Sinema dünyası 2012'de yaprak dökümü yaşadı

Güncelleme Tarihi:

Sinema dünyası 2012de yaprak dökümü yaşadı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2012 12:58

Sinema dünyasında bu yıl önemli filmlere imza atan birçok yönetmen için adeta yaprak dökümü yaşandı.

Farklı coğrafyalarda, birbirinden başka kültürlerde doğsalar da en büyük ortak noktaları sinemaya duydukları aşk olan Yusuf Kurçenli, Theodoros Angelopoulos, Claude Miller, Seyfi Teoman, Metin Erksan, Koji Wakamatsu gibi usta yönetmenler, gelecek nesillere isimlerini ve eserlerini bırakarak yaşama veda etti

-Yusuf Kurçenli-

1973 ile 1980 yılları arasında TRT'de yapımcı ve yönetmen olarak çalışan Yusuf Kurçenli 65 yaşında, 22 Şubat'ta vefat etti. İlk filmi “Ve Recep Ve Zehra Ve Ayşe”yi 1983 yılında çeken, sonraki yıllarda yönettiği filmleriyle değişik festivallerde ödüller kazanan Kurçenli, “Baba Evi” ve “Kurşun Kalem” gibi TV dizilerini de yönetmişti.

-Theodoros Angelopoulos-

Pire Drapetsona otoyolunda, “Öteki Deniz-The Other Sea” adlı yeni filminin çekimi sırasında bir motosikletin çarptığı Yunan yönetmen, yapımcı ve senaryo yazarı Theodoros Angelopoulos 77 yaşında, 25 Ocak'ta hayata veda etti.
Filmleriyle çoğu Avrupa festivallerinde sayısız ödül kazanan Angelopoulos, sevenlerine geride 40 yıllık bir sinema kariyeri bıraktı.
“36 Günleri”, “Avcılar”, “Kumpanya”, “Kitera'ya Yolculuk”, “Arıcı”, “Puslu Manzaralar”, “Leyleğin Geciken Adımı”, “Ulis'in Bakışı”, “Sonsuzluk ve Bir Gün”, “Ağlayan Çayır” ve “Zamanın Tozu” gibi filmlerin sahibi olan yönetmen Angelopoulos, birçok film festivalinde onur konuğu olarak veya jüri üyeliği yapmak üzere Türkiye'ye de gelmişti.

-Claude Miller-

Fransızların ünlü film yönetmenlerinden Claude Miller nisan ayında 70 yaşında hayata gözlerini yumdu. 1980'li yıllarda Fransız sinemasında ön plana çıkan Miller, toplam 16 film çekti. “Garde a Vue”, “Mortelle Randonnee”, “L'effrontee” yönetmenin, en bilinen eserleri arasında yer alıyor. Miller, “La Classe de Neige” filmiyle 1998'de Cannes Film Festivali'nde “Jüri Özel Ödülü”nü almıştı.
Marcel Carne, Robert Bresson, Jacques Demy, Jean-Luc Godard ve François Truffaut gibi ünlü Fransız yönetmenlerinin yanında yetişen Miller, “La Meilleure Façon de Marcher” isimli ilk uzun metrajlı filmini 1976'da çekmişti.

-Seyfi Teoman-

İlk uzun metraj filmi “Tatil Kitabı”, 58. Berlin Film Festivali'ne kabul edilen tek Türk yapımı film olan yönetmen Seyfi Teoman mayıs ayında geçirdiği motosiklet kazasında hayatını kaybetti.
35 yaşında yaşamını yitiren Teoman'ın 2004'te çektiği kısa filmi “Apartman”, ulusal ve uluslararası pek çok festivalde gösterilerek, ödüle değer görülmüştü. Teoman'ın 2008'de Berlin Film Festivali'nin forum bölümünde dünya galası yapılan Tatil filmi, Türkiye'de ulusal yarışma bölümünde yer aldığı 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde de “En İyi Film” seçilmiş, “FIPRESCI” ödüllerini kazanmıştı.

