SGK'dan teknolojik hizmet

Güncelleme Tarihi:

SGKdan teknolojik hizmet
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2010 17:43

SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürlüğü Büyük İşverenler Sosyal Güvenlik Merkezi'nde (SGM), ruhsat işlemlerinde gerekli olan inşaat ilişiksizlik belgesi (borcu yoktur) için ‘e-posta’ ile başvuru uygulaması başlatıldı.

Türkiye'de ilk olan uygulamayla ilgili bilgi veren Büyük İşverenler SGM Müdürü Bülent Soylu, “SSK'nın eski köhne hali yüzünden insanlar geldiğimiz noktaya inanamıyor, şaşırıyor. E-posta ile başvuruyu alınıyor, işlem tamamlanınca cep telefonu mesajıyla bilgilendiriliyor. İşverene belgeyi gelip alması kalıyor” dedi.

Kamu kurumları arasında teknolojiden yararlanıp özel projeler uygulamada Türkiye'de ilkleri başlatan SGK İzmir İl Müdürlüğü'nde bir yenilik daha hayata geçirildi. Büyük İşverenler SGM'de işlem gören inşaat işleri dosyalarıyla ilgili olarak merkezden ilişiksizlik belgesi talebinde bulunacak işverenlerin bu taleplerini e-posta yoluyla gerçekleştirmeleri sağlandı.

Uygulamanın çok yeni olduğunu, internet sitelerinden yaptıkları duyurulara karşın işverenlerin inanamayıp, başvuruları yine bizzat gelerek yapmaya çalıştıklarını belirten Soylu şunları söyledi:
“Uygulamamız şu anda sadece inşaat ilişiksizlik belgeleri ile sınırlı. İşverenin yapması gereken inşaat ilişiksizlik talep formunu eksiksiz doldurması, işyeri kaşesi ve yetkili imzasının da yer aldığı bu formu tarayıcıdan geçirip izmirbuyukisverenler@sgk.gov.tr adresine göndermesi. Bize elektronik ortamda gelen bu talep formundaki bilgiler doğrultusunda belge hazırlandıktan sonra ilgili kişinin cep telefonuna başvurusunun sonuçlandığı ve merkezimize gelerek ilişiksizlik belgesini alabileceği mesajı geçiliyor. SMS ile bilgilendirilen yetkili kişi merkezimize gelerek hiç beklemeden, zaman kaybetmeden ilişiksizlik belgesini alabilir. E-posta ile müracaatlarda yeniliklerin devamı gelecek. Bir yıl öncesine kadar bu işlemler bizzat başvuruyla yapılıyor, sonuç 2-3 ayda çıkıyordu. Biz bunu bir güne indirmiştik. Ancak bu uygulamayla işverenin ya da yetkili kişinin başvuru için merkezimize gelmesine, zaman harcamasına gerek kalmadı. Bizzat başvurduğunda numara alması, sıraya girmesi gerekiyor. Sıra kendisine geldiğinde talep formunun memur tarafından bilgisayara kaydedilmesi, arşivden dosyasının çıkartılması gibi işlemler ciddi zaman kaybı. Bunun önüne geçildi.”

Soylu, işverenlerin talep formlarına kendi web sayfalarının yanı sıra İzmir Ticaret Odası ve Yeminli Serbest Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası internet sitelerinden de ulaşabileceklerini söyledi. İnşaat ilişiksizlik belgesi için e-posta ile başvuruların 7 gün 24 saat yapılabilecek bir uygulama olduğunu belirten Soylu, “İlkemiz; sıfır sorun, yüzde yüz memnuniyet. İnsanların SGK'ya geldiğinde mutlu olmasını istiyoruz. SGK'yı marka kurum haline getirmek de hedefimiz” dedi.

Bu da yeni bir uygulama

Soylu, İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri ve KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü ile varılan mutabakat sonucu yeni bir uygulamaya da geçildiğini söyledi. Soylu, yenilik ile ilgili şunları söyledi:
“Kurumumuza olan borçlarını KDV iade alacaklarından mahsup ettirmek isteyen işverenlerimiz bundan böyle sadece cari ay prim borçları için geçerli olmak üzere Kurumumuzdan KDV İadesi Borç Döküm Formu almaksızın, Kurumumuzca e-sigorta kapsamında üretilen barkodlu tahakkuk fişi ile doğrudan ilgili Vergi Dairesine başvurarak, mahsup işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir. Yasal süresi geçmiş prim borçlarının mahsup işlemlerini ise Kurumumuzdan alacakları KDV iadesine ilişkin Borç Döküm Formu ile gerçekleştirebileceklerdir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!