Sincan Cezaevi gazetecilere gezdirildi

Güncelleme Tarihi:

Sincan Cezaevi gazetecilere gezdirildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2009 11:43

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, “son zamanlarda ceza infaz kurumlarının haberler ve televizyon dizileri ile kamuoyuna yanlış aktarıldığı” gerekçesiyle Sincan Ceza İnfaz Kompleksini gazetecilere gezdirdi.

Haberin Devamı

İŞTE SİNCAN CEZAEVİ / FOTO GALERİ

 

EN ÇOK RAYTİNG TRT ŞEŞ’İN


Kürtçe yayın yapan TRT 6'nın (Şeş) mahkûmlardan gelen yoğun talep üzerine başta Ankara Sincan F tipi olmak üzere tüm cezaevlerinde seyredildiği ve büyük ilgi gördüğü ortaya çıktı. Kapılarını dün medyaya açan Ankara 2 No'lu F Tipi F tipi Cezaevi'nin Müdürü Ayhan Çapacı Hürriyet'e, "TRT Şeş'i gelen istek üzerine ertesi gün vermeye başladık. Çok izleniyor bence çok yararlı" dedi.

 

CEZAEVİNDEN GÖRÜNTÜLÜ ALO BAŞLIYOR

Ankara Sincan Cezaevi pilot bölge olmak üzere bir ay içinde cezaevlerinden mahkumlar yakınları ile görüntülü telefonla görüşebilecekler. Olay çıktığında müdahale etmek üzere polis tarafından özel eğitilen coplu, kalkanlı, kasklı infaz koruma memurlarından oluşan onar kişilik özel ekipleri Sincan F Tipi'nde de görev yapıyor.

 

Haberin Devamı

Kürtçe yayın yapan TRT 6'nın (Şeş) mahkûmlardan gelen yoğun talep üzerine başta Ankara Sincan Cezaevi olmak üzere tüm cezaevlerinde de seyredildiği ve özellikle F tipi cezaevlerinde büyük ilgi gördüğü ortaya çıktı.

Kapılarını dün medyaya açan Ankara 2 No'lu F tipi Kapalı Cezaevi'nin Müdürü Ayhan Çapacı Hürriyet'e, "TRT Şeş'i gelen istek üzerine ertesi gün vermeye başladık. Çok izleniyor bence çok yararlı. Geç bile kalındı" dedi. Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Nizamettin Kalaman "Bu kadar yoğun talep olduğuna göre herhalde bu kanalı beğeniyorlar" dedi.

 

Kalaman, kanun gereği cezaevinde kapalı görüş yapanların görüşmelerinin kaydedildiği, Kürtçe yapılan konuşmaların ise Kürtçe bilen cezaevi personeli tarafından tercüme edildiğini anlattı.

 

Çapacı: Çeber olayından utandık kahrolduk Metris Cezaevi'nde Engin Çeber'in işkence ile ölümü olayını da değerlendiren Ayhan Çapacı, "Metris'teki olaydan çok utandım. Bu olay bizi kahretti. Bizde böyle bir uygulama kesinlikle olmaz. BM standartlarının bile üzerindeyiz. Biz insanı seviyoruz. Cezaevinde bir kişi karnını doyuramıyorsa, sıcak su verilemiyorsa, bu da işkencedir" dedi.

Haberin Devamı


Cezaevini medya mensuplarına gezdiren Çapacı görüntülü telefon uygulamasını da anlattı. Çapacı, Telekom'la yapılan sözleşme çerçevesinde kendi odalarına bu telefonlardan bağlandığını, bir ay içinde mahkûmların aileleri ile görüntülü görüşmeye başlayacaklarını söyledi. Çapacı, Sincan'ın pilot olduğunu tüm Türkiye'deki cezaevlerine yaygınlaştırılacağını anlattı. Mahkûmlar, haftada bir gün on dakika birinci derece yakınlarıyla görüntülü görüşme yapabilecekler.


AĞCA EN EFENDİ MAHKÛM

Çapacı, F tipi cezaevinin "en efendi mahkûmun" Mehmet Ali Ağca olduğunu söyledi. Çapacı, "Ağca, bol bol kitap okuyor. Son derece efendi, saygılı ve sakin bir insan. Sohbete çıkmıyor. Odasında okuyup, yazıyor. Alparslan Arslan ise masa tenisi oynuyor. Ama ailesi ile görüşmüyor" dedi.

