Sinemanın ‘Büyük Umutlar’ı

Güncelleme Tarihi:

Sinemanın ‘Büyük Umutlar’ı
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 28, 2013 00:00

Charles Dickens’ın dev eseri ‘Büyük Umutlar’ sinemacıların Everest’i. Yüzyılın başından beri roman, 10 kez beyazperdeye ya da televizyona uyarlandı. Pip’in hikâyesi şimdi de Mike Newell’ın elinde. Eserin yüzyıllık sinema yolculuğunda favorinizi seçin.

Haberin Devamı

1998: Pip deÄŸil Finn, Londra deÄŸil
New York, 1860 deÄŸil 1998

Yönetmen Alfonso Cuaron, romanı günümüze taşıyarak kimilerine göre ahmakça bir işe kalkıştı. Dickens’ın eserine bin takla attıran Cuaron, ortaya 90’ların en güzel aşk hikâyelerinden birini çıkarsa da orijinal hikâyeden epey uzaklaşmıştı. Pip, Ethan Hawke’ın bedeninde Finn’e dönüşmüştü, bir demir ustasının yanında değil balıkçı kasabasında yaşıyordu. Magwitch, Arthur Lustig (Robert de Niro) olmuştu, Finn’le mezarlıkta değil suyun ortasında karşılaşıyordu. Bayan Havisham’ın (filmde Bayan Dinsmoor) her zamanki gibi tahtaları eksikti ve Estella rolünde Gwyneth Paltrow buzlar kraliçesinden çok seksi bir ilham perisiydi. Soundtrack Tori Amos, Pulp, Mono gibi isimlerin harika şarkılarıyla bezeli olsa da ‘Paradiso Perduto’yu aklımıza kazıyan Cesaria Evora’nın ‘Besame Mucho’su oldu.

Haberin Devamı

1917: Pip sessiz
Romanın yazımından 57 yıl sonra Robert G. Vignola ve Paul West, Büyük Umutlar’ın büyüsüne ilk kapılan yönetmenler oldu. Yetim Pip rolünde Jack Pickgord, kalpsiz Estella rolünde Louise Huff oynuyordu. Bugün Helena Bonham Carter’ın gotik bir büyüyle oynadığı, edebiyat tarihinin en unutulmaz karakterlerinden Bayan Havisham rolünde Grace Barton vardı. Tabii 50 dakikalık bu sessiz film, ‘Onun kalbini kır’ gibi vurucu repliklerin gücünü hissettirmekten yoksundu.

1934: İlk klasik Hollywood uyarlaması
Büyük Umutlar’ın ilk sesli versiyonu için Universal Stüdyoları yönetmen Stuart Walker’a teslim edildi. Philip Holmes, Pip’i oynuyordu. Kitapta deliliğin sınırlarını zorlayan Bayan Havisham bu versiyonda kaçıktan çok egzantrik bir karakterdi. 12 yıl sonra çekilecek versiyona kadar ortalama eleştiriler alsa da David Lean’in uyarlamasından sonra pabucu dama atıldı.


1946: Bu sefer oldu!
İngiliz David Lane, işi önceki meslektaşlarından biraz daha ciddiye aldı. Büyük Umutlar’ın 1946 versiyonu, uzun yıllar standardı belirleyen film oldu. En İyi Film dahil beş dalda Oscar’a aday oldu. Bunlardan ikisini (En İyi Sanat Yönetimi ve En İyi Görüntü Yönetimi) kazandı. David Lane bir sahne uyarlamasından esinlenmiş, eseri hafif kırparak filme aktarmıştı. Estella rolündeki Jean Simmons, 1989’daki dizi versiyonunda Bayan Havisham’ı oynadı.

Haberin Devamı

2011: Televizyona da yakışır
BBC, Dickens’ı üç bölümlük bir mini dizi olarak ekrana taşıdı. Gillian Anderson’ın Bayan Havisham’ı oynarken sadece 43 yaşında olması tartışma yaratsa da dizi dört Emmy ödülü aldı.


2012: Son deneme
Dickens Mike Newell’la bir kez daha sinemaya dönüyor. One Day’in senaristi David Nicholls senaryoyu yeniden orijinal zaman dilimine taşıdı. Jeremy Irvine’i Pip rolünde izleyeceğimiz film, Dickens’ın kasvetli evreninin, Helena Bonham Carter’la Bayan Havisham’ın deliliğinin hakkını vermeyi umut ediyor.

Sinemanın popüler edebiyatçıları
Beyazperde iyi edebiyatın kokusunu hemen alır. Listenin rekortmeni elbette Shakespeare, ‘Büyük Umutlar’ın yazarı Charles Dickens ise üçüncü sırada.
  1. William Shakespeare - 831 film uyarlaması
  2. Anton Çehov - 320
  3. Charles Dickens - 300
  4. Alexandre Dumas - 243
  5. Edgar Allan Poe  - 240
  6. Robert Louis Stevenson - 225
  7. Arthur Conan Doyle - 220
  8. Hans Christian Andersen - 217
  9. Edgar Wallace - 214
10. Grimm KardeÅŸler - 212
11. Molière - 208
12. O. Henry - 201
13. Oscar Wilde - 181
14. Fiodor Dostoevsky - 177Â
15. Lev Tolstoy - 154
16. Victor Hugo -150
17. Jules Verne -143
18  Stephen King ve Georges Simenon - 127
19. Agatha Christie -126
20. Frank Baum - 124


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!