Serpico’yu hayata döndüren ressam cerrah Zeki Uygur

Güncelleme Tarihi:

Serpico’yu hayata döndüren ressam cerrah Zeki Uygur
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2003 01:50

ABD'de yaşayan ünlü beyin cerrahi Zeki Uygur, en güç beyin ameliyatlarında dahi elinin titremesini, resim sanatına borçlu olduğunu söyledi.

Türk tiyatrosunun büyük ismi Nejat Uygur'un ağabeyi olan beyin cerrahı Zeki Uygur, New York'ta yaptığı resimlerden oluşan ‘‘Memories of New York’’ (New York Hatıraları) isimli bir sergi açtı.

YOKSUL BABASI

Dr. Zeki Uygur, yıllardır evden trenle hastaneye giderken defterini çıkarıp ince kalemlerle resim çalışmaları yaptığını belirtti. dr. Zeki Uygur şunları söyledi:

‘‘Hastaneye giderken trende yaptığım ilk resimlerde sarsıntıdan dolayı zigzaklar, yanlış çizgiler vardı. Zamanla süratle giden trenin sarsıntılarından deforme olmayan resimler çizmeyi başardım. Bu, benim için önemli bir ‘beyin-el' koordinasyon egzersizi idi. Hastaneye gidiş gelişlerde sürdürdüğüm bu egzersizler, bir cerrah açısından hayati önem taşıyan el titremesini ortadan kaldırmış oldu.’’

Tiyatro sanatçısı Nejat Uygur’un ağabeyi olan Dr. Zeki Uygur, 40 yıldır doktorluk yaptığı ABD'de ‘‘yoksul babası doktor’’ diye anılıyor. Zengini dahil hiçbir Türk hastadan para almaksızın binlerce hastaya bakan Dr. Uygur'un resimleri, Manhattan'ın ünlü 5. Cadde'sindeki galeride sergileniyor.

AL PACİNO OYNADI

Zeki Uygur'un bir bilinmeyen yönü ise New York polisinde en büyük yolsuzluk skandalını ortaya çıkaran ve kendi meslektaşları tarafından vurulan polis memuru Frank Serpico'ya getirildiği hastanede ilk tıbbı müdahaleyi yapması. Frank Serpico, daha sonra yazdığı anı kitabında Zeki Uygur'dan söz ederek ‘‘hayatını hastanedeki Türk doktora borçlu olduğunu’’ yazmıştı. Serpico'nun hayatı daha sonra ünlü yönetmen Sidney Lumet tarafından beyazperdeye aktarıldı ve Serpico'yu ünlü aktör Al Pacino canladırdı.

TİYATRONUN USTASI NEJAT UYGUR'UN BEYİN CERRAHI ABİSİ ABD'DE YAŞIYOR

Zeki Uygur, 40 yıldır New York'ta yaşayan ünlü bir beyin cerrahı. Türkiye'de pek kimse bilmiyor, ama ABD'de iyi tanınıyor. Zeki Uygur, New York polisindeki büyük yolsuzluk olayını çıkartan ve hayatı bir filme konu olan polis Serpico’ya ilk müdahaleyi yapan doktor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!