Silahların gölgesinde çağdışılık

Güncelleme Tarihi:

Silahların gölgesinde çağdışılık
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2007 00:00

Şanlıurfa’da Özgün ve Gök aileleri 25 bin YTL’lik başlık parası yüzünden çocuklarını ’Berdel’le evlendirdi. Bu ilkel gelenekle kadınlar eşya gibi satılırken, yapılan düğün töreninde de tabancalarla, tüfeklerle çevreye kurşunlar saçıldı.

GÜNEYDOĞU Anadolu Bölgesi’nde yıllardır süren berdel evliliği geleneği, kadınların ve kadın kuruluşlarının tepkilerine rağmen sürüyor. Son olarak Şanlıurfa’ya bağlı Kızıl ve Verimli köylerinde oturan Özgün ile Gök aileleri, ortalama 25 bin YTL olan başlık parası nedeniyle berdel yöntemiyle hem kızlarını hem de oğullarını evlendirdi. Bir yandan da, düğünde havaya tabancalarla tüfeklerle kurşun yağdırıldı. Çağdışı geleneğin, utanç veren töreninde, çocuklar boş kovanları toplayarak oynadı.

İki aile arasındaki berdel, Muacel Aşireti’nden çiftçi Mehmet Özgün’ün (30), Verimli Köyü’nde yaşayan Binizet Aşireti’nden Şehrazat Gök’ü (20) eş olarak seçmesiyle yapıldı. Özgün Ailesi, başlık parası vermek yerine Şehrazat Gök’ün ağabeyi Ahmet Gök’e (25), kızları Halime Özgün’ü (19) eş olarak verdi.

KALAŞNİKOF DOLU Kızıl Köyü’nde Özgün Ailesi tarafından köy meydanında yapılan berdel düğününe, çevre köylerden de çok sayıda misafir katıldı. Bu arada düğünde, onca uyarı ve birçok ölüme rağmen çok sayıda davetli, silahlarına sarılarak çocukların gözü önünde ateş etti. Bazıları tabanca yerine havaya pompalı tüfek ve uzun namlulu Kalaşnikof tüfekle ateş etti.

DEĞİŞ-TOKUŞ VAKTİ Düğün sonunda, berdel yapan ailelerin, kızlarını değiş-tokuş yapacakları vakit geldi. Damatlardan Mehmet Özgün, yanına aldığı kız kardeşi Halime Özgün ile süslenmiş otomobile binerek yola çıktı. İki köyden çıkan düğün konvoyu, birbirine 10 kilometre mesafedeki iki köyün orta noktası olarak kabul edilen bir köprü üzerinde buluştu. Buluşma noktasına, damatlardan Ahmet Gök gelmedi.
/images/100/0x0/55eb46f5f018fbb8f8b6c9a7


KURŞUN KOVANLARI Gelinlerin arabadan inişi sırasında yine çok sayıda kişi, havaya defalarca ateş etti. Silahlardan fırlayan boş kovanlar, gelinlerin başlarının üzerine düşüyordu. Değiş-tokuş tamamlanınca, Mehmet Özgün, eşi Şehrazat Gök ile Kızıl Köyü’ne dönerken, kız kardeşi Halime ise Gök ailesinin yakınlarıyla Verimli Köyü’ne gitti.

Kaderimiz böyleymiş

DAMAT Mehmet Özgün hayatını Şehrazat Gök’le birleştirdi. Kardeşi Halime de eşinin ağabeyi ile evlendirildi. Tören boyunca silahlar susmadı. Mehmet Özgün, "Birbirimizi beğenmesek bu iş zaten olmazdı. Berdel evliliklerine fazla taraftar değilim, ama başlık parası verebilecek durum olmadığı için berdel evliliği kısmet oldu. Kaderin önüne geçmek mümkün değil" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!