Sigaraya yılda yüz bin kurban

Güncelleme Tarihi:

Sigaraya yılda yüz bin kurban
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sigaraya karşı savaş veren Ubeyd Korbey, Türkiye'nin 1 numaralı sorununun sigara olduğunu söyledi. Korbey, yılda 100 bin tiryakiyi sigaraya kurban verdiklerini belirterek, bu rakamın dünyada 4 milyona çıktığını bildirdi.

SİGARAYLA Savaşanlar Vakfı Derneği (SSVD) Başkanı Ubeyd Korbey, sigaranın, Türkiye'nin bir numaralı sorunu olduğunu belirterek, ‘‘Yılda, sigaraya 100 bin kurban veriyoruz. Dünyada ise bu rakam 4 milyona ulaşmıştır’’ dedi.

GAP Kalkınma İdaresi Bölge Müdürlüğü'nün davetlisi olarak geldiği Şanlıurfa ÇEAŞ Anadolu Lisesi'nde ‘‘sigara’’ konulu konferans veren SSVD Başkanı Ubeyd Korbey, çalışmalarına 5 yıl önce başladıklarını söyledi. Amaçlarının tiryakilerle elele vererek ölüm yayan bir mikropla savaşmak olduğunu belirten Korbey, şöyle konuştu:

ÖLÜMLE SAVAŞ

‘‘Amacımız, insanlarımızı bu kötü dosttan kurtarmaktır. Yeşilay da tam faal olmadığı için bu konuda Türkiye'de tek kuruluş olma özelliğimiz var. Hálá sigara Türkiye'nin bir numaralı sorunudur. Çünkü her yıl sigaraya 100 bin kurban veriyoruz. Önlem alınmazsa bu rakam 20 yıl sonra 250 bine çıkacaktır. Dünyada ise yılda 4 milyon insan sigaraya kurban gidiyor. Dünya Sağlık Örgütü de sigarayı bir numaralı sorun olarak kabul etmiştir.’’

BU TERÖRÜ DURDURMALIYIZ

Sigaranın neden olduğu 100 bin erken ölümün, her yıl bir şehre atom bombası atılması anlamına geldiğine de işaret eden Korbey, şunları kaydetti:

‘‘Paramızı vererek hizmet ettiğimiz bu teröre 'dur' demeliyiz. Çünkü 45 yaşın altında erken ölümlerin nedeni, yüzde 80 oranında sigaradır. Son yıllarda Türkiye'de 20 yaşlarında görülmeye başlanan kalp krizleri, sigara sonucu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca sigara kullanımı, uyuşturucunun da altyapısını oluşturmaktadır. Bunun yanında sigarayla, çevremize, tabiata ve diğer canlılara verdiğimiz zararlar da vardır.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!