Sıcaklar bunalttı klima tüketiminde Türkiye ilk 3'e girdi

Güncelleme Tarihi:

Sıcaklar bunalttı klima tüketiminde Türkiye ilk 3e girdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2006 11:36

Yaz sıcakları, klima satışlarını artırdı. İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) Başkanı A. Metin Duruk, klima tüketimi açısından Türkiye'nin Avrapa'da ilk üçe girdiğini bildirdi.

Duruk, merkezi klimalar ve endüstriyel klima-soğutma sistemleri satışlarının, uzun süreli projelere bağlı olan yatırımlar içermeleri nedeniyle günlük hava sıcaklıklarından etkilenmediğini, split klima satışlarının ise sıcaklardan etkilenmeye devam ettiğini ve kullanımının arttığını söyledi.

Split klima satışlarının Haziran sonu itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 15 arttığını belirten Duruk, “Temmuz ortasından beri artan hava sıcaklıkları ve ekonomideki güven artışı klima satışlarını yükseltti. Bu yıl bütün üreticiler ürünlerinin tamamını satarlar. Herhangi bir stok da kalmaz” diye konuştu.

Duruk, Türkiye toplam klima pazarının dünyada ilk 10 içinde olduğunu, Avrupa'da ise 6'ıncı sırada bulunduğunu vurgulayarak, geçen yıl 1 milyon 100 bin adetten fazla split klima satıldığını, split klima satışlarında Türkiye'nin dünyada 8'inci, Avrupa'da ise 3'üncü sıraya yükseldiğini kaydetti.

Duruk, “Klima tüketimi açısından Türkiye, Avrupa'nın ilk 3'üne girmiş durumda. Artış oranı yüksekliği, montaj sorunlarının yanında, Türkiye bireysel klima pazarının doymamış olmasındandır. Türkiye önemli bir pazar olmasının yanında üretimde de Avrupa'nın klima ve soğutma imalat merkezi haline gelmektedir” diye konuştu. Split klima pazarının bu yıl yüzde 20-25 büyüme göstererek 1 milyon 350 bin adede ulaşacağını kaydeden Duruk, merkezi ve endüstriyel klima kullanımında da yüzde 25-30 artış olacağını söyledi.

MONTÖR SORUNU VAR

Metin Duruk, klima satın almanın sıcaklar için tek başına bir çözüm olmadığını, bunun uygun ve sağlıklı bir şekilde monte edilmesi gerektiğini belirterek, bu konuda yetişmiş ve güvenilir kadroların bu sıcaklarda yetersiz kaldığını ifade etti.

Duruk, “Bu en büyük sıkıntımızdır. Bu nedenle kaliteli firmalar montör ve servis kadrosu nedeniyle bir ayın üzerinde teslim süreleri verebiliyorlar. Yani bayilerde klima bulunuyor ama klimayı kuramadığınız için klima bulamamış oluyorsunuz” dedi.

Türkiye'nin split klimada Avrupa'nın en önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu, 2'si büyük 3 firmanın üretim yaptığını anlatan Duruk, tüketicinin bireysel klimaları eskisi gibi lüks bir cihaz olarak görmediğini söyledi.
Duruk, “Bunda iç ve dış etkenlerle oluşan fiyat düşüşü ve artan alım gücü ile birlikte klimanın bir ihtiyaç olduğunun anlaşılıyor olmasının payı var. Uygun iklimli bölgelerde kışın ısıtma da yapabilen klimalar, elektrikle direkt ısıtmanın 3 katı civarı ısıtma verimleri nedeniyle de ilgi çekiyor” diye konuştu.

Küresel ısınmanın artmasıyla klimayı hiç tanımayan Danimarka, İsveç, Hollanda ve Almanya'nın kuzeyinde şu anda satışların patladığını belirten Duruk, küresel ısınmanın artmasıyla klima kullanımının da yükseleceğini, bunun da enerji kullanımında artışa yol açacağını söyledi.

“KLİMANIN EN UCUZ ZAMANI”

Airfel Genel Müdürü Hasan Önder de geçmiş yıllarda daha çok işyerleri için düşünülen klimaların artık ev ve diğer ortamlar için de alındığını söyledi. Önder, yaz sıcakları nedeniyle klima satışlarının arttığını kaydederek, “Sıcaklar, çok geç geldiği için klima üretimini artırmadan ziyade stokları etkiledi. Çünkü Ağustos planını Hazirandan yapmak lazım. Ağustosta bu kadar büyük üretimi hiç kimse planlamamıştı. Sıcaklar varolan klima stoklarını eritti” diye konuştu. 2001 yılında da böyle bir dönem yaşandığını ifade eden Önder, “O zaman hiç kimsede klima kalmamıştı. 20 gün sonrasına randevu veriyorduk. Türkiye'de şu anki tam öyle bir durum değil ama İstanbul için öyle bir durum söz konusu” dedi.

Türkiye'de klimanın en ucuz zamanı olduğunu belirten Önder, fiyatların bir daha bu seviyelere gelmeyeceğini, bakır, alüminyum ve saç fiyatlarının arttığını, önümüzdeki yıldan itibaren klima fiyatlarının tırmanacağını söyledi.
Önder, soğutma pazarının büyüklüğünün 500 milyon dolar olduğunu ifade ederek, “Sadece klima pazarı 350 milyon dolar. Bu yıl yüzde 30-33 büyüme olur” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!