Şifreli konuşan oto hırsızları yakalandı

Güncelleme Tarihi:

Şifreli konuşan oto hırsızları yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2008 14:26

İZMİR'in de aralarında bulunduğu 9 kentte çaldıkları otomobilleri sahte belgelerle sattıkları ileri sürülen 10 kişi, polisin ‘Kontak-35’ adını verdiği operasyonla yakalandı.

Zanlıların, dinlenen telefon görüşmelerinde, otomobiller için ‘şanzıman, it, eşek, pizza, emanet’ şifrelerini kullandıkları ortaya çıktı. Genelde üzerinde kontak anahtarı bulunan araçları çaldıkları saptanan 10 zanlı, sorgularının ardından Adliyeye sevk edildi.

İzmir Emniyeti Asayiş Şube Müdürlüğü Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, istihbari çalışma ve teknik takip doğrultusunda, çoğu ‘oto hırsızlığı’ suçundan sabıkalı bir grubun, çaldıkları otomobilleri sahte belge düzenleyerek satarak haksız kazanç sağladığı bilgisine ulaştı. Araştırmada, grup üyelerinin, Antalya, Mersin, Aydın, Ankara'da 1'er, Bursa, Denizli ve Muğla'da 2'şer, Manisa'da 4 ve İzmir'de 12 olmak üzere toplam 26 otomobili, çeşitli yöntemlerle çalıp sattığı belirlendi. Bilgilerin toplanmasının ardından ‘Kontak-35’ adı verilen operasyon için düğmeye basan ekipler, İzmir, Denizli ve Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde, önceden belirlediği adreslere eş zamanlı yaptığı baskınlarda, grubun lideri Yakup Yılmaz ile Salim Eker, Mehmet Kodal, Abdullah Kadağan, Kenan Bayraklı, Aşkın Gül, Hulusi Arslan, Turan Asunakutlu, Habib Çetin ve Mustafa Gürgen'i yakaladı.

24 OTOMOBİL ELE GEÇİRİLDİ

Gözaltına alınan zanlıların gösterdikleri yerlerde yapılan aramalarda, çalınan 26 otomobilden 24'ü bulunup sahiplerine teslim edildi. İki otomobilin de aranmasına devam edilirken, ele geçirilen araçlardan birinin parçalanmış olduğu, sadece ön aksamının kaldığı belirlendi. Operasyon kapsamında, ayrıca, zanlılardan, çok sayıda sahte kimlik, kredi kartları, çek yaprakları, plakalar, ehliyetler ve senetler de ele geçirildi.

Genişletilerek sürdürülen soruşturmada, zanlıların, ekmek arabaları gibi sabah erken saatlerde servis yapan, marketten alışveriş yapmak için kısa süreli inen veya oto yıkama yerlerinde üzerlerinde kontak anahtarlarını bırakan kişilerin dalgınlığından yararlanıp otomobillerini çaldıkları saptandı. Zanlıların, satın alma bahanesiyle deneme amaçlı bindikleri otomobilleri de çaldıkları belirlendi. Emniyet yetkilileri, bu yöntemlerle otomobil çalan kişilere karşı vatandaşların daha duyarlı olması gerektiğini belirtti, kesinlikle kontak anahtarlarını araçlarının üzerinde bırakılmamalarını istedi.

ŞİFRELER

Bu arada, zanlıların, telefonla teknik takip sırasında, polise karşı önlem almak için kendi aralarında şifrelerle anlaştıkları belirlendi. Zanlıların, çalıntı araçlara ‘şanzıman, it, eşek, pizza, emanet’, çalıntı otoların gizlenmesine ‘gömmek’, polis kontrol noktalarına ‘gazino’, çalıntı otoları parçaladıkları depoya ‘kahve’, çalıntı otomobillere taktıkları sahte plakalara ‘teneke’, düzenlenen sahte belgelere ‘evrak’, sahte tescil belgesi ve plakası düzenlenmiş otoya ‘evraklı makine’, çalıntı aracın yakalanmasına ‘fıs oldu’, çalıntı büyük araçlara ‘büyük oğlan’ dedikleri öğrenildi. Emniyet'te işlemleri tamamlanan ve 33 ayrı suça karıştıkları saptanan 10 zanlı, İzmir Adliyesi'ne sevk edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!