Sinema ve tarih buluşması

Güncelleme Tarihi:

Sinema ve tarih buluşması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2009 14:40

“12. İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması”, 11-17 Aralıkta gerçekleştirilecek. Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) tarafından “Avrupa Kültürleri İstanbul Buluşması” teması çerçevesinde düzenlenen festivalde, Türkiye ve Avrupa'nın ortak mirası ve bu mirasın uçsuz bucaksız zenginliği keşfedilecek.Buluşmanın, her yıl alanında çığır açan isimlere sunduğu “Onur Ödülü”, bu yıl Türkiye'nin en büyük sanatçılarından piyanist İdil Biret'e verilecek.

Haberin Devamı

Bugüne kadar yaptığı 70'ten fazla kayıt, tüm dünyada 2 milyondan fazla satılan, dünyanın en geniş repertuvarlı piyanisti unvanına sahip İdil Biret'e ödülü, festivalin açılış gecesinde takdim edilecek. Biret, yorumunun enginliğini ve sanatının gücünü, vereceği resitalle seyircilerle paylaşacak.

Açılış gecesinde, yapımcılığını Böcek Yapım'ın, yönetmenliğini Eytan İpeker'in üstlendiği, İdil Biret'in sanatını ve yaşamını konu alan, halen yapım aşamasındaki “İdil Biret: Piyanodaki Mucize Parmaklar” adlı belgeselin bir bölümü sunulacak. Belgesel, ilk defa “12. İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması”nda seyircilerle buluşacak.

Ödüllü filmler geçidi

Haberin Devamı

Cannes, Berlin ve Toronto gibi film festivallerinden ödül ve övgülerle dönen nitelikli filmlerin buluşacağı festivalde, “Avrupa Kültürleri Buluşması”, “Yeni Keşifler”, “Dünya Festivallerinden”, “İnsan Hakları”, “Beyaz Perdenin Tanıklığı: Polonya Sinemasına Bakış” adlı bölümler yer alacak.

Festival, Avrupa ve Türkiye kültür sahnesinin sinema, tarih, felsefe alanında önde gelen bilim adamı, sanatçı ve düşünürlerinin buluşacağı, kültürlerin sınır tanımazlığının ve İstanbul'un “küreselleşen dünyanın çok kültürlü ortamındaki” konumunun tartışılacağı, moderatörlüğünü Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın üstleneceği “İmparatorluklar Başkenti İstanbul'un Avrupa Kültürleri Üzerindeki Çok Yönlü Etkisi” konulu panele de ev sahipliği yapacak.

“İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması”nda filmlerin Türkiye galaları dahil her film için tüm seansların biletleri öğrenci 4 ve tam 5 lira olarak satışa sunulacak.

Gösterimler, Alkazar Sineması ve Fransız Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Fransız Kültür Merkezi'ndeki film gösterimleri ise ücretsiz olacak.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!