Sinema sağlığa zararlı

Güncelleme Tarihi:

Sinema sağlığa zararlı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

İngiliz Hükümeti'ne bağlı Sağlık Eğitimi Dairesi tarafından yayınlanan rapora göre, yüksek gişe hasılatı yapan filmlerdeki sigaralı sahneler son beş yıl içinde tam dört kat artış gösterdi. Gençlere kötü örnek olduğu gerekçesiyle ünlü aktör ve aktristlerin filmlerde sigara içmesini eleştiren Sağlık Eğitimi Dairesi, 1990-1995 yılları arasında en çok hasılat yapan 10 filmin yüzde 80'inde sigara içilen sahneler bulunduğunu bildirdi. Bu filmler arasında ‘‘Apollo 13’’, ‘‘Su Dünyadı’’, ‘‘Muriel'in Düğünü’’ ve ‘‘Fidye’’ gibi filmler bulunuyor. Filmlerde sigara içen ve bu yüzden tepki gören yıldızlar da Bruce Willis, Julia Roberts, Arnold Schwarzenegger, Brad Pitt, Jack Nicholson, Sharon Stone ve Kristen Scott Thomas şeklinde sıralanıyor.

Raporda değinilen bir başka ilginç nokta da, sigara içen ve içmeyen yıldızların durumuyla ilgili. Raporda, Mickey Rourke'un da günde 40 sigara içtiği ve Kim Basinger'in aktörle birlikte ‘‘Dokuz Buçuk Hafta’’ filmini çevirirken, ‘‘Mickey'le öpüşmek, sigara tablasını yalamak gibi bir şey’’ dediği hatırlatılıyor. Gençlerin sinema yıldızların sigara içmesinden etkilendiğini öne süren Sağlık Eğitimi Dairesi'nin, İngiliz Akciğer Vakfı'yla sigaraya karşı sinemalarda gösterilmek üzere bir reklam filmi hazırladığı bildirildi.

ABD'de de sivil toplum örgütleri, yıllardır Hollywood yıldızlarını sigara içtikleri için topa tutuyor. Geçen yıl topyekûn bir kampanya başlatan sigara karşıtları, bu konuda büyük bir kamuoyu desteği aldıklarını ve Hollywood'a artık yasal yaptırımlar uygulanması gerektiğini duyurmuşlardı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!