Servis seçerken nelere dikkat etmeli Yeni

Güncelleme Tarihi:

Servis seçerken nelere dikkat etmeli Yeni
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2006 10:42

Her bakımdan güvenli bir okul servisini tercih etmenin velilerin sorumluluğu olduğu belirtilerek, öncelikle kurallara uygun düzenlenmiş servis araçlarının tercih edilmesi gerektiği bildirildi.

Trafik Ankara Dergisi, son sayısında yer verdiği yazıda, okulların açılmasıyla birlikte tekrar gündeme gelen “servis araçlarını seçerken nelere dikkat edilmeli” sorusuna yanıt aradı. Servis seçimi konusunda velileri aydınlatan yazıda, servisle giden öğrencilere de uymaları gereken kurallar hatırlatıldı.

Öncelikle kurallara uygun olarak düzenlenmiş servis araçlarının tercih edilmesi gerektiğine işaret edilen yazıda, arkasında ışıklı “Dur” yazısı bulunan araçların tercih edilmesi tavsiye edildi.

Servisle giden öğrencilerin ayakta yolculuk etmemesi, öğrencilerin ulaşabileceği yerdeki camların sabit olması gerektiği hatırlatılan yazıda, servislerde sürücünün haricinde öğrencilerle ilgilenecek rehber öğretmen ya da görevli bir kişinin bulunması gerektiği hatırlatıldı.

Yazıda, öğrencinin sabah evden çıktından sonra okula gidinceye kadar hem yaya hem de yolcu olarak hareket ettiği kaydedilerek, okul taşıtına binmeden önce, bindikten ve indikten sonra uyulması gereken kurallar da ayrıntılı olarak anlatıldı.

5 DAKİKA VE 5 ADIM KURALI”

Hareket kabiliyeti sağlaması açısından öğrencilere sırt çantası kullanımının önerildiği yazıda, servislerin çocukları alacağı yerlerin belirlenmesinin de önemli olduğuna işaret edildi.

Öğrencilerin durağa kadar yaya olduğu ve yayalar için konulan kurallara da uymaları gerektiği belirtilen yazıda, “5 dakika ve 5 adım kuralı”na kesinlikle uyulması istendi. Yazıda, servis araçlarının belirlenen yerlerde fazla bekleyemeyeceği hatırlatılarak, öğrencilerden buluşma saatinden 5 dakika önce buluşma noktasında hazır olmaları, beklerken de yoldan 5 adım geride durmaları gerektiğine işaret edildi.

“SÜRÜCÜNÜN DİKKATİNİ DAĞITMAYIN”

Servis geldikten sonra sürücünün “binebilirsin” uyarısının ardından, öğrencinin dikkatli bir şekilde araca binerek hemen yerine oturması gerektiği de anlatılan yazıda, öğrencilerin hareket halindeki servis aracında kesinlikle ayağa kalkmaması ve sürücünün dikkatini dağıtacak şeyler yapmaması istendi.

Okula kadar yerinden kalkmayan öğrencilerin, sürücünün “inebilirsiniz” ikazından sonra kapıyı açmaları ve sırayla, dikkatli ve tutunarak araçtan inmeleri gerektiği ifade edilen yazıda, daha sonra da yine 5 adım kuralı gereği araçtan 5 adım uzaklaşmaları gerektiği belirtildi.

Özellikle servis araçlarının önünden ve arkasından geçilmemesi gerektiği vurgulanan yazıda, mecbur kalındığında servisin önünden ve sürücünün görebileceği kadar uzaktan geçilmesi tavsiye edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!