-Metin Erksan-

Yılanların Öcü, Susuz Yaz, Cingöz Recai, Şoför Nebahat gibi filmlerle tanınan Metin Erksan 4 Ağustos'ta 83 yaşında yaşama veda etti.
Üniversite yıllarında sinemayla ilgilenen Erksan, 1950'de Atlas Film için Yusuf Ziya Ortaç'ın “Binnaz” adlı filmini senaryolaştırarak sinemaya adım attı. Erksan'ın 1952'de Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun senaryosundan çektiği “Aşık Veysel'in Hayatı-Karanlık Dünya” ilk filmi oldu. İkinci filmi “Dokuz Dağın Efesi” ile büyük ilgi toplayan Erksan, daha sonra “Gecelerin Ötesi”, “Yılanların Öcü” ve “Acı Hayat” gibi filmlerle toplumsal gerçekçilik türünde ürünler verdi. Sinemacılar Kuşağı'nın üç önemli temsilcisinden biri olarak adını duyuran Erksan, “Susuz Yaz”, “Suçlular Aramızda”, “Sevmek Zamanı” ve “Kuyu” gibi filmlerle kendine özgü üslubunu geliştirdi.

-Tony Scott-

“Top Gun” ve “Days of Thunder” (Yıldırım Günleri), “Spy Game” filmlerinin yönetmeni Tony Scott 68 yaşında, 19 Ağustos'ta California'da San Pedro bölgesinde bir köprüden atlayarak yaşamına son verdi.

-Koji Wakamatsu-

Japon yönetmen Koji Wakamatsu 76 yaşında, ekim ayında Tokyo'da geçirdiği trafik kazasında öldü. Wakamatsu, bir grup Maocu Japon'un hayatını anlatan “United Red Army” (Birleşik Kızıl Ordu) filmiyle 2008'de Berlin Film Festivali'nde yılın en iyi uzun metraj Asya filmi ödülüne layık görülmüştü.
Politik ve sosyal konulu filmlere imza atan Wakamatsu, Japon sinemasının bağımsız ve aykırı ismi olarak biliniyordu. Kendini bağımsız sinemacı olarak tanımlayan yönetmen, verdiği son mülakatında, “film çekerken insanların sizden beklentilerine değil kalbinizin sesine kulak verin” ifadesini kullanmıştı.

-Leonardo Favio-

Arjantinli yönetmen, oyuncu ve şarkıcı Leonardo Favio Ella Ya Me Olvido, 60'lı ve 70'li yıllara damgasını vuran romantik şarkıları ve şiirsel şarkı sözleriyle gönülleri fethetmişti. Bu ayın başında 74 yaşında vefat etti.

-Mel Stuart-

Amerikalı yönetmen Mel Stuart 83 yaşında, 11 Ağustos'ta yaşamını yitirdi. Sinema kariyerine belgesel filmler çekerek başlayan Stuart, 1971'de yazar Roald Dahl'ın “Willy Wonka ve Çikolata Fabrikası eserini beyazperdeye uyarlamıştı. 180'den fazla film çeken Stuart, John F. Kennedy suikastını konu alan “Four Days in November” belgeseliyle 1965'te Oscar'a aday gösterilmişti.

-Harris Savides-

Amerikalı görüntü yönetmeni Harris Savides 55 yaşında, 12 Ekim'de hayata veda etti. Savides, görüntü yönetmenliğini üstlendiği Fincher'ın “Zodiac”, Ridley Scott'ın “American Gangster” ve Sofia Coppola's “Somewhere” gibi filmlerinde, 1970'lerin sinemasının puslu renk tonlarını yeniden canlandırmasıyla tanınıyordu.
Savides “Finding Forrester”, “Milk”, “Last Days”, “Elephant” ve “Gerry” filmlerinde yönetmen Van Sant ile çalıştı.

-Yash Chopra-

Bollywoodlu yönetmen ve yapımcı Yash Chopra 80 yaşında, 22 Ekim'de hayatını kaybetti. Film kariyerine 1950'de büyük kardeşi B.R. Chopra'nın desteğiyle başlayan Chopra, Yash Raj Film şirketini kurarak 1973'te çektiği “Daag: A Poem of Love” filmiyle Filmfare'de en iyi yönetmen ödülüne layık görülmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!