Şimşek: Türkiye çok önemli bir değişim yaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Şimşek: Türkiye çok önemli bir değişim yaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2008 16:29

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, “Türkiye çok önemli mesafeler kat etti, ama bu yani her şey güllük gülistanlık anlamına da gelmiyor” dedi.

Haberin Devamı

Şimşek, Elazığ'dan kara yolu ile Malatya'ya geldi. Malatya Arkeoloji Müzesi gezen Şimşek, Müze Müdürü İzzet Esen'den müzede teşhir edilen eserler ve Malatya'nın arkeolojik tarihi ile ilgili bilgi aldı.

Vali Halil İbrahim Daşöz'ü ziyaret eden Bakan Şimşek, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Malatya milletvekillerinin uzun süredir kendisini Malatya'ya davet ettiğini ve Malatya'daki gelişmeleri ve sorunları yerinde görmesi gerektiğini aktardıklarını belirtti.
Şimşek, şöyle konuştu:
“Uzun bir süredir Anadolu'daki gerek sorunları gerekse gelişmeleri yerinde tespit etmek istiyorum. Tabii ki bizim uluslararası sorumluluklarımız da var, biz oralara da sık sık gidip geliyoruz. Birçok sorunun tespiti ancak gerçek aktörlerle bu işin içinde fiili olarak bulunanlarla bir araya gelerek üretilmesi gerekiyor. Bu anlamda sanayicilerle, iş adamlarıyla, belediye başkanlarıyla, valilerle bir araya gelmek lazım. Hem çözüm üretmek hem de bunu çözen bir diyaloğun oluşturulmasının çok faydalı olduğu kanaatindeyim.”
Türkiye'yi hak ettiği bir noktaya kavuşturacaklarını anlatan Şimşek, “Türkiye'de son bir kaç yılda çok önemli bir değişim dönüşüm yaşanıyor. Türkiye çok önemli mesafeler kat etti. Ama bu; yani her şey güllük gülistanlık anlamına da gelmiyor. Daha yapacağımız çok şey var. Fakat biz sürekli bir şekilde Türkiye'nin önünü açacak çok önemli adımlar atıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Uygulanan teşvik sisteminde yapılması gereken değişikliklere ilişkin bir soru üzerine Şimşek, şu yanıtı verdi:
“Bizde mevcut bir teşvik sistemi var. Onun daha rasyonel daha akılcı bir zemine oturtulması konusunda çok önemli çalışmalarımız var. Yeni teşvik sisteminde ki bu muhtemelen 2009'un başından sonra işleme konulacak. Daha esnek daha böyle spesifik belli bir hedefe yönelik teşviklere yöneleceğiz. Her yörenin her bölgenin ihtiyaçları farklı. Bu iş tabii bölgesel açıdan teşvikler gerekir. Çünkü bölgesel kalkınmışlık farklılıkları var. Bu bütün dünyada var. Avrupa'da da vardı. Buna ilişkin programlar var. Hala AB'nde bölgesel fonlar var. Örneğin Portekiz'in, İspanya'nın, Yunanistan'ın Avrupa'nın diğer bölgeleriyle arasındaki farkı kapatmaya yönelik çok önemli fonlar çok önemli programlar uygulandı.”

Haberin Devamı

“BÖLGESEL TEŞVİK DEVAM EDECEK”

Türkiye'de bölgesel teşvikin devam edeceğine işaret eden Şimşek, şöyle devam etti:
“Belki bu bölgesel teşviki biraz daha radikal hale getirme konusunda da niyetimiz var. Yine sektörel bazda teşvike bakmamız lazım. Tabii ki bizim Dünya Ticaret Örgütüne olsun, AB'ye olsun bir takım yükümlülüklerimiz var ve o çerçevede bakmamız lazım. O uluslararası kuralların elverdiği ölçüde sektörel bazda bir teşvik de son derece anlamlı olacak. Onun için sanayi envanteri lazım. Şu anda Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız sanayi envanterini çıkarıyor. Onlar bittiğinde biz de onun üzerine bir yeni yapı inşa edeceğiz.”
Proje bazında da teşviklerin uygulanması gerektiğini aktaran Şimşek, “Bütün dünyada büyük projeleri büyük yatırımları çekmek için bir rekabet var. Ve bu rekabette bizim başarılı olmamız için projenin büyüklüğüne, projenin niteliğine bağlı olarak bizim daha böyle geniş kapsamlı teşvik paketimiz her zaman olacak. Esnek unsurları olacak. Bu bir rekabet. Dolayısıyla teşvik sistemini biz gözden geçiriyoruz. Daha rasyonel bir zemine oturacak. Türkiye'nin önünü daha da açacak. Tabii ki burada yine mali dengeleri de gözeteceğiz” diye konuştu.
Şimşek, AK Parti hakkında açılan kapatma davasına ilişkin bir soru üzerine de, “Arkadaşlar, basın toplantısı yapmıyoruz. Bir soru aldık” dedi.

Haberin Devamı

Vali Daşöz, Şimşek'e kayısı ve “91 Bin Dev Öğrenci” projesi kapsamında bastırılan “Nutuk” ve “Safahat” kitaplarından hediye etti.
Bu arada Vali Daşöz'ü ziyaret için valiliğe gelen Bakan Şimşek'ten Yılmaz Adıyağşi isimli bir vatandaş, iş talebinde bulundu. Şimşek, “Adını arkadaşlara yazdır, ilgilenelim” dedi. Adıyağşi, polis tarafından uzaklaştırıldı.

“1 KAYISIYA 1 MİLYON YTL İSTİYORUM”
Daha sonra Malatya Belediyesini de ziyaret eden Şimşek'e, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, bir adet kuru kayısı uzatarak, “Bizim Kayısıbirlik'in çalışanlarının bir sıkıntısı var. Bir kayısıyı size vermek istiyorum. Kayısıbirlik'teki çalışanlarımızın tazminatlarıyla ilgili sıkıntısı var. Bir kayısıyı size takdim edeyim. Bize yaklaşık 1 milyon YTL gibi bir para lazım” dedi.

Haberin Devamı

Şimşek, uzatılan kayısı için teşekkür ederek, şunları kaydetti:
“Bu bahsettiğiniz konuya bakmamız lazım. Yasal alt yapısını bir incelememiz lazım. Ne varsa yapılacak şey biz yaparız, ama en önemli şey tabii ki bu türden çok güzel ve dünya çapında çok önemli bir yere sahip ürünlerin daha iyi bir organizasyon içinde sürekli bir şekilde uluslararası piyasalarda tanıtılması önemli. O konuda elimizden gelen desteği veriyoruz, vereceğiz. Bu bahsettiğiniz çok spesifik konu ise oturup bakılması gereken bir şey. Yani bu aşamada bir söz vermek istemiyorum. Oturup incelenmesi gereken bir konu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!