Sezer referandum dedi

Güncelleme Tarihi:

Sezer referandum dedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2007 12:17

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesini öngören Anayasa değişikliği paketini referanduma götürme kararı aldı. Şimdi gözler hükümette ancak AKP'nin yine Cumhurbaşkanı'nın önünde olan ve referandum süresini kısaltarak 22 Temmuz'da iki sandığı halkın önüne aynı anda koyma planından vazgeçtiği bildiriliyor...

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?

ÇANKAYA'DAN YAPILAN AÇIKLAMADA ŞÖYLE DENİLDİ:

"Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet SEZER, 5678 sayılı "Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"u, Anayasa'nın 175. maddesi uyarınca, halkoyuna sunulmak üzere yayımlanması için Başbakanlığa göndermişlerdir.
Sayın Cumhurbaşkanı, ayrıca Anayasa Mahkemesi'nde dava açacaklarını ifade etmişlerdir"

Paketin ikinci oylamasında birinci madde oylanırken 366 oy çıkmıştı. Sezer'in Anayasa Mahkemesi'ne yapacağı başvuruda 367 bulunamadığını gerekçe göstererek paketin kabul edilmesi sırasında şeklen hata yapıldığını ve iptalini isteyeceği bilidirildi.
Cumhurbaşkanı Anayasa değişikliklerinin iptali için ancak şeklen başvuru yapabiliyor.

PAKETTE NELER VAR

Haberin Devamı

İki kez Meclis’te görüşülen ve aynen Köşk’e gönderilen Anayasa değişikliği paketinde şu düzenlemeler yer alıyor;

Genel seçimlerin 4 yılda bir yapılması, Meclis’in, yapacağı seçimler dahil, Genel Kurul’da bütün toplantılar üye tamsayısının en az üçte biri (184) ile toplanacak.

Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek. Cumhurbaşkanının görev süresi, 5 yıla indirilecek; bir kimse, en fazla iki defa (5 artı 5) cumhurbaşkanı seçilebilecek.

Cumhurbaşkanlığına, TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi, 20 milletvekilinin yazılı teklifiyle mümkün olacak. Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçiminde aldıkları geçerli oyların toplamı yüzde Cumhurbaşkanı seçimi, cumhurbaşkanının görev süresinin sona ermesinden önceki 60 gün içinde; makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde de boşalmayı takip eden 60 gün içinde tamamlanacak.

AKP'LİLER İÇİN SÜRPRİZ OLMADI

ERGİN: OLAĞAN SONUÇ

Haberin Devamı

AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı’nın önünde iki seçenek bulunduğunu anımsattı ve "Ya onaylayacak ya da referandum diyecekti. Bir tanesini denemiştir. Beklenen olağan bir sonuçtur. Anayasamıza göre Cumhurbaşkanı’nın, Anayasa Mahkemesi’ne götürme yetkisi de var. Söz bundan sonra Anayasa Mahkemesi’nin” diye konuştu. Ergin, Cumhurbaşkanı Sezer’in, referandum süresini 120 günden 45 güne indiren değişikliği ise onaylayabileceğini düşündüğünü ifade etti.

KUZU: ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİTMESİ ÇOK YANLIŞ

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da ANKA'ya açıklamasında, Cumhurbaşkanı Sezer'in referandum kararını şöyle değerlendirdi: "Sayın Cumhurbaşkanı şimdi refranduma sundu. Oysa iki sandık bir olsaydı. 100 trilyonluk bir masraftan kurtulmuş olacaktık. Yazık değil mi bu ülkeye.  Referanduma gitmiş olması önemli bir konuda iyi gelişme. TBMM kilitlenmiştir. Bundan sonra hiçbir parti 3 koalisyonla Cumhurbaşkanı seçemeyecek. Meclis tıkanacak. Çoğunluk azınlığa taahküm etmiştir. Anayasa Mahkemesi'ne gitmek çok yanlış bir karar. Çok doğru bulmam. Nasıl gidilebilir. Şekil bakımından bir karar yok. Anayasa Mahkemesi doğru bir yol değildir. Referanduma sunulan bir Anayasa değişikliği yürürlüğe girmeyen bir yasa nasıl olur da Anayasa Mahkemesi'ne götürülür. Halkın yoluna başvurmayı tercih etti. Biraz daha uzun olan bir süreci devreye soktu. 120 günü 40 gün olarak değiştirdik. O yasa şu anda bekliyor. Eğer bu sürenin sonunda yasayı onaylarsa 22 Temmuz'da iki sandığın konması doğacak, ama o yasayı iade ederse o zaman tablo nasıl olur bilemiyorum. Meclis toplanır tekrar geri mi gönderir, yoksa yasanın normal 120 günlük hali mi uygulanır, onu şu an kestiremiyorum. Anayasa Mahkemesi boyutundan bir şey çıkacağını sanmıyorum.”

