Sezai Karakoç belgeseli için Cumhurbaşkanı Gül de konuştu

Güncelleme Tarihi:

Sezai Karakoç belgeseli için Cumhurbaşkanı Gül de konuştu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2010 00:00

Türkiye’nin en gizemli şairlerinden biri olan Sezai Karakoç hakkında yapılan belgesel 15 Ocak Cuma günü kamuoyunun önüne çıkıyor. Belgeselde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Sezai Karakoç ile ilgili duygu ve düşüncelerini anlatacak.

Haberin Devamı

“SEVGİLİ, en sevgili, ey sevgili, uzatma dünya sürgünümü benim.” Bu mısralar, Cumhuriyet dönemi edebiyatımızın en gizemli, en merak edilen, hakkında en fazla efsane üretilen şairi olan Sezai Karakoç’a ait. Cuma akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’da gösterilecek olan ‘Gün Doğmadan’ isimli belgesel film, işte bu en çok merak edilen şairi anlatıyor. Ensar Altay’ın yönetmenliğini yaptığı belgeselde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Sezai Karakoç’a ilişkin duygu ve düşüncelerini anlatıyor. Karakoç’la ilgili olarak konuşan bir diğer isim ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu.

Farklı bir şair

“Öyle bir Müslüman ki Marx da bilir. Nietzsche de bilir. Rimbaud da bilir. Salvador Dali de sever. Nâzım da okur.” Ünlü şair Cemal Süreya, Siyasal Bilgiler’den arkadaşı olan Sezai Karakoç’u böyle tanımlıyor ve ekliyor: “Şemsiyesi yok!” Şemsiye bahsi önemli. Çünkü Cemal Süreya, insanları şemsiyelerle kurdukları ilişkiye göre tanımlardı ve ‘şemsiyesi olmamak’ bir övgü ifadesiydi. Sezai Karakoç’un, 2006’da Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü’ne değer görüldüğü zaman takındığı tutum da ‘şemsiyesizliğin’ somut göstergesiydi elbette. Çünkü Karakoç, ödül törenine katılmadığı gibi parayı da almamıştı.
Sezai Karakoç’u Sezai Karakoç yapan da bu nitelikleriydi zaten. Tıpkı J.D. Salinger gibi, göz önünde bulunmayı değil, kenarda kalmayı tercih edecekti. Dolayısıyla, bu belgesel hakkında nasıl bir tutum takınacağı merak konusu. Çünkü, “Bana sormayın böyle nereye, Koşa koşa gidiyorum, Alnından öpmeye gidiyorum, Evleri balkonsuz yapan mimarların” diyen de Sezai Karakoç’tan başkası değildi ki?

Karakoç kimdir

Haberin Devamı

1933’te Diyarbakır’ın Ergani İlçesi’nde doğdu. 1955’te Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Maliye Bakanlığı bünyesinde çalıştı. Diriliş Yayınları’nı, Diriliş Partisi’ni kurdu, Diriliş Dergisi’ni çıkardı.
Şiirleri: Şiirler I (Hızırla Kırk Saat), Şiirler II (Taha’nın Kitabı, Gül Muştusu), Şiirler III (Körfez, Şahdamar, Sesler), Şiirler IV (Zamana Adanmış Sözler), Şiirler V (Âyinler), Şiirler VI (Leylâ ile Mecnun) , Şiirler VII (Ateş Dansı), Şiirler VIII (Alınyazısı Saati), Şiirler IX (Mona Rosa).

Haberin Devamı

TRT’nin Eurovision anketi Manga dedi

Meltem ÖZGENÇ
TRT’NİN, internet sitesinden yaptığı, “Eurovision’da Türkiye’yi kim temsil etsin” anketinde Manga, Şebnem Ferah ve Emre Aydın’ı geride bırakarak birinci oldu. Rock grubu Manga, kasım ayında Berlin’de gerçekleşen MTV Avrupa Müzik Ödülleri töreninde “Avrupa’nın en iyi sanatçısı” ödülünü aldı. Bu ödülün ardından özellikle gençler, TRT’nin anketinde Manga’ya oy yağdırdılar. Anket sonuçlarının ardından gözler TRT yönetimine çevrildi. Geçen yıl genel müdürlük, Eurovision’da Hadise’nin yarışacağını yeni yılda duyurmuştu. Ancak bu yıl ilk kez yapılan anket, 2010 Eurovision yarışmasında Türkiye’yi kimin temsil edeceğinin belirlenmesinin ve duyuru yapılmasının gecikmesine neden oldu.

Haberin Devamı

ABD’nin bilim elçisi bugün Türkiye’de

ANKA
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tarafından atanan üç bilim elçisinden biri olan ABD Bilim Elçisi, Nobel Ödüllü Prof. Dr. Ahmed Zewail bugün Türkiye’ye geliyor. Zewail, bilim ve teknolojide işbirliği fırsatlarını belirlemek amacıyla 13-15 Ocak günlerinde Türkiye’de olacak. ABD Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamaya göre Prof. Zewail, Mısır, Lübnan ve Ürdün’ü de kapsayan gezisi çerçevesinde Türkiye’ye yapacağı ziyarette ODTÜ, Bilkent Üniversitesi ve TÜBİTAK’ı da ziyaret edecek.

GÜNÜN AJANDASI

Duvar öyküsü

DUVAR çökeli yirmi yıl olmuş. Altında kalanların bir kısmı ayaklandı, bir kısmı ise sonradan altında kaldı. Türkiye ise hâlâ sol bir parti arıyor. Ömer Laçiner, İrfan Aktan ve Mete Çubukçu ise bir başka duvara bakıyor: Kürt sorunu. Birikim, 0212 516 22 60

Kilise fotoğrafları

Haberin Devamı

“İSTANBUL’da Tanzimat Öncesi Rum Ortodoks Kiliseleri” kitabının fotoğraf sergisi, 19 Ocak Salı günü açılacak. Yunanistan Başkonsolosluğu bünyesinde İstiklal Caddesi’ndeki Sismanoglio Megaro’da, kitabın yazarı Zafer Karaca tarafından oluşturulan sergi, 19 Ocak-21 Şubat tarihleri arasında gezilebilecek. Sergide, 53 Rum Ortodoks kilisesinin fotoğrafları, bilgiler eşliğinde yer alıyor.

Zonguldak’ta Töre

DEVLET Tiyatroları’nın yeni sahnesi, Zonguldak Devlet Tiyatrosu 15 Ocak Cuma günü açılacak. İlk oyun “Töre”yi İstanbul Devlet Tiyatrosu sergileyecek. Tiyatroda, 60 yıldır Devlet Tiyatroları sahnelerinde temsil edilen oyunlardan fotoğraflar ve kostümlerin yer aldığı bir sergi de açılacak. Zonguldak’ta 22-23 Ocak’ta Ankara Devlet Tiyatrosu “Şahane Düğün”ü,  29-30 Ocak’ta ise İstanbul Devlet Tiyatrosu “Kuzguncuk Türküsü” adlı oyunu sahneye koyacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!