'Ses arkeoloğu'na fahri doktora

Güncelleme Tarihi:

Ses arkeoloğuna fahri doktora
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2017 22:43

stanbul Teknik Üniversitesi, Anadolu’nun ses zenginliğini ortaya çıkarıp dünyaya tanıtan çalışmaları nedeniyle müzik yapımcısı Hasan Saltık’a ‘Fahri Doktora Beratı’ verdi.

Haberin Devamı

MÜZİK yapımcısı ve araştırmacısı, Kalan Müzik’in sahibi Hasan Saltık'a, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından fahri doktora beratı verildi. İTÜ Maçka Yerleşkesi Mustafa Kemal Amfisi’nde önceki gece gerçekleştirilen törende konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Hasan Saltık’ın yaptığı işlerle “Eskiye rağbet olsaydı, bitpazarına nur yağardı” atasözünü tersine çevirdiği yorumunu yaptı. Rektör Karaca’nın konuşmasının ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Senatosu fahri doktoranın neden verildiğini şöyle açıkladı: “Kalan Müzik markası ile yayınladığı albümleri yoluyla, ulusal Türk kültür mirasının dünyanın en prestijli festivallerinde, arşivlerinde, kütüphanelerinde ve konser salonlarında dinleyicilerle/izleyicilerle, bilhassa da akademisyenlerle buluşmasına imkân sağlaması, yayınlanan sanat ürünlerinin sadece Anadolu ve Osmanlı coğrafyası için değil aynı zamanda dünya sanat mirası için de büyük ve değerli bir zenginlik olduğunu kabul ettirmesi, bu yolla insanlığın ruh dünyasında kalıcı izler bırakmayı başarması ve Anadolu eksenli müzik kültürü varlığı yanında kıtalararası genişlikteki kültür varlığına da bu ürünlerin büyük bir zenginlik katması nedeniyle Hasan Saltık’a ‘Fahri Doktor’ unvanı vermiştir.”

MÜZİK BİRLEŞTİRİCİDİR
Hasan Saltık da verilen unvanın kendisi için özel bir anlam ifade ettiğini dile getirerek, “Bu unvan, bugüne kadar bu topraklar üzerinde yaptığım çalışmaların, nihayet bu topraklarda da anlaşıldığını, takdir edildiğini gösterdiği için çok mutluyum. Bu unvanın bana verilmesinde Kalan Müzik sanatçılarının katkısı çok büyüktür. Bütün bunları yaparken karşımıza birçok engel çıktı. Yasaklar, toplatmalar, açılan mahkemeler, cezalar oldu. Oysa müzik ayrıştırıcı değil daima birleştiricidir” dedi.

Saltık'ın hayatından kesitlerin yer aldığı ve Nebil Özgentürk’ün hazırladığı kısa belgeselin de gösterildiği gece, Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu konseriyle sona erdi.

AVRUPA KAHRAMANI
1964’te Tunceli’de doğan Hasan Saltık 2003 yılında Hollanda Kraliyet Ailesi ‘Prince Claus Nişanı’na layık görüldü. Ertesi yıl Time dergisi tarafından ‘Avrupa Kahramanları’ndan biri olarak ilan edildi. Bild, Der Spiegel, Frankfurter Allgemeine, Guardian, Le Monde, Liberation, New York Times, Stern gibi dünyanın önde gelen gazete ve dergilerinde yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!