Sezai Karakoç belgeseli için Cumhurbaşkanı Gül de konuştu

Güncelleme Tarihi:

Sezai Karakoç belgeseli için Cumhurbaşkanı Gül de konuştu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2010 17:06

Türkiye’nin en gizemli şairlerinden biri olan Sezai Karakoç hakkında yapılan belgesel 15 Ocak Cuma günü kamuoyunun önüne çıkıyor. Belgeselde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, Sezai Karakoç ile ilgili duygu ve düşüncelerini anlatacak.

Haberin Devamı

‘SEVGİLİ, en sevgili, ey sevgili, uzatma dünya sürgünümü benim.’ Bu mısralar, Cumhuriyet dönemi edebiyatımızın en gizemli, en merak edilen, hakkında en fazla efsane üretilen şairi olan Sezai Karakoç’a ait. Cuma akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’da gösterilecek olan ‘Gün Doğmadan’ isimli belgesel film, işte bu en çok merak edilen şairi anlatıyor. Ensar Altay’ın yönetmenliği yaptığı belgeselde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, Sezai Karakoç’a ilişkin duygu ve düşüncelerini anlatıyor. Karakoç’la ilgili olarak konuşan bir diğer isim ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu.

Sezai Karakoç kimdir?

1933’te yılında Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde doğdu. 1955’te Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Maliye Bakanlığı bünyesinde çalıştı. Diriliş Yayınları’nı, Diriliş Partisi’ni kurdu, Diriliş Dergisi’ni çıkardı.
Şiirleri: Şiirler I (Hızırla Kırk Saat), Şiirler II (Taha`nın Kitabı, Gül Muştusu), Şiirler III (Körfez, Şahdamar, Sesler), Şiirler IV (Zamana Adanmış Sözler), Şiirler V (Âyin
 (Âyinler), Şiirler VI (Leylâ ile Mecnun) , Şiirler VII (Ateş Dansı), Şiirler VIII (Alınyazısı Saati), Şiirler IX (Monna Rosa).

Haberin Devamı

Farklı bir şair

“Öyle bir müslüman ki Marx da bilir. Nietzsche de bilir. Rimbaud da bilir. Salvador Dali de sever. Nâzım da okur.” Ünlü şair Cemal Süreya, Siyasal Bilgiler’den arkadaşı olan Sezai Karakoç’u böyle tanımlıyor ve ekliyor: “Şemsiyesi yok!” Şemsiye bahsi önemli. Çünkü Cemal Süreya, insanları şemsiyelerle kurdukları ilişkiye göre tanımlardı ve ‘şemsiyesi olmamak’ bir övgü ifadesiydi. Sezai Karakoç’un, 2006’da Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü’ne değer görüldüğü zaman takındığı tutum da ‘şemsiyesizliğin’ somut göstergesiydi elbette. Çünkü Karakoç, ödül törenine katılmadığı gibi parayı da almamıştı.
Sezai Karakoç’u Sezai Karakoç yapan da bu nitelikleriydi zaten. Tıpkı J.D. Salinger gibi, göz önünde bulunmayı değil, kenarda kalmayı tercih edecekti. Dolayısıyla, bu belgesel hakkında nasıl bir tutum takınacağı merak konusu. Çünkü, “Bana sormayın böyle nereye, Koşa koşa gidiyorum, Alnından öpmeye gidiyorum, Evleri balkonsuz yapan mimarların” diyen de Sezai Karakoç’tan

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!