Sezai Karakoç Şiir Programı düzenlendi

Güncelleme Tarihi:

Sezai Karakoç Şiir Programı düzenlendi
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2007 01:19

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş tarafından, Sezai Karakoç Şiir Programı düzenlendi.

Cemal Reşit Rey Konser Salonundaki etkinlik, 2007 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülüne değer görülen Karakoç'un şiirsel yönünün anlatıldığı sinevizyon gösterisiyle başladı.
Daha sonra söz alan şair Osman Sarı, bir şairin şiiriyle dünya görüşünün birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini belirterek, Karakoç'un şiiri düşüncesine, düşüncesini de şiirine çok iyi giydirmiş bir şair olduğunu söyledi.
Sarı, “Sezai Karakoç, sanki annesinden doğrudan şair olarak doğmuş” dedi.

“Necip Fazıl Kısakürek'e yapılan haksızlığın Sezai Karakoç'a da yapılmasından korkuyorum” diyen Sarı, “(Necip Fazıl, çok iyi bir şair, ama düşüncesi tartışılır) diyenler var. Bu bir haksızlık ve bunu kabul etmek çok zor. Aynı haksızlığın Sezai Karakoç'a yapılır gibi olduğunu görüyorum” şeklinde konuştu.

-“EVRENSEL BİR ŞAİR”-

Şair Nurettin Durman ise Karakoç'un açık sözlü bir şair olduğunu belirterek, ”Karakoç, evrensel bir şairdir” dedi.
Karakoç'un, Türkiye'nin yetiştirdiği en seçkin şairlerden biri olduğunu söyleyen Durman, şairin aldığı ödülle daha çok gündeme geldiğini kaydetti.

Durman, Karakoç'un, kendini gösteren ve duyuran bir şair olduğunu dile getirerek, “Zaten dikkat edilirse Karakoç, şiirleri günümüze gelinceye kadar hep böyle yapmıştır. Kendini bir mecburiyet halinde ortaya koymuş ve mecburen görülmüştür. Çünkü görülmese olmazdı ve hayatın şiir tarafı eksik kalırdı” şeklinde konuştu.
Şair Haydar Ergülen ise Sezai Karakoç'un sadece doğulu bir şair olarak nitelendirilemeyeceğini ifade ederek, “Karakoç'un, modern ve modernist bir şair olduğunu düşünüyorum. Bir şair modern olup, modernist olmayabilir. Ancak Karakoç her ikisi de” dedi.

-“KENDİNE YAKIŞANI YAPTI”-

Karakoç'un 2007 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülüne değer görülmesinin tartışılmasına da değinen Ergülen, şunları kaydetti:
“Ben de o ödülü almayacağını düşünüyordum. Kendine yakışanı yaptı ve ödül töreni yaptırtmadığı gibi ödül parasını da bir hayır kurumunda kullanılmak üzere bakanlığa geri gönderdi.”
Şair Sadık Yalsızuçanlar da Karakoç'un ne doğulu, ne de batılı bir şair olarak tanımlanamayacağını belirterek, Karakoç'un şiirlerini saf ve katıksız bir ilhamla yazdığını söyledi.

Şair Mevlana İdris de Karakoç'un çağın büyük düşünce adamı ve şairi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Karakoç'un şiirlerinin arka planında zamanlar arası bir geçişkenlik, hakikat arayışı var. O şiirlerinde, düşüncelerinde gelecekte kuracağı bir yapı için geçmişe gidip bir taş alır, onu şu anda önümüze koyar. Bu yönüyle Karakoç'un zamanlar arası bir mimar olduğunu söyleyebiliriz.”

Etkinlik, şair Sacit Onan tarafından seslendirilen Karakoç'un “Mona Rosa” adlı şiiriyle sona erdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!