SHP, yerel seçim programını açıkladı

Güncelleme Tarihi:

SHP, yerel seçim programını açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2008 16:55

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, “Yerel Yaşam” adını verdikleri, partisinin 2009 yerel seçim programını açıkladı.

Haberin Devamı

Basmane'deki İl Teşkilatında basın toplantısı düzenleyen Karayalçın, programda “hemşehrilik geliri” kurumu önerdiklerini, SHP'li belediyelerin bulunduğu kentlerde 4 kişilik aileye 600 YTL'lik hemşehrilik gelirinin sunulmasını sağlayacaklarını söyledi.

Karayalçın, hemşehrilik gelirini şöyle anlattı:
“Bu dört kişilik aileye belediye saymanının nakit olarak para dağıtması anlamında düşünülmemeli, hizmet toplamı olarak düşünülmelidir. Dikili Belediye Başkanımız Osman Özgüven, ilçede 10 metreküp kadar su kullanımından ücret almıyor. O nedenle yargılanmakta. İstihdam projelerimiz de var. Dört kişilik bir aileden bir kişinin istihdam edilmesi yine 600 YTL'lik kapsam içinde düşünülmelidir.”

Hemşehrilik geliri uygulamasının AK Parti'nin keyfi uygulamalarına son vereceğini savunan Karayalçın, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2007'de 500 bin kişiye, 2008'de bir milyon 600 bin kişiye yardım verdi. Bunun bir ölçüsü olmalı” dedi.

ÖNERİ VE VAATLER

Türkiye'de yerel seçim programı olan tek parti olduklarını savunan Murat Karayalçın, yerel yönetimlerde başarılı sonuçların alınması için ilk önerilerinin Türkiye'deki planlama sisteminin değiştirilmesi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı


Hükümetin il özel idarelerin başarılarına katkıda bulunmaları için bazı coğrafi bölgelerde doğrudan sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini ifade eden Karayalçın, Mersin'den Hatay'a kadar olan bölgede raylı sistem planlanması gerektiğini, bunun bölgedeki yerel yönetimlerin başarılarını arttıracağını savundu.

İlçe özel idarelerinin kurulması gerektiğini de söyleyen Karayalçın, özellikle kırsal alanda yapılacak hizmetler için ilçe özel idarelerinin yaşamsal önemi olduğunu vurguladı.

Türkiye'deki kentlerin parsel parsel büyüdüğünü dile getiren Murat Karayalçın, yeşil alan, otopark gibi alanların yer aldığı ada şeklinde büyümenin daha doğru olduğunu söyledi.

SHP'li belediye başkanlarının mal varlıklarının sürekli olarak internette yayınlanacağını kaydeden Karayalçın, “Belediye başkanları illerindeki TÜRMOB ile görüşerek bir mali müşavirlik firmasının kendisini denetlemesini sağlayacaktır. TÜRMOB'un seçtiği firma mal varlıklarını doğrudan hemşehrinin bilgisine sunacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Karayalçın, imar planlarını da anlaşılır hale getirerek internette yayınlayacaklarını, belediye meclisi toplantılarının naklen yayınlanacağını ve belediye başkanlarının “hemşehriye sesleniş” programları yapacağını da dile getirdi.

İTTİFAK OLMAYACAK

Yerel seçimlerin yalnızca siyasi değil, teknik açıdan da önemli olduğunu kaydeden Karayalçın, kentsel rantların önlenemediğini savunarak, şunları kaydetti:
“AKP Genel Başkan Yardımcısı'nın içinde bulunduğu bir rant tartışması yapılmaktadır. Kamuoyunun dikkati, bir bedelin alınıp alınmadığı noktasında yoğunlaştırılmaktadır. Hiç kuşsusuz bu önemlidir, açıklığa kavuşturulmalıdır. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Gazetelere verilen ilanda bu değişikliği yaptıran yöneticiler, Silivri'nin o arsasında zaten iki yıl içinde yüzde 200'lük bir rant artışının ortaya çıktığını söylemektedir. Türkiye kentlerinde rant artışları diye ifade edilen bu artışlar, çok yaşamsal bir sorun biçimine dönüşmüş bulunmaktadır.”

Haberin Devamı


Seçimlerde herhangi bir partiyle ittifak kurulmasının söz konusu olmadığını da dile getiren Murat Karayalçın,”22 Temmuz seçimlerinin kendilerine, solda kısmi güç birliğinin olmayacağını, çok ciddi olumsuzlukların ortaya çıkabileceğini gösterdiğini” kaydetti.

Partilerinin belediye başkanı adaylarının henüz belirlenmediğini kaydeden Karayalçın, adayların örgüt tarafından belirleneceğini, aday belirleme sürecini eylül ayından itibaren başlatacaklarını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!