Sevakin Adası nerede, hangi ülkenin sınırlarında?

Güncelleme Tarihi:

Sevakin Adası nerede, hangi ülkenin sınırlarında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2017 11:03

Sevakin Adası'nın konumu ve sınırları merak konusu oldu. 1517'de Yavuz Sultan Selim'in Mısır'ı fethi ile Türk topraklarına katılan Sevakin Adası, 19. asra kadar Osmanlı Devleti'nin bugünkü Eritre, Cibuti ve kuzey Somali'yi kapsayan Habeş Eyaleti valilerinin ikamet adresi oldu. Peki günümüzde Sevakin Adası nerede, hangi ülkenin sınırlarında?

Haberin Devamı

Sevakin Adası, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretiyle birlikte araştırılmaya başlandı. Osmanlı Devleti'nin bir dönem hakimiyetini sürdürdüğü noktalar arasında yer alan Sevakin Adası, bir dönemin en önemli limanları arasında yer almıştır. Peki, Sevakin Adası nerededir? İşte, gündemde yer alan adanın konumu ve detaylı bilgiler

SEVAKİN NEREDEDİR?

Sudan'ın kuzeydoğusunda Kızıldeniz kıyısında liman şehri. Geçmişte Nubye bölgesinin en önemli limanı iken, 30 kilometre kuzeyde Port Sudan'ın kurulmasıyla önemi ikincil dereceye düşmüştür.

1517'de Yavuz Sultan Selim'in Mısır'ı fethi ile Türk topraklarına katılan kent, XIX. Yüzyıla dek Osmanlı Devleti'nin bugünkü Eritre, Cibuti ve kuzey Somali'yi kapsayan Habeş Eyaleti valilerinin ikamet ettikleri yer oldu. Osmanlı kaynaklarında Savakin ya da Sevakin olarak kayıtlı kentin idaresi 1865 yılında Mısır Hıdivliği'ne bırakıldı.

Haberin Devamı

1882'de Mısır'ın İngilizlerce işgaliyle fiilen Türk denetiminden çıkan kent, 24 Temmuz 1923 tarihli Lozan Antlaşması'nın 17. maddesi uyarınca kesin olarak İngiliz idaresinde Mısır'a bırakıldı.

Sudan'ın İngiliz-Mısır idaresinden 1956 yılında bağımsızlığını kazanması ile, Suakin de Sudan topraklarının bir parçası oldu.

ESKİ OSMANLI MERKEZİYDİ

Sevakin, geçmişte Nubye bölgesinin en önemli limanı olarak biliniyordu. Osmanlı döneminde ise denizden gelecek tehlikelere karşı Kızıldeniz ve Hicaz'ın güvenliği Sevakin Adası üzerinden sağlanıyordu. Afrika'nın dünyaya açılan kapısı konumundaki adada, tarihi Osmanlı limanı ile gümrük binası, Hanefi ve Şafi camileri, muhafaza binası gibi önemli eserler bulunuyor. Sudan'ın turizm sektörünün gelişmesine katkı sağlanması amacıyla 2011'de başlayan çalışmalarla Osmanlı dönemine ait Hanefi ve Şafi camileri ile gümrük binası TİKA tarafından restore edildi.

 

BAKMADAN GEÇME!