Silahlar İran’dan

Güncelleme Tarihi:

Silahlar İran’dan
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2007 00:00

Bingöl’ün Genç İlçesi’nde, PKK’nın demiryoluna koyduğu bomba nedeniyle raydan çıkan vagonlarda bulunan silahları gizlemek için kullanılan konşimentoyu Hürriyet ele geçirdi.

Konşimento, silah yüklü trenin, Türkiye’ye 11 Mayıs’ta Kapıköy Sınırkapısı’ndan girdiğini ve Mersin Limanı’nın özelleştirmesi sürecinde çıkan sorunlar nedeniyle 15 gün boyunca Türkiye sınırları içinde bekletildiğini ortaya çıkardı. Farsça, Fransızca ve İngilizce hazırlanan konşimentonun üzerinde, biri İran gümrüğüne, biri Türkiye gümrüğüne, diğeri TCDD Kapıköy Lojistik Şefliği’ne ait 3 damga bulunuyor. Hürriyet’e bilgi veren TCDD yetkilileri, trenin damgada yazılı olan 11 Mayıs 2007 tarihinde Türkiye’ye girdiğini doğrulayarak, "O dönemde Mersin Limanı’nın özelleştirmesi nedeniyle birtakım sorunlar çıktı. Biz de treni bekletmek zorunda kaldık" dediler.

TAHRAN-ŞAM Konşimentoya göre, tek bir vagon üzerinde bulunan iki konteyner, İran’ın başkenti Tahran’dan Suriye’nin Başkent’i Şam’a gidiyordu. Belgede, gönderici olarak, İranlı Behnam Shahriyari Trading Co. şirketi gözüküyor. Alıcı olarak da, Suriyeli Al Joori Trading Co. şirketinin adı yazılı. Konşimentodaki kayıtlarda, iki konteynerdeki yük ise uno beton, cam yünü ve çatı için alüminyum kaplama izolasyon malzemesi olarak tarif ediliyor. İranlı gönderici şirket Behnam Shahriyari ve Suriyeli alıcı Al Joori şirketlerine ise verilen telefon numaralarından ulaşılamıyor. İranlı şirket için verilen numarada telefona cevap verilmezken, Suriyeli şirketin telefonuna İngilizce bilmeyen bir Suriyeli bakıyor. Fondan gelen çocuk ve kadın sesleri, telefonun bir şirket ortamında olmadığı izlenimi veriyor.

SAVCI: GİZLEDİLER Genç İlçesi Savcısı İsmail Sarı tarafından sabotajın hemen ardından hazırlanan keşif tutanağında ise devrilen konteynerin arka kapağının kırıldığı, içindeki malzemelerin bir kısmının olay yerine döküldüğü ve silahların beton, tuğla briket ve straforla gizlenmeye çalışıldığına yer verildi. Tutanağa göre, tek vagon üzerindeki iki konteynerden birinin kapısı kırılıp malzemeler yere dökülürken diğeri herhangi bir zarar görmedi. Savcı Sarı, tutanağa şunları yazdı: "Askeri malzemeler Uzman Jandarma Çavuş K.Ş.’ye teslim edildi. Olay yerindeki tüm çalışmalar, olay yeri inceleme uzmanı Jandarma Üstçavuş F.S. tarafından video kamerayla kaydedildi. Fotoğraflar çekildi. Kendisine bu husustaki bilgilerin sunulması için 10 gün süre verildi."

İRAN SORUMLU Uluslararası Yük Taşıma Sözleşmesi’nin (CIM) 6. maddesine göre İran Demiryolları, gönderici ile birlikte konşimento düzenleyerek taşımayı kabul ediyor. Konşimento, üzerinde belirtilen eşyaların ve ambalajının durumuna ilişkin bilgilerin doğru olduğunu teyit ediyor. Bu durum nedeniyle, İran Demiryolları silahlardan sorumlu oluyor. Trene saldırıyı PKK üstlendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!