Silahlı saldırıda 2 kişi öldü, 3 kişi yaralandı

Güncelleme Tarihi:

Silahlı saldırıda 2 kişi öldü, 3 kişi yaralandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2009 16:45

DİYARBAKIR'ın Ergani İlçesi'nde akraba olan ‘Yiğit' ile ‘Kardaş' aileleri arasında arazi anlaşmazlığı konusunda çıkan iki ayrı silahlı saldırıda, 2 kişinin ölmesi. 3 kişinin yaralanması ardından erken önlem alan jandarman ekiplerinin Mardin'in Mazıdağı İlçesi Bilge Köyü'nde 44 kişinin öldürüldüğü katliamın benzerini önlediği ortaya çıktı. Köye giriş çıkışlar yasaklanırken, iki aileye ait hayvanlar köy dışına çıkarıldı.

Ergani'nin Kömürtaş Köyü'nde oturan, birbirlerinden kız alıp verip akraba olan Yiğit ile Kardaş aileleri arasında 3 yıl önce arazi anlaşmazlığı konusunda husumet başladı. Geçen yılın Kasım ayında 2 aile arasında çıkan silahlı kavgada ‘Kardaş' ailesinden 1 kişi öldü. Bu olayın ardından birbirleriyle görüşmeyi kesen ve aynı köyde yaşamayı sürdüren aileler, dün yine karşı karşıya geldi.

Ergani'nin Saray Mahallesi'nde belediye binası önünde 42 yaşındaki Mehmet Yiğit ile kardeşi 39 yaşındaki Remzi Yiğit'in içinde bulunduğu park halindeki 21 HB 151 plakalı özel otomobil 4 kişi tarafından çapraz ateşe alınarak tarandı. Çevredekilerin dehşet dolu bakışları arasında düzenlenen saldırıdan sonra şüpheliler yaya olarak kaçtı. Delik deşik olan aracın içinde vücutlarına isabet eden kurşunlarla ağır yaralanan Yiğit kardeşler, ambulansla Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Doktorların çabasına rağmen Remzi Yiğit öldü.

Remzi Yiğit'in ölüm haberi üzerine yakınları Kömürtaş Köyü'nde ‘Kardaş' ailelerinin iki evine saldırdı. Evin içine önce ateşe verilmiş otomobil lastiği atılırken, yangın korkusuyla dışarı kaçanlara uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Açılan ateşte 15 yaşındaki Demet Kardaş, ölürken, Zülküf Kardaş ile Firuze Kardaş yaralandı. Kardaş ailesi fertlerinin de karşılık vermesiyle köyde çatışma çıkarten yaklaşık 1500 nüfuslu köyde yaşayanlar durumu hemen jandarmaya bildirdi.

KOMANDOLAR KATLİAMI ÖNLEDİ

Ergani'ye 6 kilometre uzaklıkta bulunan köye anında hareket zırhlı araçlar eşliğinde içlerinde özel eğitimli jandarma komandolarında bulunduğu ekipler, zırhlı araçlar ve yoğun siren sesleri arasında çatışmanın sürdüğü köye girdi. Siren seslerini duyan 2 aile fertleri jandarmanın geldiğini görünce silahlarıyla birlikte gecenin karanlığından yararlanarak kırsal kesime doğru kaçarken, daha fazla kan dökülmesi önlendi.

Jandarma kısa sürede köyde güvenliği sağlarken, olay yeri inceleme ekipleri çalışmalara başladı. Bu arada silahlı saldırıda ölen Remzi Yiğit ile Demet Kardaş, gece yarısı jandarmanın kontrolünde köy mezarlığında 2 ayrı yerde toprağa verildi. Ergani'deki ilk görev günü olan Kaymakam Ramazan Yıldırım ile Emniyet Müdürü İsa Şen, Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Eyüp Şeker, köye giderek güvenlik önlemlerini deneledi.

Askeri yetkililer, olayın gerçekleşme şekli ve silahlı saldırılar ile ölümlerin birbirinin ardından gelmesinin düşündürücü olduğunu belirterek, “Birinci saldırıdan sonra ölüm haberiyle ikinci saldırı ve ikinci ölümün yaşanmasının, Bilge Köyü’ndeki katliamın bir benzeri burada da olabilirdi. Ancak olaya erken müdahale ile katliam önlendi” dedi.

Kömürtaş Köyü'nde dün geceden bu yana görülen gerginlik üzerine jandarma ekipleri aldıkları olağanüstü güvenlik önlemlerini sürdürürken, özellikle soyadları Yiğit ve Kardaş olan ailelerin köye giriş ve çıkışlarına izin vermiyor. Her iki aileye ait hayvanlar kamyonlarla köy dışına çıkarılırken, jandarma ekipleri diğer köylülerden ‘acil’ işleri olanları koruma eşliğinde araçla köy dışına çıkarıyor. Jandarma Olay Yeri İnceleme ekipleri, çalışmalarını sürdürüken, zırhlı araçlar ve komondolar köy çevresinde konuşlandırıldı.

Köyde çalışmalar sürürken, savcılığın talimatıyla gazetecilerin köye girişine izin verilmedi. Jandarma ekipleri bir yandan da olaya karışan kişileri tespit etmek için araştırmasını sürdürürken, birçok kişini ifadesine bavurdu. Çalışma sonunda köyde her 2 aileye ait bazı evlerin tahliye edilebileceği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!