Sığırdan aort damarı yaptılar

Güncelleme Tarihi:

Sığırdan aort damarı yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2023 07:00

Ankara Üniversitesi'nden Doç. Dr. Burak Derkuş ve ekibi, kesimhanelerden elde edilen sığır aort damarlarından 3 boyutlu yazıcı ile insanda kullanılabilecek yüzde 100 doğal aort damarı üretti.

Haberin Devamı

ANKARA Üniversitesi Kimya Bölümü Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Derkuş ile yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden oluşan ekibi, İngiltere'nin Nottingham Üniversitesi, İsviçre'den AO Araştırma Enstitüsü ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi araştırmacıları ile işbirliğinde, sığır aort damarlarından insanda kullanılabilecek doğal aort damarı üretti. Kesimhanelerden elde edilen sığır aort damarları, laboratuvar ortamında 'deselülerizasyon' teknolojisiyle hücrelerinden arındırılarak yenilikçi bir biyomalzemeye dönüştürülüp, 3D biyoyazıcı aracılığıyla yeni aort damarları oluşturuldu. Elastik bir yapıya sahip yeni aort damarları, mekanik olarak dayanıklı yapısını yosun kaynaklı bir biyopolimerden, üstün biyolojik özelliklerini ise hücresizleştirilmiş aort dokusundan aldı.

Haberin Devamı

Sığırdan aort damarı yaptılar


İNSANDA KULLANILABİLECEK

Sığırdan elde edilen aort damarının yüzde 100 doğal olduğunu belirten Doç. Dr. Derkuş, "Kliniğe geçiş fazındayız. Umarız klinik çalışma sonrasında insan kliniğinde kardiyovasküler cerrahide kullanım potansiyeli bulur" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!