramlaşmaları kararlaştırıldı. Sınırın Türkiye tarafında, bu bayramlaşma için gerekli hazırlıklar yapıldı. Nusaybin'de bayramın ikinci, Ceylanpınar'da da üçüncü günü sınırın iki yanındaki akrabaların biraraya gelerek bayramlaşabileceği duyuruldu.

İşte şimdi bayram

Nusaybin ilçe merkezi ve köylerinde oturan, sınırın Suriye tarafında akrabaları bulunan yaklaşık 1500 vatandaş, dün sabah saat 09.30'da Nusaybin Sınır Kapısı'nda toplandı. Üzerleri tek tek aranıp kimlik kontrolu yapılan vatandaşlar, bayramlaşma için düzelenen büyük bir deponun bulunduğu alana alındı. Suriye tarafından ise ilk önce 50 kişilik bir grup bayramlaşmanın yapılacağı alana gönderildi. Suriye makamlarının işlemleri yavaştan alması, bekleyen akrabalarının tepkisine neden oldu. Ziyaret saati bittiğinde, Suriye'den gelenlerin sayısı bini buldu.

Mehmetçik kantini

Çevrede geniş güvenlik önlemi alan Mehmetçik, depoda kurulan mini bir kantinle her iki ülke vatandaşlarının ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştı. Türk bayraklarıyla donatılan depodaki bayramlaşma öğleden sonra saat 15.00'e kadar sürdü.

Ailelerden teşekkür

Mardin'nin Nusaybin ilçesinde yaşayan ve Suriye'ye gelin olarak verdiği kızını yaklaşık 10 yıldır görmediği kızı Civan ile hasret gideren Fevziye Süleyman, kendilerine bu imkánı sağlayan yetkililere teşekkür etti. Fevziye Süleyman, ‘‘Bayramlarda tel örgüler arkasında saatlerce bekleyerek kızımı görmeye çalışıyordum. Birbirimize bağırıyor ancak, anlayamıyorduk. Şimdi ise yanyanayız ve hasret gideriyoruz. Kızımı bu kadar yakından gördüğüm için çok sevinçliyim’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!