Sinan'ın vasiyeti

Güncelleme Tarihi:

Sinanın vasiyeti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2001 00:00


Haberin Devamı

Süleymaniye'mi tarikatlara kaptırmayın

Süleymaniye Camii'ne gömü yapılıp yapılmayacağı tartışılırken, bu muhteşem eseri yapan Mimar Sinan, Süleymaniye Vakfiyesi'nde yer alan 440 yıl önceki vasiyetinde, ‘‘Süleymaniye'mi tarikatlara kaptırmayın’’ diye haykırıyor. Mimar Sinan'ın, Süleymaniye Külliyesi'nin ‘‘yönetimiyle’’ ilgili kuralları vasiyetinde belirlediği de ortaya çıktı.

Vasiyette, bu eserin haziresine gömülebilecekler bir yana, camide ‘‘imam’’ olarak görev yapacakların bile ‘‘tarikatçı olmamalarını’’ sağlayacak koşulları tanımlanmış durumda.

Bu vasiyet, Mimar Sinan'ın, bu mimari şaheserin ‘‘bilim ve sanat düşmanlarına’’ karşı korunması ve özellikle de tüm insanlığa adanan evrensel bir değerin ‘‘tarikat saplantılarına’’ karşı gözetilmesi için duyduğu hassasiyeti gösteriyor.

Entelektüel imam aramış

Mimar Sinan'ın, Süleymaniye Vakfiyesi'nde sıralanan ve Süleymaniye Camisi'ne ‘‘kimlerin imam olabileceğini’’ tanımladığı koşullar şöyle:

  • Alet ilimlerini ve yüksek ilimleri bilecektir. (Bilim insanı)

  • Arapçayı ve Farsçayı bilecektir. (Düzgün konuşacak)

  • Onların yanında Latinceyi bilecektir. (Entelektüel)

  • Kefere dini (Hıristiyanlık) ile dinimiz İslamı, mukayeseli (kıyaslayacak düzeyde) olarak bilecektir.

  • Ata binecek, spor yapacak, güzel görünüşlü olacak ve güzel giyinecektir. (Topluma örnek)

  • Evlenmiş olacak, karısı bir tane olacak ve güzel bir kadın olacaktır. (Başka kadınlarla da evlenmemesi için)

  • İlm-i Teşhiri (insan yapısı bilimi) bilecektir.

  • Gündelik olarak da bu imama 15.000 akçe verilecektir. (Ayrıca cemaattan para almaması için).

    Çıraklık döneminin eseri

    Süleymaniye Camii Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle Mimar Sinan tarafından 1550-1557 yılları arasında tamamlandı. Klasik Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerinden biri ve Mimar Sinan'ın ikinci büyük camisidir. Sinan'ın 60 yaşında yapımına başladığı ve kalfalık eseri saydığı Süleymaniye Camii, Boğaz ve Haliç'e bakan bir tepe üzerinde ve çevresindeki binalarla birlikte büyük bir külliye halindedir. Süleymaniye Camii'nin avlusunun ön cephesinde 3'er şerefeli 2 ve cami tarafında 2'şer şerefeli 2 olmak üzere 4 minare vardır. Mimar Sinan bu 4 minareyle Kanuni Sultan Süleyman'ın Fetih'ten sonraki 4'üncü ve Osmanlı İmparatorluğu'nun 10'uncu padişahı olduğunu ifade etmiştir. Mimar Sinan kubbeye yakın minareleri uzun, diğerlerini kısa yaparak camiye piramit görünüşü kazandırmıştır.

    Kendisi bile hazirenin dışında

    Süleymaniye Camii'nin kıble tarafında, gül ağaçları arasında mezarlar bulunuyor. Bunların ortasında camiyi yaptıran Kanuni Sultan Süleyman'ın ve eşi Hürrem Sultan'ın da türbeleri var. Türbelerin etrafında gerek padişah soyundan, gerek tarihte adı geçmiş ünlü kişilerden bazılarının mezarları olduğu gibi ünlü Sadrazam Ali Paşa ile ailesinin kabirleri de burada yeralıyor. Süleymaniye Camii'nin mimarı olan Mimar Sinan'ın mezarı, bu anlatılan ünlülerin arasında olmayıp, caminin dış avlusu ile kendi zamanında Yeniçeri Ocağı olan Bab-ı Fetva-Penahı (bugünkü İstanbul Müftülüğü) arasında. Sinan, mütevazı mermer taşlarla yapılmış güzel bir mezar ve sebilin yanında yatıyor.

  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!