Sezer’e alkış yok

Güncelleme Tarihi:

Sezer’e alkış yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Sezer ile YÖK'ün arası giderek açılıyor. Dün Gazi Üniversitesi'ndeki törene katılan bazı bakanlar ve YÖK üyeleri, Sezer'in kutlama mesajını alkışlamayıp, soğukluğu iyice hissettirdiler. YÖK Başkanı Gürüz, Sezer'in ‘‘YÖK anti-demokratik’’ sözlerine, ‘‘Rektörü sandığa oy atarak seçmekle demokrasi arasında ilişki yoktur’’ diye karşılık verdi.

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer ile bakanların ve YÖK'ün arasındaki soğukluk her geçen gün büyüyor. Dün de Gazi Üniversitesi'nin yeni akademik yıla başlayışı nedeniyle düzenlenen törene katılan bazı bakanlar ve YÖK üyeleri, Sezer'in kutlama mesajını alkışlamayarak bu soğukluğu iyice hissettirdiler. Başbakan Ecevit'in mesajı ise alkışlandı. Rektör atamaları sırasında yaşanan krizde sessiz kalmayı yeğleyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz de YÖK'e anti-demokratik diyen Sezer'e patladı. Gürüz, ‘‘Rektörü sandığa oy atarak seçmekle demokrasi arasında bir ilişki yoktur’’ dedi. Gazi Üniversitesi'nde yeni akademik yıla dün törenle başlandı. Kocaeli Üniversitesi'ne gidecekken programını iptal ettiği öğrenilen Gürüz, Gazi'deki törene, YÖK Yürütme Kurulu'nun 8 üyesi ile birlikte araç konvoyuyla geldi. Tören salonuna, YÖK Genel Kurul üyesi olan Milli Eğitim Müsteşarı Bener Cordan ile Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Köksal Baloş da Gürüz ile birlikte girdi. Törene, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Devlet Bakanı Şuayip Üşenmez ve YÖK eski üyelerinden Sayıştay Başkanı Prof. Dr. Kamil Mutluer de katıldı.

GÜRÜZ'DEN İMALI YANIT

Gürüz, hiçbir metne bağlı kalmadan yaptığı konuşmasının ilk bölümünde, Sezer'in, ‘‘YÖK'e atamalara ilişkin yetki verilmesi özelde üniversite özerkliğini, genelde ise demokratikleşmeyi yaralamaktadır’’ sözünü yanıtladı. Türkiye'nin çok önemli bir dönemeçten geçtiğini ve bu dönemecin de AB'ye adaylık süreci olduğunu belirten Gürüz, AB'deki yükseköğretim sistemine geçti ve ‘‘Bakalım, gerçekten orada da sandığa oy atarak demokrasi sağlanıyor mu? Üniversite özerkliği, akademik hürriyet nasıl anlaşılıyor?’’ diye sordu. Gürüz, ‘‘Herkes fikrini serbestçe söyler ama bize yakışan bilimsel gerçeklere dayanarak açıklamaktır’’ diyerek gelişmiş ülkelerde her üniversitenin başında rektör ve profesör ataması yapan bir YÖK bulunduğunu örneklerle anlattı. Değişik ülkelerde rektörlerin nasıl göreve geldiğinin örneklerini veren Gürüz, ‘‘Türk yükseköğretim tarihinde dördüncü evre’’ dediği YÖK'ten sonra yaşanan gelişmeleri rakamlarla ortaya koydu. Artık yükseköğretimle igili mevzuatın gözden geçirilmesine gereksinim duyulduğunu ifade eden Gürüz, ‘‘Dünyayı iyi bilmek lazım. Sloganların esiri olmamak gerekir. Rektörü sandığa oy atarak seçmekle demokrasi arasında bir ilişki yoktur’’ dedi.

MUMCU'YA SERT KONUŞTU

Gürüz, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nu eleştiren Turizm Bakanı Erkan Mumcu'ya da sert bir dille yanıt verdi ve ‘‘Akademik hürriyet, her isteyene her istediğini söyleme hakkı vermez. Şimdi kalkıp Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk için ‘kefere Kemal' diyebilir misiniz?’’ diye sordu. Gürüz, ‘‘Hicbir demokratik rejim varlığını tehdit eden düşüncelere özgürlük tanımaz’’ dediği için Turizm Bakanı Mumcu tarafından topa tutulan İstanbul Üniversitesi rektörü Kemal Alemdaroğlu’na arka çıktı. ‘‘Devletin kanunları üniversitede de geçerlidir. ‘Ben böyle düşünüyorum, böyle olacak' diye bir şey yok. Hiçbir yerde yok’’ diyerek, akademik özgürlüğün sınırlı olduğunu vurgulayan Gürüz, konuşmasını ‘‘Varlığım Türk varlığına armağandır’’ diye tamamladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!