Sezer: Neyi nerede söyleyeceğimi bilirim

Güncelleme Tarihi:

Sezer: Neyi nerede söyleyeceğimi bilirim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Sezer önceki günkü Cumhuriyet resepsiyonunda söylediği sözlere gelen tepkileri, dün ikincisini verdiği Cumhuriyet resepsiyonunda yanıtladı. Sezer, ‘‘Kendi içinde demokratik olmayan partiler Türkiye'ye demokrasiyi nasıl getirecek?’’ diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer önceki günkü 29 Ekim resepsiyonunda dile getirdiği ‘‘Milletvekillerini liderler seçiyor, önce bunu düzeltmek lazım’’ sözlerine ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ın gösterdiği tepkiye yanıt verdi. ‘‘Biz neyi nerede söyleyeceğimizi biliriz’’ diyen Sezer, ‘‘Ben sürekli inandığım şeyleri söylüyorum söylemeye de devam edeceğim’’ dedi. Sezer sözlerini ‘‘Kendi içinde demokratik olmayan siyasi partiler, Türkiye'ye demokrasiyi nasıl getirecek?’’ diye devam ettirdi.

Sezer, 29 Ekim Cumhuriyet Resepsiyonu'nun ikincisini dün Çankaya Köşkü'nde verdi. Resepsiyonun ağırlıklı konusu bir önceki gün siyasi partiler yasası ve liderler hegamonyası üzerinde söylediği sözler oldu. Sözlerini ANAP Lideri Yılmaz'ın ‘‘Eğer bir şey söyleyecekse resepsiyonda değil, basın toplantısıyla söylesin’’ dediği hatırlatıldığında Sezer, ‘‘Biz neyi nerede söyleyeceğimizi biliriz’’ karşılığını verdi. Basın toplantısı düzenlemeyi bu aşamada düşünmediğini de belirten Sezer, gazetecilerin diğer konulardaki sorularını da şöyle yanıtladı:

Son bankalar operasyonunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Herkes gibi ben de olumlu değerlendiriyorum. Belki de geç kalınmış bir hareket olabilir. Sonuna kadar gidilmeli.

Liderlere dönük sözlerinize yoğun tepki geldi. Bu kadar tepkiyi nasıl karşılıyorsunuz?

- Ben dün de söyledim. Kendi içinde demokratik olmayan siyasi partiler Türkiye'ye nasıl demokrasi getirecek?

Suriye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Türkiye'ye geliyor kendisini kabul edecek misiniz?

- Galiba bir mesaj getiriyor nasıl kabul etmeyelim?

Mesut Yılmaz'ın tepkisi karşısında bir yanıtınız olacak mı?

- Ben sürekli inandığım şeyleri söylüyorum, söylemeye de devam edeceğim. Benim bir yaptırım gücüm yok. Söylediklerimi sizin aracılığınızla söylüyorum.

Bankalar için özel bir mahkeme kurulması düşünülüyor. Bir hukukçu olarak siz bunu uygun görür müsünüz?

- Aslında kurallar yeterli. Bunları önleyecek kurallar var. Hangi kuralda yolsuzluk yapılsın diyor. Önemli olan uygulama. Özel mahkemeye gerek var mı yok mu, araştırmak lazım. Şu an bakmadım. Hukuki olarak incelemedim ama gerek varsa destek de olurum.

Türkiye'nin birinci sorunu nedir?

- Yolsuzluğun önlenmesi ve eğitim. Şeffaf, tertemiz herkesin açık olduğu bir toplum arzuluyorum.

Cumhurbaşkanı Sezer gazetecilerin sorularını yanıtlarken ANAP Lideri Yılmaz'ın ‘‘Hastalıkla malul’’ suçlamasını yönelttiği köşe yazarları da yanına geldi. Bu sırada bir köşe yazarı Sezer'e espriyle ‘‘Efendim çevrenizi hastalıklı gazeteciler sardı’’ dedi. Sezer bunun üzerine Yılmaz'ın suçlamasına maruz kalan Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Sedat Ergin'e doğru dönerek ‘‘Sayın Ergin böyle yanımıza gelin’’ diyerek seslendi. Sezer'in bu tavrı da Yılmaz'a verilmiş üstü örtülü bir yanıt olarak yorumlandı.

Yılmaz: Sezer basın toplantısında söylesin

ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Siyasi Partiler Yasası'nda demokratik değişimler yapılması konusunda söylediği sözler konusunda ‘‘Sayın Cumhurbaşkanı bu sözleri resepsiyonda değil, basın toplantısında söylesin’’ dedi.

Yılmaz, dün gittiği Kars'ta gazetecilerin konuya ilişkin soruları üzerine Sezer'in, ‘‘Demokratikleşmeye Siyasi Partiler Kanunu'nu değiştirmekle başlamalıyız’’ sözlerini şöyle değerlendirdi: ‘‘Eğer Cumhurbaşkanı'nın bu konuda söyleyeceği birşey varsa, bunu resepsiyon sohbetinde değil, basın toplantısında açıklaması gerekirdi diye düşünüyorum. Cumhurbaşkanı'nın söylediği husus bir demokrasi işareti değil’’

Kendisini liderlerin seçtiğini unutuyor

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer'in, ‘‘Türkiye'de milletvekillerini halk değil liderler seçiyor, önce bunu düzeltmek lazım’’ şeklindeki sözleri, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın tepkisine yol açtı. Sezer'i de aynı liderlerin seçtiğini hatırlatan Özkan, ‘‘Sayın Cumhurbaşkanı, milletvekillerinin liderler tarafından seçildiğini ve bunun düzelmesi gerektiğini söylemiş. Bu beyanı verirken, kendisinin de eleştirdiği bu liderlerimiz tarafından seçildiğini herhalde unutmuş gözüküyor.’’

İzgi: İstekte bulunma hakkı var

TBMM Başkanı Ömer İzgi ise Siyasal Partiler Kanunu'nun kimi maddelerinde değişiklikler yapılması gerektiğine inandığını vurguladı. İzgi, ‘‘TBMM Başkanı olarak görüş bildirmem doğru olmaz. Tabii ki Cumhurbaşkanı'nın bu konularda istekte bulunma hakkı vardır. Bu istekte bulunduktan sonra konu Meclis'in iradesine terkedilmiş demektir. Bu yöndeki çalışmalar nasıl sonuçlanır, bunları göreceğiz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!