Haberin Devamı

ÜSKÜL: HALK CUMHURBAŞKANI SEÇEMEYECEK

AKP milletvekili adayı Anayasa Profesörü Zafer Üskül yaptığı değerlendirme de şunları belirtti:

“Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu kararı ile cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girme olasılığının kalmadığını düşünüyorum. Çünkü, mevcut kanuna göre referanduma gitmek için 120 günlük süre var. Ama milletvekilliği seçimi daha yakın. Yeni Parlamento’nun ilk işi toplanıp Cumhurbaşkanı’nı seçmek olacak. Dolayısıyla, halk Cumhurbaşkanı’nı seçemeyecek. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanı, düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’ne götürdü. Sanırım Yüksek Mahkeme’de iptal yönünde karar verecektir. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanı referandum süresini 45 güne düşüren kanun değişikliğini de veto edecektir. Hal böyle olunca bu anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi çok zor görünüyor.”

Haberin Devamı

GÜNDÜZ: TBMM, MECLİS BAŞKANINI SEÇEMEYECEK HALE GELECEK

AKP Grup Başkanvekili İrfan Gündüz ise karar üzerine ANKA'ya “Beklediğimiz bir sonuçtu" değerlendirmesini yaptı. Gündüz, Sezer’in, Anayasa paketi ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne başvurması yönündeki kararını ise şöyle değerlendirdi:

“Anayasa gereği böyle bir yetkisi var. Anayasa Mahkemesi’nin en doğru kararı vereceğini biliyoruz. Biz bu paketi önümüzdeki dönem bir sıkıntı yaşanmaması için hazırladık. Eğer ille de her toplantıda “367” aranırsa o zaman bu Meclis, Meclis Başkanı bile seçemeyecek duruma gelecek. Seçimlerden sonra Meclis aritmetiği nasıl olur bilinmez. Biz bu değişiklikle bütün toplantı yeter sayısını 184’e indirdik. Eğer yeni Meclis yine 367 şartıyla Cumhurbaşkanı seçmezse o zaman yeni bir seçim olasılığı doğacak. Oysa biz Henüz Köşk’te bekleyen referandum değişikliğiyle tamamen ekonomik şartları göz önüne alarak, ikinci bir masraf olmasın diye iki sandıkta ısrar ettik.”

Haberin Devamı

ESKİ KÖYE YENİ ADET

Gündüz, bundan önceki üç ayrı Cumhurbaşkanlığı seçimlerini hatırlatarak, “Eski köye yeni adet getirildi. Üç Cumhurbaşkanı aynı yolla seçildi. 4. Cumhurbaşkanı seçimine gelince maçın ortasında başladık kural değiştirmeye. Ama, demokrasilerde çare tükenmez. Çare de millettir” dedi.

TOPTAN: SEZER TARAFTAR DEĞİLDİ

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, Cumhurbaşkanı'nın Anayasa’da tanınan hakkı kullandığını ifade etti. Toptan, şöyle dedi :

"Sezer’in, Anayasa değişikliği taraftarı olmadığı biliniyordu. Bu karar sürpriz olmadı. Şimdi referandum süreci başladı. Referandum değişikliğinin akıbeti ne olacak bilinmiyor. Eğer Sezer bu değişikliği de geri gönderirse o zaman 120 günlük süreç başlayacak. Belirsiz bir sürece doğru gidiyoruz. Anayasa Mahkemesi’nin, değişikliği inceleme alanı çok dar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!