Haberin Devamı

Devlet 1 trilyonu mahkûmlardan geri almış Cezaevlerinde geçen yıl 121 trilyon iaşe bedeli ödendiği ve bunun ancak 1 trilyonunun tahliye edilen mahkûmlardan alınabildiği bildirildi. Mahkûmlara günlük 4 TL iaşe bedeli ödeniyor eğer fakirlik belgesi getirmezlerse, tahliye sonrası bu para Maliye tarafından tahsil ediliyor.

 

CEZAEVİNDE “ROBOCOP” EKİPLERİ GÖREVDE

Olay çıktığında müdahale etmek üzere özel eğitimli coplu, kalkanlı, kasklı infaz koruma memurlarından oluşan onar kişilik özel ekipler Sincan F Tipi'nde de görev yapıyor. Genel Müdür Kalaman, 1.5 yıldır polis tarafından eğitilen bu ekiplerin cezaevlerinde görev yaptığını anlattı. Kalaman, iç ve dış korumayı Adalet Bakanlığı'na devreden yasaya Jandarma ve Genelkurmay'ın olumlu görüş bildirdiğini yasanın ise seçimden sonra Meclis'ten geçirilebileceğini söyledi. Kalaman, "Tasarıdaki koruma personeli sayısı 7 bindi. Biz bu sayının 14 bine çıkmasını istiyoruz" dedi.

 

Haberin Devamı

ENSTRÜMAN YAPIM ATÖLYESİ

 

Dünyada ilk enstrüman yapım atölyesi F tipinde Sincan F Tipi Cezaevi'nde açılan şu anda saz üretimi yapan enstrüman üretim atölyesi de medyaya gezdirildi. Mahkûmları saz yapım konusunda eğiten Mehmet Ali Çetinkaya ise "Dünyada hiçbir cezaevinde böyle bir atölye yok. Yakında ud, gitar, keman da yapacağız. Öğrencilerim çok yetenekli, işçilik birinci sınıf" dedi. CTE Genel Müdürü Kalaman da bir saz sipariş ettiğini belirterek, "Tabi ki, faturasını alıp parasını da ödemek koşuluyla" dedi. Saz ve öteki atölyelerde çalışmak için 30'a yakın mahkûmun örgütlerinden ayrıldığı belirtildi.

  

PARMAKLIKLAR ARDINDA İSYANI

Cezaevindeki infaz koruma memurlarından Tuğba Gürpınar, Parmaklıklar Ardında adlı dizinin cezaevindeki gerçek koşulları yansıtmadığı, mahkûmların da psikolojisini bozduğu için yayından kaldırılması amacıyla RTÜK'e başvurduklarını belirtti. Gürpınar, "Biz hepimiz üniversite mezunuyuz. Şiddete karşıyız. O dizidekiler gerçek değil.

Haberin Devamı

Daha rahat kıyafetler, maaşlarımıza düzenleme yapılmasını, bayramlarda daha yüksek fazla mesai verilmesini istiyoruz" dedi.

 

F TİPİ DUYARLI KAPI


Sincan F tipi cezaevinin duyarlı kapılarının çok hassas olması bazı kadın medya mensuplarının ayakkabı, kemer ve metal takılarını çıkardıktan sonra bile sinyal vermesi dikkat çekti. Sutyenlerinin iç kısımlarındaki metallerin sinyal verdiği ortaya çıkan kadın medya mensupları infaz koruma memurlarınca özel kabinde üst araması yapıldıktan sonra cezaevine alındılar.


SOHPET TARTIŞMASI


Cezaevi yetkilileri F tipinde hafta 6-8 saat cezaevinde belirlenen gruplarda sohbet imkanı sağlandığını savunurken, mahkumlar bu sürenin haftada 1 saat olduğunu söylediler. Bazı kadın mahkûmlar ise "Yeni yasalar çok ağır. Devlet infaz kanunlarını değiştirsin. Bize yeniden bir hayat şansı versin" dediler.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!