Şinasi Hoca vefat etti

Güncelleme Tarihi:

Şinasi Hoca vefat etti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2004 02:00

Dünyanın önde gelen Türkologlarından, ABD’deki Harvard Üniversitesi’nin Türk dili profesörlerinden Şinasi Tekin, 71 yaşında İstanbul’da vefat etti.

1933 yılında Balıkesir’de dünyaya gelen Prof. Dr. Şinasi Tekin, İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi ve Federal Almanya’nın Hamburg Üniversitesi’nde Prof. Annemarie von Gabain’in yanında doktorasını tamamladıktan sonra Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde görev aldı. Burada profesör olduktan sonra 1965 yılında Harvard Üniversitesi’nden aldığı davetle ABD’ye yerleşen Prof. Tekin, o tarihten bu yana Harvard’ın Yakın Doğu Dilleri Bölümü’nde profesörlük yapmaktaydı. Uzun yıllar Türkiye’de Harvard Üniversitesi’ne bağlı bir ‘Osmanlıca Yaz Okulu’ açmak için çaba gösteren Prof. Tekin, amacına 1996 yılında ulaşmış ve Ayvalık’ta Koç Üniversitesi’nin işbirliğiyle açılan ‘Harvard-Koç Üniversiteleri Osmanlıca Yaz Okulu’nu da yönetmiş ve dersler vermişti.

Başta ‘Uygurca Budist Metinleri’, ‘Altun Yaruk’, ‘Türk Dili’nde Kelimelerin ve Eklerin Hayatı Üzerine Denemeler’, ‘Eski Türkler’de Yazı, Káğıt, Kitap ve Káğıt Damgaları’ ve ‘Osmanlıca El Kitabı’ olmak üzere çok sayıda eser veren Prof. Dr. Şinasi Tekin, yine Harvard Üniversitesi’nin Eski Türk Edebiyatı profesörlerinden olan Gönül Tekin ile evliydi. Prof. Şinasi Tekin’in cenazesi, yarın İstanbul Fatih Camii’nde öğle namazını müteakiben toprağa verilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!