Sezer: Barajın amacı seçimi erteletmek

Güncelleme Tarihi:

Sezer: Barajın amacı seçimi erteletmek
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 17, 2002 11:38

Sezer, yüzde 10 barajını düşürmeye yönelik çabalara ilişkin olarak, "Amaç seçimi erteletmek. Kaygılıyım" dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının temel atma törenine katılmak üzere Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye gitti. Sezer hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda, gezisine ilişkin basına bilgi verdi. Sezer, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sezer, ''Seçim barajı ile tartışmalar var, barajın düşürülmesini nasıl karşılıyorsunuz. Bu hareketin seçim erteleme faaliyetine dönüşmesinden endiÅŸe ediyor musunuz?'' sorusuna ÅŸu karşılığı verdi:Â

''Amaç seçimi erteleme... Bunun amacı, barajı düşürmenin ona dönüşeceÄŸine kaygılanıyorum.''Â

''Tayyip Erdoğan'la ilgili karar da çok tartışılıyor. Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin kararı tartışılıyor'' diye sorulması üzerine de Sezer, yargının kararını verdiğini, o konuda birşey söylemesine gerek olmadığını bildirdi. Sezer, ''Yargı o konuda kesin karar verdi'' dedi.
Bir gazetecinin, ''312. maddede yapılan değişiklikten yararlanamadığı belirtiliyor, buna yönelik eleştiriler de var'' diye yineleyen başka bir gazeteciye, Sezer, ''onu Yargıtay değerlendirdi, ona göre karar verdi'' yanıtını verdi.

BAKÜ-CEYHAN BORU HATTI

Cumhurbaşkanı Sezer, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın, müttefiklerinin de desteğiyle özverili ve kararlı bir tutum izleyerek, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı tasarısını yapım aşamasına getirdiklerini belirtti. Sezer, ''Bu boru hattının yapımına başlanmasıyla kazanılan ivmenin önümüzdeki dönemde Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı ve Hazar geçişli doğalgaz boru hattı gibi tasarıların yaşama geçirilmesiyle sürdürüleceğine inanıyoruz'' dedi.

Sezer, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının temel atma töreninin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze ve her üç ülkenin ilgili bakanlarının katılımıyla yarın Bakü'deki Sangaçal terminalinde düzenleneceğini anımsattı.

Cumhurbaşkanı Sezer, Hazar Denizi'nin Azerbaycan'a ait kesiminde bulunan Azeri, Çırak ve Güneşli alanlarından elde edilecek petrolün dünya pazarlarına taşınmasını sağlayacak olan boru hattının 2.9 milyar dolara malolacağının hesaplandığını belirtti.

Bakü'den başlayıp Tiflis üzerinden Ceyhan terminaline bağlanacak olan 1.730 kilometre uzunluğundaki boru hattının, yılda 50 milyon ton petrol taşıma kapasitesine sahip olacağını ve 2005 yılı başlarında hizmete gireceğini kaydeden Sezer, şöyle devam etti:

''Hazar Havzası ülkelerinin petrol ve doğalgaz kaynaklarının uluslararası pazarlara en ekonomik ve en güvenli yollardan taşınmasını sağlayacak olan Doğu-Batı enerji koridorunun belkemiğini Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattı tasarısı oluşturmaktadır. Bu nedenle, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının yapımına başlanmasıyla Doğu-Batı enerji koridorunun yaşama geçirilmesi yönünde çok önemli bir adım atılacaktır.''

''TÜRKİYE'NİN VERDİĞİ ÖZEL ÖNEM...''

Türkiye'nin, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bağımsızlıklarına yeniden kavuşan komşuları Gürcistan ile Azerbaycan'ın ekonomik ve toplumsal kalkınmalarını hızla gerçekleştirerek, uluslararası toplumla bütünleşmelerine özel önem verdiğine dikkati çeken Sezer, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu bağlamda, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattını başından beri, bu komşularımızı Batıya bağlayacak ekonomik ve siyasal bir köprüolarak değerlendirdik. Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının, Kafkaslar'da ve Hazar Havzası'nda bölgesel işbirliğinin somut bir örneğini oluşturarak bölgenin ekonomik gönencine ve istikrarına katkıda bulunacağını savunduk.

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan, müttefiklerinin de desteğiyle özverili ve kararlı bir tutum izleyerek, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı tasarısını yapım aşamasına getirmişlerdir. Bu boru hattının yapımına başlanmasıyla kazanılan ivmenin önümüzdeki dönemde Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı ve Hazar geçişli doğalgaz boru hattı gibi tasarıların yaşama geçirilmesiyle sürdürüleceğine inanıyoruz.''

Sezer, bu zorlu süreçte, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Gürcistan Cumhurbaşkanı Şevardnadze'nin üstlendikleri önemli rolü ve gösterdikleri yapıcı yaklaşımı takdir ve şükranla karşıladığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Sezer, Bakü'de Aliyev ve Şevardnadze ile gerçekleştireceği ikili görüşmelerde, ikili ve bölgesel konuları ele alma olanağını bulacağını da bildirdi.
Sezer, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan halklarının olduğu kadar, tüm Kafkasya'ya gönenç ve istikrar getirmesini diledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!