Şevket Bey sağolsun

Güncelleme Tarihi:

Şevket Bey sağolsun
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

RP'nin Adalet Bakanı Şevket Kazan sayesinde, Sıvas'ta Madımak Oteli'ni yakmaktan tutuklu sanık Faruk Ceylan, cezaevinde baba oldu. Ceylan'ın Kazan'ın izninden yararlanıp, açık görüşte karısıyla cinsel ilişki kurduğu anlaşıldı.

SIVAS davasının idama mahkûm sanıklarından Faruk Ceylan'ın, Sıvas E Tipi Cezaevi'nde hükümlü olduğu halde çocuk sahibi olması skandalı üzerine çifte soruşturma açıldı.

Ceylan'ın, Refahyol'un Adalet Bakanı Şevket Kazan'ın genelgesinden yararlanarak, eşiyle cezaevinde açık görüş yapabildiği ve bu sırada cinsel ilişkiye girdiği belirlendi. Skandal, açık görüşten yararlanamayan bir mahkumun ihbarıyla ordtaya çıktı. 7 yıldır DGM ile Yargıtay arasında sürünen Sıvas davasının sanıklarından Ceylan'ın nüfus kağıdı örneğinde, bir erkek çocuğu kaydı yapılarak, ‘baba’ olarak göründüğü belirlendi.

Olaya el koyan, Sıvas Cumhuriyet Başsavcılığı, Cezaevi Müdürü Mehmet Yalçın ile infaz koruma memurları Emin Kömük, İlyas Yıldız ve Recep İnce hakkında ‘görevi ihmal’den adli soruşturma başlatırken, Adalet Bakanlığı da idari soruşturma açtı. Olayla ilgili İnfaz Koruma Başmemuru Hayrettin Karahan tutuklandı. Soruşturma sırasında Faruk Ceylan, eşiyle cezaevinde açık görüş sırasında birlikte olduğunu itiraf etti. Ceylan'ın eşi Gülten Ceylan da 1998 Aralık ayında cezaevi içinde bir odada eşi Faruk Ceylan ile cinsel ilişkide bulunduklarını ve Ağustos 1999'da doğum yaptığını ve oğullarına ‘Mücahit’ adını verdiklerini de belirtti. Bu dönemde görev yaptığı ortaya çıkan İnfaz Koruma Başmemuru Karahan da skandalın ilk sorumlusu olarak çıkarıldığı mahkemede tutuklandı.

Ankara DGM'de yargılanan Sıvas sanıkları, dönemin Bakanı Şevket Kazan'ın desteği ile Sıvas Cezaevi'ne nakledildiler. Bununla da kalmayarak, yine Kazan'ın genelgesi sayesinde sanıklara açık görüş yaptırıldı. Kazan bakanken tutuklu Bekir Yıldız’ı da ziyaret ederek bir başka sıkandala imza atmıştı.

Adalet Bakanlığı daha iki ay önce, Sıvas sanıklarının açık görüşünü yasakladı.

Tutuklu Ceylan: Zürriyetimi devam için

AÇIK görüşte cinsel ilişkiye girdiği eşinden çocuğu olan Faruk Ceylan'ın savcıya verdiği ifadede ‘‘Ben idam mahkumuyum. Zürriyetimi devam ettirmek istedim. Anneme, babama bir torun bırakmak istedim’’ dediği öğrenildi.

Sıvas Cumhuriyet Başsavcısı Nadir Özkardaş, soruşturmanın sürdüğünü belirtti. Ceylan'ı açık görüşü engellenen aynı davadan hükümlü arkadaşının ihbar ettiği ortaya çıktı.

Başsavcı Nadir Özkardaş, cezaeevinde cinsel ilişkinin Türk Ceza Yasası'nda tanımı olmadığını ve suç oluşturmadığına dikkat çekerek, ‘‘Ancak, disiplin cezası veriliyor. Bu da görüş hakkının elinden alınması, ziyaretci yasağı şeklinde oluyor. Faruk Ceylan'ın da ziyaretçisini engelledik’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!