Sibirya gribi kapıya dayandı

Güncelleme Tarihi:

Sibirya gribi kapıya dayandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2002 01:48

İspanya, İsviçre, Fransa ve Rusya ile Türk cumhuriyetlerinde grip salgınlarının başlaması üzerine Dünya Sağlık Örgütü, ‘‘Grip aşısı olun’’ uyarısında bulundu. Sağlık Bakanlığı da gribin kapımıza dayandığına dikkat çekti. Uzmanlar ‘‘Aşı için geç değil’’ dediler.

Türkiye'de özellikle yarıyıl ve bayram tatilleri nedeniyle yapılacak seyahatlerden sonra grip vakalarının artması bekleniyor. Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz ocak ayı başında ‘‘Sibirya gribi’’nin Türkiye sınırlarına dayandığını belirterek risk grubunda bulunanların hastalığa karşı aşılanmasını istemişti.

‘‘İnfluenza (grip virüsü) İzlem Ağı’’ ile hastalığı yol açan virüsün dünya üzerindeki dolaşımını izleyen Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarımkürede, şubat ayında geniş çaplı salgınlar saptayınca harekete geçti. Beklenin aksine grip vakalarında, birdenbire büyük bir tırmanış saptayan örgüt, bu yıl 230 milyon doz grip aşısı üretildiğini belirterek ‘‘Aşılayabileceğiniz kadar kişiyi aşılayın’’ uyarısı yaptı.

Bu yıl 88 milyon doz grip aşısı üreten, sezon başında 78 milyon kişinin aşılandığı ABD, kalan 10 milyon dozu, yine ABD'de risk grubunda bulunanlar için kullanacak. Türkiye'de risk grubunda yaklaşık 12-13 milyon kişinin bulunduğu tahmin ediliyor. Ancak Türkiye'de aşılanma oranı, ülke nüfusunun 60'a 1'inde kalıyor.


Risk altındaki GRUPLAR


50 yaş üstü herkes

Şeker hastaları

Astım hastaları

Kalp hastaları

Yüksek tansiyon hastaları

Kronik böbrek hastaları

Kronik akciğer hastaları

Kanser hastaları

Bağışıklık sistemi zayıf kişiler

Huzurevi, kreş vs. yaşayanlar
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!