Serinlemek isteyenlere iltihap uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Serinlemek isteyenlere iltihap uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2004 16:21

SSK İstanbul Eğitim Hastanesi Başhekimi ve Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Özgür Yiğit havaların ısınmasıyla deniz ve havuza giren vatandaşları tıp dilinde otitis externa denilen dış kulak iltihabı, konusunda dikkatli olmaları için uyardı.

Haberin Devamı

Yiğit şunları söyledi: “Dış kulak, kulak kepçesi, dış kulak yolu ve kulak zarının deriden ibaret dış yüzünü içine alır. Kulak kepçesi, deri, deri altı dokusu ve kıkırdak iskeletten ibarettir. Dış kulak yolunun kıkırdak ve kemik kısımları deri ile örtülüdür. Bu deri vücudun dış yüzünü örten derinin devamıdır. Ancak bazı özellikler gösterir. Kıkırdak kısmında deri kalındır ve deri altı tabakası zengindir.

Ayrıca dış kulak yolunun başlangıç kısmında salgı yapan bezler ve kıl kökleri vardır. Bezler ter, sebum ve serumen salgılarlar. Bunlar kıllara yapışarak debrislerin ve keratinin atılmasında rol oynarlar. Buna karşılık kemik kısmında deri çok incedir. Burada derinin keratin tabakaları yoktur  ya da çok seyrektir; bu yüzden travmalarla kolaylıkla yırtılabilir.

Haberin Devamı

Dış kulak yolu derisi sürekli olarak dış kulak yolunda birikir. Bu döküntüler mikroorganizmalar için gelişmeye uygun ortam yaratırlar. Ancak dış kulak yolunun kendi kendini temizleme mekanizmasından dolayı burada birikme olmaz ve biriken maddeler dışarı atılır.

Dış kulak yolunu enfeksiyondan korunmak için biriken maddeleri dışarı atma mekanizmasından başka faktörler de vardır. Burası asit bir ortamdır ve birçok mikroorganizmanın  gelişmesini engeller. Ayrıca zengin damar ve lenf ağı ile sıkıca çevrilmiştir. Dış kulak yolu enfeksiyonlarının ortaya çıkışı ancak bu koruyucu mekanizmaların yıkılmasıyla olur.”

 “YÜZÜCÜLER DAHA KOLAY ENFEKSİYON KAPARLAR”

Op. Dr. Özgür Yiğit, dış kulağın yapısı nedeniyle nemi sakladığını da belirterek sözlerine şöyle devam etti:
“Otitis externa, genellikle dış kulak yolunun enfeksiyonudur. Genellikle  nemli koşularda ve travma sonucu mikroorganizmalar tarafından oluşturulur.

Dış kulak yolu yapısı nedeniyle nemi saklar. Eğer hasta sürekli neme maruz kalan biriyse örneğin yüzücüler, kolaylıkla enfeksiyonlara yakalanabiliriler.

Yüzücülerde, özellikle dış kulak yolu doğuştan dar olanlarda dış kulak yolu sürekli nemi kalır. Ayrıca bu faktörlere hastaların bilinçsiz temizleme hareketlerinin neden olduğu travmalarda eklenir. Bu şekilde dış kulak yolunda kolaylıkla enfeksiyon  başlar. Bu nedenle pamuklu çöpleri ve kibrit çöplerini kullanmamak gerekir.

Haberin Devamı

İşitme cihazı kullananlarda dış kulak yolu enfeksiyonlarına adaydırlar. İşitme cihazı da dış kulak yolunun kendini temizleme mekanizmasını bozar. Bu tür hastalarda başlangıçta sadece kulak kaşıntısı ve dolgunluk şikayetleri mevcuttur. Bundan sonra ağrı girer. Kendi kendine yada üstüne dokunma ve ileri vakalarda yemek yeme sırasında hasta kulağında şiddetli ağrıdan yakınır. Kulağa dokunmak ağrılıdır.

Dış kulak yolu enfeksiyonu her zaman bakterilere bağlı olmaz. Bazen mantarlar da dış kulak yolu enfeksiyonuna neden olur ve buna Otomikoz denir. Tedavi dış kulak yolunun temizlenmesi, kuru tutulması ve damla uygulanması yapılır. Kronik nem ve travma engellenmeli ve tedavi süresince kulak aspirasyonları yapılmalıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!