Sınav var vatandaş

Güncelleme Tarihi:

Sınav var vatandaş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2008 00:00

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin grup toplantısında AKP’li Dengir Mir Mehmet Fırat’ın, New York Times’a verdiği demeçteki "Atatürk devrimleri Türk halkında travma yarattı" sözlerini eleştirdi.

Baykal şöyle konuştu:

Olayın özü hesaplaşma Dengir, "Türk toplumu bir travma geçirmiştir" diyor. Travma ne? 1920’lerde ortaya atılan dönüşüm projesi. Fırat, "Bir gecede diller, kıyafetler değiştirildi, dini yaşam biçimleri ortadan kaldırıldı" diyor. Kimse Fırat’a haksızlık yapmasın. Evet, olayın özü bu hesaplaşmadır. Şimdi yaşadığımız olaylar, 1920’lerde ortaya atılan modernleşme projesinin istismarlaşması anlayışına dayanan, geçmişle bir rövanş arayışını sürdürme özlemleriyle beslenen bir harekettir. Bu hesaplaşma isteği hala devam ediyor. Oysa o proje olduğu için sen boynundaki kravatla oradasın.

Vahhabiliğe sürükleniyoruz Türkiye’yi çok ciddi bir krizin içine sokmaya, kendi problemlerini halkın problemi haline dönüştürmeye çalışıyorlar. Bu mücadelenin Türkiye’yi nereye götürdüğünün hesabı yapılmıyor. Türkiye çağdaş dünyanın bir parçası olmak yerine Vahhabi kültürüne doğru sürükleniyor. Türkiye, çağdaş bir toplum mu, yoksa Humeyni bozuntusu bir İslam devleti mi olup olmayacağına karar verecek önce. Biz bu kararı, 1920’de almıştık ve o kararı sürdürdük. Şimdi bir kez daha sınav var vatandaşlarım! Çağdaş toplum olma iradesini, "Onlarda bu irade yok" diyenlere karşı ispat etmek zorundayız. Türkiye’yi teslim alamayacaklarını bilmek zorundalar.

Dut’lu davet

CHP lideri Baykal’a gruptaki konuşmasından önce Ayaş’tan gelen partililer, dut ve kiraz ikram ederek hafta sonunda yapılacak dut festivaline davet etti.

Yeni bir anayasa yapılamaz

BAYKAL grup konuşmasında TÜSİAD’ın tartışmaya açtığı "Anayasa Konvansiyonu kurulsun" önerisini de değerlendirdi. Baykal şunları söyledi: " Bugünkü şartlarda yapılacak yeni bir anayasanın, insan haklarına uygun, laikliği koruyan bir anayasa olduğuna inanmak için insanın ne olması gerekir? Sıfırdan yeni bir anayasa olamaz. Eğer yapılırsa, bu anayasanın laikliği, yargı bağımsızlığını güvence altına alacak, ülkemizi çağdaş uygarlık yürüyüşünde tutacak bir anayasa olmayacağı açıktır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!